Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» – 2024 вп’яте проходить у Чернівцях

Чернівці вже вп’яте є співорганізатором Всеукраїнського конкурсу молодіжної творчості «Мирний космос». Цьогоріч він проходить у змішаному форматі і на базі Чернівецького міського центру юних техніків ім. Леоніда Каденюка. 72 учасника з 10 областей і з 32 закладів освіти України будуть виборювати призові місця в різних тематичних секціях аерокосмічного спрямування.
Дата проведення: 30 вересня – 5 жовтня 2024 року. 30 вересня 2024-го у Чернівцях, у Чернівецькому центрі юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка стартував Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» – 2024.
Цього року у Чернівці прибула делегація з Дніпра, з Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М.Макарова.
В.В. Яценко, директор Чернівецького центру юних техніків ім.Л.К.Каденюка і В.В. Хуторний,  Заслужений працівник освіти України, завідувач методичного сектору навчально-методичного відділу НЦАОМ ім. О.М. Макарова, к.т.н. – м. Дніпро

Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «Мирний космос» проводиться з метою виявлення, розвитку та підтримки творчої обдарованої учнівської молоді незалежної України в аерокосмічній галузі. У складі суддівської колегії – науково-педагогічні працівники Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.Макарова (м. Дніпро), ЧНУ ім. Ю.Федьковича, закладів загальної середньої та позашкільної освіти м. Чернівці. 

З вітальним словом до учасників «Мирного космосу» звернулася Ірина Ткачук, начальник управління освіти Чернівецької міської ради.

Учасників конкурсу привітав голова журі конкурсу Віктор Хуторний, Заслужений працівник освіти України, завідувач методичного сектору навчально-методичного відділу НЦАОМ ім. О.М. Макарова.
З вітальним словом до учасників конкурсу звернувся Е.І. Кузнєцов  – перший віце-президент Аерокосмічного товариства України, Почесний доктор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Заслужений працівник промисловості України, Лауреат Державних премій України в галузі науки і техніки.
Сучасна космічна освіта – це важливий етап продовження космічної історії України. Адже від того, як ми пройдемо цей етап, як старше покоління передасть свої знання молоді, залежатиме в майбутньому і кадровий потенціал для галузі, і підготовка інженерних та наукових кадрів, і дальше формування сучасної України як високорозвиненої, високотехнологічної та космічної держави, – Е.І. Кузнєцов, перший віце-президент Аерокосмічного товариства України.
На відкритті виступили організатори конкурсу і члени журі: В.В. Яценко, директор Чернівецького центру юних техніків ім.Л.К.Каденюка, к.ф.-м.н. ; С.С. Кізіма, директор Чернівецького ліцею №14.

Учасники мають можливість  зустрітися та обговорити проблеми, пов’язані з космічними дослідженнями, познайомитися з новими технологічними розробками, може навіть і визначитися із майбутньою спеціальністю.
Ось деякі теми доповідей, які цікавлять юних дослідників: «Дослідження проблеми боротьби з астероїдною небезпекою на прикладі астероїда 99942 Apophis», «Проблема існування життя за межами Землі», «Ярослав Яцків – провідний учений у галузі астрономії та космічних досліджень», «Другі кроки на Місяці: наукові та інженерні завдання Базза Олдріна під час місії «Аполон-11», «Вплив космічної діяльності людини на навколоземний простір», «Космодроми світу», «Роль сталої Хаббла у поясненні розширення Всесвіту», «Сонячна корона та еволюція сонячних затемнень», «Історія створення дронів від витоків до сьогодення», «Використання досягень космічної біології та медицини на Землі», «Екстремальні види спорту у фізичній та психологічній підготовці космонавтів», «Місяць як природний супутник Землі»…

Бажаємо всім учасникам творчого натхнення, змістовних цікавих доповідей, нових  відкриттів!

Далі буде…

©Тетяна Спориніна, фото автора і з архіву УМАКО «Сузiр’я»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *