Влада & підприємці: Податкова починає і… виграє?

Приватний підприємець Алла Корнеєва та її син виграли в чернівецької податкової вже 2 суди. Жінка каже, що методи роботи державних службовців «нагадують 1937-й рік»:

– Торік у червні ми відкрили невеличкий бар на території туркомплексу «Мигово», – розповідає Алла Василівна. На словах наша влада всіляко сприяє зеленому туризму і малому бізнесу, а на ділі перша перевірка з податкової не забарилася вже через 3 місяці. У вересні 2009-го нас оштрафували на 6 тис. грн. Ми не були згодні з таким рішенням і подали позов до суду. Поки суд розбирався, до нас знову завітали «з перевіркою». Приїхало 6 здорових хлопців на «Інфініті» (а коштує таке авто майже 100 тис. грн!), направлення на перевірку мали тільки двоє. Один із тих двох чомусь був із управління оподаткування юридичних осіб: що він має до приватних підприємців – невідомо.

Те, що сталося, не хочу навіть згадувати, бо це нагадувало репресії 37-го року з викручуванням рук. Куди ми тільки не зверталися: і до відділу з боротьби корупцією, і до керівництва податкової – все марно. В результаті, після того візиту нам додали ще 10 тис. грн штрафу, які ми теж відмовилися платити. Два суди визнали, що при перевірці були допущені грубі порушення, однак податківці на тому не заспокоїлися і подали на апеляцію, тож судова тяганина триває. Найбільше обурює те, що податківці забувають, що вони – держслужбовці, яких ми найняли за свої гроші і яких, власне, годуємо.

Подібну історію можна почути від багатьох підприємців. Останнім часом до оповідей про місцевих податківців, які «не можуть піти без штрафу, бо ж у них свій план», додалися чутки про якихось «київських» чи «донецьких», які «трясуть» Калинівський ринок і вимагають від підприємців документи, які раніше не були потрібні. Конкретно ж конфлікт розгорівся через те, що чернівецькі податківці почали вимагати від підприємців сертифікати якості та відповідності на імпортні товари, якими до того ніхто не цікавився. Аби отримати довідку про відповідність товарів, треба місяць стояти в черзі. Окрім перевірок, «модними» стали так звані обстеження, під час яких податківці складають акти і фіксують порушення. Дійшло вже до пікетування підприємцями «будинку з левами». Щоби врегулювати проблему, ДПА організувала «круглий стіл» за участі податківців, митників, чиновників міської ради та управління захисту прав споживачів і громадських організацій підприємців.

 Погляд зі сторони:

Віктор СІДЛЯР, директор чернівецького машинобудівного заводу:

– Як на мене, спрощену систему оподаткування взагалі треба скасувати. Порівняйте: на «Машзаводі» працює 1300 людей і за минулий рік ми сплатили 41 млн. податків, зборів і платежів до Пенсійного фонду. На Калинівському ринку торгує 20 тис. підприємців, а до бюджету сплачують просто смішні суми. До Пенсійного фонду не платять узагалі. І живуть набагато краще, ніж мої робітники, які теж мають сім’ї, хочуть їсти та одягатися.

 Статистика:

На обліку ДПА в Чернівецькій області перебуває 64 тис. підприємців-фізичних осіб. З них 21,7 тис. осіб (34%) – платники єдиного податку. Торік вони сплатили до бюджету 1 млн. 376 тис. грн податків, що становить 1,9% усіх податкових платежів по області.

 

 Позицію ДПА в Чернівецькій області озвучив її голова Микола КОЗЛОВСЬКИЙ:

– Останнім часом на Калинівському ринку значно побільшало імпортних товарів без накладних і сертифікатів якості, завезених контрабандним шляхом. Аби убезпечити покупців від придбання неякісних товарів, перевіряємо джерела їхнього походження.

Погляд зі сторони:

Віктор АНДРІЙЧУК, заступник начальника Чернівецької обласної митниці:

– Якщо товар везуть через митницю – він уже не контрабандний. На товари, які ми пропускаємо через кордон, оформляються вантажні митні декларації, накладні. До митниці претензій бути не може. (виходить, нелегальних товарів на ринках немає? Навіщо ж тоді сертифікати? – ред.)

 

 Що ж до обстежень, то вони є цілком законними. Податківці, мовляв встановлюють особу власника контейнера і товару та найманого продавця, якщо відповідні дозволи і свідоцтва не вивішені на видному місці, як того вимагають правила торгівлі.

– Більшість підприємців стали дуже хитрими, – доповнив колегу в.о. начальника чернівецької міської ДПІ Іван ПОЛІЩУК. – Реальні обороти базарників тягнуть на мільйони, вони живуть на віллах, їздять на дорогих іномарках, а на папері платять 2400 грн на рік і «ледь зводять кінці з кінцями». Тому ми хочемо виявити підприємців, які ухиляються від оподаткування. Є такі торговці, яких ми не можемо перевірити по 2-3 роки: щойно вони чують, що йде податкова, закривають контейнери і все.

Думку податківців підтримала і міська рада в особі заступника директора департаменту економіки Євгена КРАМАРЕНКА:

– Це неправда, що раніше не перевіряли сертифікати якості. Міська рада робила це завжди, бо ми насамперед дбаємо про споживача. Вимита ковбаса – це ж не вигадка, а правда! І ще: нехай підприємці покажуть журнали перевірок, які вони зобов’язані вести. Там має бути зазначено, коли їх перевіряла санстанція, пожежники, податківці, ще хтось. Жодний не покаже, бо вони їх не ведуть!

 

 Погляд зі сторони:

Микола МАЛЯРЧУК, голова представництва державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва:

– Сертифікація товарів перевіряється санстанцією та управлінням захисту прав споживачів. Податкова адміністрація до цього не має жодного стосунку. Так само не передбачені законом обстеження, тільки планові й позапланові перевірки.

Андрій ЗЕЛИК, заступник голови ДП «БУКОВИНАСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ»:

– До нашого підприємства можна звернутися за сертифікатами, але цього майже ніхто не робить, бо за документи треба платити чималі гроші. Обсяг наданих нами послуг із сертифікації товарів становить менше 1% від загальної суми послуг, які ми надаємо. Тож зрозуміло, що жодних черг, аби отримати сертифікати, у нас немає.

 Що ж до самих підприємців, то їхні погляди на ситуацію розділилися. Виступи нагадували відоме прислів’я: «Кому що, а курці – просо». Кожний захищав свою «шкуру», додаючи кілька лайок на адресу податківців, а окремі організації, що покликані захищати підприємців, відверто рекламували себе, нічого не згадуючи про суть конфлікту. Особливо незрозумілою видалася позиція голови Галузевої ради підприємців ринків м. Чернівці Володимира Хатиня, який чомусь проігнорував зустріч з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком. Тоді, коли у Києві представники усіх інших областей вирішували, як реформувати єдиний податок на користь і підприємцям, і державі, п. Хатинь просив місцевих податківців запровадити податкові канікули до 1 червня, аби допродати закуплений без документів товар, і не проводити заплановану комплексну перевірку Калинівського ринку.

Не було на засіданні круглого столу і «найвідомішого» захисника підприємців Еміля Павлюка. Його колеги з ГО «Калинка» прийшли наприкінці заходу і окрім лайки та плакату з написом «Кровопивці, людожери», ні на що не спромоглися. Натомість усі зітхали: «Як добре у Львові! Там лише одна громадська організація підприємців, але з нею і губернатор рахується, і в Києві у Кабміні їх приймають..». Що ж заважає чернівецьким?

Після 2-годинної безплідної «розборки» керівництво ДПА запропонувало підприємцям самостійно зробити облік залишків товару і внести ці дані до своїх журналів обліку. А на партії товару, закуплені після 1 червня, порадило бізнесменам брати один з таких документів, які підтверджують його походження:

* товарний чек;

* товарно-транспортна накладна;

* податкова накладна (якщо гуртова партія товару закуповується в юридичної особи);

* акт закупки (якщо товар закуповується у приватного підприємця).

Логічно, що обстеження приміщень і вимагання сертифікатів з боку податкової залишаться на шиях торговців, незважаючи на сумнівність їхньої законності. Пригадався старий відомий вислів: «як не крути, а держава завжди у виграші».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *