Які пільги відібрали в українців 2016-го

Українці цьогоріч втратили цілу низку соціальних пільг. Якої допомоги позбавили українців 2016-го і які пільги планують скасувати найближчим часом, дізнавався сайт «Сегодня.ua».

Допомога матерям-одиночкам і харчування для дітей. Від 1 січня нинішнього року у призначенні допомоги матерям-одиночкам існують нові правила, завдяки яким 200 тис. матерів-одиночок позбавлені державної допомоги на дитину. Якщо середньомісячний дохід родини на одну людину перевищує розмір прожиткового мінімуму на дитину, така сім’я допомогу не отримуватиме. Раніше розмір допомоги обчислювали за формулою 50% від прожиткового мінімуму (ПМ) мінус середньомісячний дохід на одну людину (враховуючи суми за попередні півроку), причому виплата не могла бути меншою за 30% від ПМ. Після 1 січня діє формула: 100% ПМ мінус середньомісячний дохід на одну людину. А норму про те, що мінімальна виплата не може бути меншою за 30% ПМ – скасували.

2766-300x0-b8ecfЗа законом №3628  «Про внесення змін до деяким законодавчих актів України», сплату за харчування в школі дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей переклали на плечі місцевої влади: у законі сказано, що харчування надається (або не надається) за рішенням органів місцевої влади.

До того ж, ще 2014-го прийняте рішення скасувати допомогу з догляду за дітьми до 3-х років. Виняток зроблено тільки для батьків первістків, народжених до 1 липня 2014 року. Хоча період відпустки з догляду за дитиною, як і раніше, входить у трудовий стаж.

З січня поточного року максимальну пенсію, яку може призначити держава, обмежили 10 740 гривнями. Уже призначені пенсії ніхто зменшувати не буде, а от суддів та нардепів, що виходять на пенсію після січня нинішнього року, обмежать сумою 10 740 грн.

Отримувати пенсії цьогоріч усе ще не зможуть мешканці окупованих територій.

Частина українців буде позбавлена пенсій та субсидій. Нині до ПФУ та в місцеві органи соцзахисту направили інформацію про 250 тис. українців, які не пройшли верифікацію Мінфіну. Якщо установи, що займаються нарахуванням соціальних виплат, оперативно спрацюють і призупинять виплату пенсій, допомог і пільг, до кінця року в бюджеті можна буде заощадити майже 3 мільярди гривень. Найцікавіше, що до кінця липня заплановано знайти порушень на 5 мільярдів гривень: тобто Мінфін вважає, що на таку суму нараховано пенсій та допомог безпідставно!

Але найбільше порушень уже виявили серед отримувачів субсидій, тобто вже найближчим часом сотні тисяч українців позбавлять права на знижки за оплату комунальних послуг. А це люди, які за період, на який призначені субсидії, здійснили покупку або сплатили за послуги в сумі від 50 тис. грн. й більше, або ті, хто приховує додатковий дохід.

У ході верифікації Мінфін виявив понад 45 тис. українців, які, ймовірно, отримують пенсії за підробленими документами. Перевірятимуть цю інформацію правоохоронці та ПФУ.

Скасований «соціальний» тариф на газ. 7 квітня Кабмін скасував «соціальний» тариф на газ. Блакитне паливо вартує тепер 6, 88 грн за кубометр. Раніше, якщо за опалювальний сезон родина використовувала до 1200 кубів газу, за куб платили 3, 6 грн, за все, що більше – 7,2 грн. За найскромніших витрат, за газ родина має викласти 50 грн на день! Дійде до того, що на газ не витрачатимемося, бо нічого буде варити на ньому!

І… заощадження від верифікації теж зійдуть нанівець: через подорожчання в Україні має з’явитися до мільйона нових отримувачів субсидій.

Планують зобов’язати сплачувати ЄСВ аграріїв і ще збільшити пенсійний вік

Нині розглядається  збільшення пенсійного віку для тих українців, що мають недостатній стаж роботи. Мовляв, якщо людина не має страхового стажу, чому, мовляв, вона має виходити на пенсію водночас із тими, хто напрацював такий стаж?– висловлює позицію Мінсоцполітики міністр Рева. Нехай ще років 5 попрацює. Планують також брати з усіх працюючих у недержавному секторі, в тому числі аграріїв, ЄСВ не за бажанням, як це було для деяких категорій, а в обов’язковому порядку.

А взагалі-то усі перелічені нововведення призведуть до того, що на пенсію в установленому законом віці вже майже  не буде кому виходити – колосальна економія коштів!

За матеріалами bagnet.org підготував Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *