Заходи до 20 річниці польоту першого українського астронавта Леоніда Каденюка

19 листопада 2017 року виповнюється 20 років від дня початку польоту в космос на борту американського космічного корабля «Колумбія» першого космонавта незалежної України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Космічний політ відбувся 19 листопада – 5 грудня 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек.


4 грудня у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України спільно з Національним космічним агентством України, Національним центром аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова, Українським молодіжним аерокосмічним об’єднанням «Сузір’я», Київським національним університетом ім. Т. Г. Шевченка, Національним університетом «Києво-Могилянська академія», Київською Малою академією наук України провів науково-практичну конференцію «До 20 річниці польоту першого українського астронавта та початку повномасштабного учнівського експерименту з «космічними» рослинами на Землі».
Відкрив конференцію Володимир Валентинович Вербицький, директор НЕНЦ, наголосивши на історичному значенні польоту для розвитку української космонавтики.
Своїми спогадами про підготовку до польоту, сам політ, про експерименти у космосі поділився Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України, Герой України.

Інформація з сайту УМАКО «Сузір’я»

Кузнєцов Едуард Іванович – радник Голови Національної космічного аґенства України, розповів, як виникла ідея польоту українського космонавта у складі американського екіпажу, як готували і очікували повернення українського космонавта на Землі.
З вітанням та побажаннями до молоді звернулися Яцков Сергій Васильович – виконавчий директор УМАКО «Сузір’я» та Поліщук Ірина Юріївна – директор Київської МАН, акцентуючи увагу на необхідності використовувати широкі можливості для навчання та самореалізації молоді.
Назаренко Володимир Іванович – провідний науковий співробітник Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, кандидат біологічних наук, поділився спогадами про те, як реалізовувалася унікальна українсько-американська програма «Вчителі та учні досліджують рослини в космосі».
Адамчук-Чала Надія Іванівна – докторант Інституту мікробіології та вірусології ім.Д.К.Заболотного НАН України, розповіла про значення біологічного експерименту, проведеного Л. Каденюком.
Відеовітання від земляків Л. Каденюка та Е. Кузнєцова, – членів гуртка «Кварц» та активних членів «Сузір’я» з м. Чернівці зворушило присутніх.

Багатьом учасникам пощастило одержати в подарунок книгу Л. Каденюка «Місія– космос» з автографом автора та зробити пам’ятне фото.

Тетяна Спориніна,
фото з сайту Державного космічного агентства України та
Українського Молодіжного Аерокосмічного Об’єднання “Сузір’я”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *