Марцінків про мобілізацію: Ротація потрібна. Але цивілізованим способом.

Міський голова сусіднього Івано-Франківська переконаний, що окрім патріотизму, для успішної мобілізації потрібна ще й мотивація – в тому числі, фінансова.

Так він відповів на запитання буковинського журналіста, комісованого військового Андрія Романцова про ставлення до закону про мобілізацію.

«Я просто пам’ятаю перші дні, коли черга тут була до військкоматів. Тепер черги немає, але ротація має бути. Яким способом? Думаю, що цивілізованим способом.

Електронні реєстри відкрити. Я це помічаю, бо я колишній народний депутат. Є закон про мобілізацію, а є другий закон, який буде у вівторок голосуватися – це про доступ військкоматів до усіх реєстрів, які є у державі. В тому числі, до Дії і до інших. І це правильно.

Я не кажу, що ці люди будуть воювати. Оптимально – щоб воювали вмотивовані люди. Розуміємо, що краще десять мотивованих, аніж сотні немотивованих. І звісно, що найкраще мотивувати фінансово. У мене є товариш у Слов’янську, він був важко поранений, але в нього така мотивація: армія – це високооплачувана робота, а в нього троє дітей.

Патріотизм є, але в тому числі і мотивація має бути. Немає зараз іншого шляху: вже немає черг до військкоматів, немає інших речей. Тому краще хай це буде цивілізовано. Краще – впливати електронним реєстром.

Мені здається, що перше – це має бути фінансовий важіль, бо для багатьох людей це є важлива складова, і її треба збільшувати. Американці ж не дурні, що в них так мотивують: коли ти пішов в армію – в тебе безкоштовне навчання, багато іншого… Ми нікуди не підемо від цього, тому повинні про це відверто говорити і це робити.

Так, в Дії не будуть надсилати електронні повістки, але це будуть відкриті реєстри, банківські… Не кажу, що це правильно чи неправильно – але це один з механізмів мобілізації.

Можемо багато дискутувати про цей закон про мобілізацію. Бо його ж так ніхто і не бачив кінцевого перед відкликанням, згодом буде другий… Мені здається, над ним треба дуже добре попрацювати. Правильно сказали, що мусить бути патріотизм. Але з іншого боку мусить бути і мотивація – фінансова. Бійцю важливо знати, що навіть в разі його загибелі чи поранення його родина отримає забезпечення».

Зустріч з Івано-Франківським міським головою відбулася в рамках престуру на Прикарпаття, організованому Харківським пресклубом реформ.

Маріанна Антонюк

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *