Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» -2023 вчетверте проходив у Чернівцях…

20 листопада 2023-го у Чернівцях стартував Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» – 2023. Дата проведення: 20 – 24 листопада 2023 року. Формат проведення –  за допомогою онлайн-платформи Google Meet. Вже вчетверте місто Чернівці є співорганізатором цього конкурсу.

Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «Мирний космос» проводиться з метою виявлення, розвитку та підтримки творчої обдарованої учнівської молоді незалежної України в аерокосмічній галузі і присвячується 26-й річниці польоту в космос першого льотчика-космонавта України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Конкурс проводиться за такими напрямками:
1. РАКЕТНО-КОСМIЧНА ТЕХНIКА
2. КОСМIЧНА БIОЛОГIЯ ТА МЕДИЦИНА
3. КОСМІЧНА ФІЗИКА ТА АСТРОНОМIЯ
4. ЕКОЛОГІЯ ТА КОСМОНАВТИКА
5. ПРОГРАМУВАННЯ ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА
6. ЛЮДИНА. ДУХОВНІСТЬ. ВСЕСВIТ. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА
7. ІСТОРIЯ РОЗВИТКУ АВIАЦIЇ I КОСМОНАВТИКИ. КОСМІЧНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

У складі суддівської колегії – науково-педагогічні працівники Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.Макарова (м. Дніпро), ЧНУ ім. Ю.Федьковича, закладів загальної середньої та позашкільної освіти м. Чернівці.

88 учасників з 11 областей з 57 закладів освіти України виборювали призові місця в  різних тематичних секціях аерокосмічного спрямування.

Члени журі і учасники конкурсу заслухали доповіді про відкриття та аналіз характеристик орбіт астероїдів, можливість падіння малого тіла Сонячної системи на Сонце, дослідження характеристик зір як фізичних об’єктів, використання сонячного вітрила для зміни напрямку руху астероїда, як можна використовувати чорні діри у майбутньому, місячні затемнення, дослідження наявності корисних копалин в Сонячній системі, артефакти «Авіаційно-космічних технологій», міжзоряні об’єкти в Сонячній системі, проблеми існування життя за межами Землі…

Також на конкурсі  заслухали доповіді про космічне сміття, засоби утилізації відходів на борту космічного апарату,
захист планети Земля від астероїдної небезпеки, інноваційні космічні проєкти Леоніда Каденюка, проєкт «Екологічна конституція Землі», сучасні дослідження комет, космічну подорож на планету Юпітер, планету Нібіру, виготовлення навчального посібника «Діаграма Герцшпрунга-Рассела», карликові планети Сонячної системи…
.
.
24 листопада 2023-го відбулося урочисте закриття Всеукраїнського конкурсу молодіжної творчості «Мирний космос-2023».
На закритті виступили організатори конкурсу і члени журі: Яценко Віталій Васильович, директор Чернівецького центру юних техніків ім.Л.К.Каденюка, к.ф.-м.н. ; Кізіма Сергій Сергійович, директор Чернівецького ліцею №14; Хуторний Віктор Васильович, Заслужений працівник освіти України, завідувач методичного сектору навчально-методичного відділу НЦАОМ ім.О.М.Макарова, к.т.н. – м. Дніпро; Федоренко Ірина Володимирівна, заступник генерального директора з науки та освіти НЦАОМ ім.О.М.Макарова, к.і.н. – м. Дніпро; Костюкова Анастасія Миколаївна, вчитель інформатики Чернівецької гімназії №14, керівник «Зоряної школи»; Спориніна Тетяна Тадеївна, вчитель інформатики Чернівецького ліцею №11 «Престиж».
Віктор Васильович  Хуторний зазначив, що 25 листопада 1991 року в Дніпропетровську, в центрі вітчизняного ракетобудування, було створено Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я». До Правління залучилися провідні фахівці, науковці та громадські діячі, головою правління став Олег Володимирович Петров. Чернівці пам’ятають останню зустріч 12 квітня 2022 року з Олегом Володимировичем на конференція з підведення підсумків Всеукраїнського гуманітарного конкурсу «Космічні фантазії – 2022» .
Організатори і члени журі подякувала юним дослідникам Всесвіту та їх педагогам-наставникам за їх дослідження, проєкти, винаходи, наголосивши, що перемоги учнів – це вклад у загальну Перемогу України.
Від учасників конкурсу виступила Ірина Анатоліївна Яровенчук, в.о. заступника директора з навчально-виховної роботи науково-технічного підрозділу ООГЦПОВ. Від імені всіх учасників вона подякувала ЗСУ за можливість проведення цього заходу. Будь-яка держава не може бути сучасною, якщо вона не займається космічними технологіями.
На завершення Віталій Васильович Яценко запросив всіх взяти участь у ХV Відкритій освітньо-науковій конференції учнівської молоді «Всесвіт-2024», яка традиційно проводиться на базі музею авіації і космонавтики при Чернівецькому центрі юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка.
21 листопада 2023 року відбулося розширене засідання Експертної ради Асоціації «Космос», де одним з  питань порядку денного були результати публічного обговорення інформаційних оглядів «Космічна освіта в Україні». Про результати публічного обговорення інформаційного огляду «Космічна освіта в Україні» та надані пропозиції у цій сфері доповів член Експертної ради Едуард Іванович Кузнєцов.  Е.І. Кузнєцов  – перший віце-президент Аерокосмічного товариства України, Почесний доктор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Заслужений працівник промисловості України, Лауреат Державних премій України в галузі науки і техніки.

В наданому огляді узагальнено все, що було зроблено в галузі космічної освіти за період незалежності нашої країни. Вдалося, на мій погляд, охопити всі форми і заклади, де можна проводити цю роботу від дитячих садочків, шкіл, позашкільних установ, і аж до вищої школи і молоді, працюючої на підприємствах галузі. Підкреслена роль молодіжного об’єднання «Сузір’я», в якому народилося і накопичено багато різноманітних форм роботи з дітьми, Малої академії наук, Національного центру аерокосмічної освіти молоді, який працює зі старшокласниками, студентами, працюючою молоддю…
Сучасна космічна освіта – це важливий етап продовження космічної історії України. Адже від того, як ми пройдемо цей етап, як старше покоління передасть свої знання молоді, залежатиме в майбутньому і кадровий потенціал для галузі, і підготовка інженерних та наукових кадрів, і дальше формування сучасної України як високорозвиненої, високотехнологічної та космічної держави. Повністю виступ Е.І. Кузнєцова можна прочитати за посиланням – Постскриптум після засідання Експертної ради Асоціації «КОСМОС».

Вітаємо з успішним виступом на Всеукраїнському конкурсі молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» – 2023 команду міста Чернівці, учнів ліцеїв №1, 10, 11, 13, 14, 22, ЧЦЮТ ім. Л.К.Каденюка, ОЦНТТУМ.

Дипломи переможців І ступеня: Єгор Антонюк, 1 клас; Уляна Каленчук, 7 клас;  Олексій Косило, 11 клас.

Дипломи переможців ІІ ступеня: Семен Гінінгер, 10 клас; Артем Бережнюк, 10 клас.

Дипломи переможців ІІІ ступеня: Вікторія Зелізко, 8 клас;  Малафєєв Дмитро, 8 клас;  Марія Літун, 10 клас; Христина Лупу, 11 клас.

Грамота за активну участь: Тимофій Николайчук, 2 клас; Олександр Кожокару, 7 клас; Сергій Гоменюк, 10 клас; Данило Темофійчук, 10 клас; Єлизавета Продан, 10 клас;  Аліна Зубова, 11 клас; Софія Гурська, 11 клас; Анна Горошко, 11 клас.

Подяки за підготовку переможків  команди Чернівців і членам журі:  О.І. Косило; Т.Т. Спориніна; С.С. Кізіма; І.І. Антонюк; Н.А. Гураленко; Т.Ф. Дячук; Ф.Г. Коблянська; І.М. Николайчук; В.В. Яценко; А.М. Костюкова; С.В. Ворошилов.
У нас велике космічне минуле, перспективне сьогодення й амбітні космічні плани на майбутнє.
Вл. інфор.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» -2023 вчетверте проходив у Чернівцях…”