Обереги для воїнів і сюрпризи Великоднього тижня від Чернівецького художнього музею

Великодній кошик посвячений, душа прагне свята. І вам хочеться продовжити відчуття чогось особливого та значущого. Не помилитеся, якщо оберете для цього Чернівецький художній музей. Там на вас чекає неймовірний позитив, який дарує енергетика зовсім різних, інколи навіть протилежних емоцій – краси і стабільності, мужності й ніжності, гордості та величезної любові. Адже саме ними ущерть наповнені вишивані скарби, які уособлюють генетичний код української нації. А ще ви зможете власноруч вигаптувати  сакральні обереги для українських воїнів.

Та про все по порядку. Протягом святкового Великоднього тижня в Художньому музеї щодня відбуватимуться, починаючи із вівторка 18 квітня, безкоштовні майстер-класи найвідоміших майстринь народної творчості Буковини. А всі, хто завітають до музею, починаючи із середи, візьмуть участь у виготовленні оберегів для українських воїнів. Для цього майстрині принесуть до музею все необхідне – полотно, нитки, голки і навіть  липучки, які потрібні для того, щоби закріпити вишиваний оберіг у вигляді шеврону до військової форми.

 

Сварожич, Квітка папороті, Хрест Лади, Білобог, Дажбог, Валькірія… Це символи-обереги, про які можна буде дізнатися під час Великоднього тижня в ЧХМ.

Зібрала ж до купи слов’янські сиволи-обереги та вишила їх на полотні з поясненнями, що вони означають, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, лауреатка обласної мистецької премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження і розвиток народного мистецтва Лариса Канюк. Саме її персональна виставка «Вишиване відродження» була презентована напередодні Великодня у Художньому музеї та стала тригером ідеї вишиваного Великоднього тижня. Бо того дня у музеї зійшлися не просто прихильники, а справжні адепти  вишиваного мистецтва, яким вдалося зазирнути до його сакральних таємниць. Хоча у буденному житті – це прості буковинки: матусі та бабусі, вчительки, підприємиці, медикині, бібліотекарки, пенсіонерки… Такі, приміром, як рядові із численної армії буковинських майстринь Наталка Машталів із Чагра, Олена Чайка та Людмила Черняк із Чернівців, Марія Калинюк із Стрілецького Кута, Вікторія Вонча з Великокучурівської громади та багато багато інших. У  багатьох із них – і це показово – є свої домашні музеї з вишитими рушниками, сорочками тощо, де, до слова, зберігаються гаптовані вироби, яким по сто і більше років, бо виготовлені руками ще їхніх бабусь та прабабусь. Чимало таких скарбів зберігається на Путильщині та Вижниччині, Хотинщині та Сокирянщині, Заставнівщині… Яка ж багата на таланти наша Буковина! Отож бажання показати, залучити, об’єднати, зберегти, зрештою, використати для просування української ідентичності вишивані обереги витала в повітрі і таки знайшла своє вираження й оформлення в ідеї науковиці Художнього музею Лариси Курущак. Таким чином і народився захід, а точніше буде сказати більш святково – імпреза Великоднього тижня «Вишиване відродження Буковини».

 Зліва направо: виконавиця народних пісень Вікторія Вонча з Великого Кучурова, де, на жаль, закрили Будинок культури, вчителька математики з Стрілецького Кута Марія Калинюк, народна майстриня і теж математик Лариса Канюк, невістка п. Марії Тетяна Калинюк та 4-річна Катруся Калинюк.

Прикметно, що крім виготовлення оберегів і майстер-класів, які проведуть провідні буковинські майстрині, у музеї можна буде побачити експонати нових, так би мовити,  учасників і гостей  виставки… із фондів ЧХМ, а також авторські колекції майстринь – лауреаток обласної премії Георгія Гараса та всіх охочих, для яких гаптувати означає жити…

Людмила Чередарик, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *