Свято гарбуза по-чернівецьки: смачно й креативно

Без гарбуза важко уявити українську кухню. Та чомусь не в Україні, а в Японії проводять фестиваль гарбуза. І це свято є, до речі, державним. Виправити становище вирішили студенти факультету менеджменту, туризму та ресторанного господарства Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

І вже утретє провели студентський благодійний фестиваль-ярмарок «Свято гарбуза – 2016», таким чином підтримавши семирічного важкохворого Павлика Толошняка. Силами 11 команд, які торгували яскравими і смачними власними виробами, продемонструвавши свої таланти й здібності, зібрали 5519 грн, які вже увечері передали на лікування хлопчика.
У святі взяли участь не тільки команди ЧТЕІ КНТЕУ, а й комерційного технікуму, кооперативного коледжу, вищого комерційного училища КНТЕУ.
Ініціатором цього свята свого часу була викладачка і технолог від Бога, залюблена у кулінарне мистецтво креативна жінка Олена Іванівна Палагнюк, заступник завідувача кафедри технології. На нинішньому святі її вже, на превеликий жаль, не було, та до його підготовки вона була причетна, хоча вже й не підводилася з ліжка.
Гарбузові смаколики вражали уяву. А в роті вони просто танули. І це при тому, що вся ця смакота приносить організмові виключно тільки користь. У цьому переконалися й міський голова Павло Каспрук та його заступник Володимир Середюк, які завітали на гарбузовий фест.
До слова, ця ягода використовується людьми вже понад 5 тис. років. І важити вона може від 300-500 грамів до 250 кілограмів. Та для харчування варто обирати плоди, що мають по 3-5 кг. А ще наші предки широко використовували екологічно чисту тару з гарбуза.

А чи знаєте ви, що гарбузи бувають помаранчеві, білі, зелені та… сині?

До української мови слово «гарбуз» потрапило з тюркської, а до тюркської – із перської, де буквально означало «віслюковий огірок».
У народі гарбуз використовується як потужний лік від багатьох недуг. Найперше він помічний при хворобах печінки. І ним навіть рятуються від онкології: п’ють сік та прикладають м’якоть до ураженого місця. А каротину в гарбузі уп’ятеро більше, ніж у моркві. Тож людям із поганим зором корисно постійно споживати страви з нього. Це ж радять дієтологи й людям з надмірною вагою. При анемії пийте сік із гарбуза. Додають м’якоть гарбуза до пюре і для найменшеньких.
У гарбузі є дуже велика кількість різних вітамінів та мікроелементів. Якщо вітаміни С, групи В, а також Е і РР містяться і в інших овочах і фруктах, то такі як К і Т майже ніде більше не зустрічаються.
Якщо хочете мати гарну шкіру на обличчі, робіть маски з гарбуза. Ефект не забариться.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *