Сумна статистика: Половина українців-заробітчан у Польщі планує залишитися там назавжди

59% українців, які живуть у Польщі, пов’язують своє майбутнє з цією країною. Три четвертих мають постійну роботу, кожен третій працює за своїм фахом. Майже всі користуються послугами польських операторів мобільного зв’язку, а дві третини мають банківські рахунки у польських банках. Майже половина планує придбати нерухомість у Польщі.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного ARC Rynek i Opinia, повідомляє TVN24.

Українці стають щоразу більшою частиною польського суспільства і, таким чином, важливою групою споживачів. За різними оцінками, у Польщі працює близько мільйона українців.

Соцопитування, проведене ARC Rynek i Opinia, свідчить про те, що чотири п’ятих українців (82%), які перебувають у Польщі, працюють, а 75% з них мають постійну роботу. Згідно з опитуванням, 33% працюють відповідно до своєї професії.

Працівники з України зайняті у різних галузях польської економіки – велика частина з них (26%), працює у промисловості, далі йдуть такі галузі, як будівельно-ремонтна, а також готельно-ресторанна (15%).

Лише 45% українців висилають гроші додому
Майже три чверті українців, які працюють у Польщі (72%), заощаджують частину грошей, які вони заробляють, і майже половина (45%) фінансують свої сім’ї в Україні. Аж 47% опитаних отримують зарплатню готівкою. Лише кожен третій (30%) тримає зароблені гроші у банку, а 67% зберігають готівку вдома.

Продукти харчування українці найчастіше купують в дискаунтерах (магазинах, що торгують за зниженими цінами) (52%), а також у гіпер- та супермаркетах (38%).

Головним чинником, що впливає на вибір місця покупки, є ціна та часті знижки. Громадяни України витрачають на харчування у середньому 473 злотих на місяць (близько 3400 гривень).

Половина українських заробітчан планує купити квартиру в РП
Рахунок у банку Польщі має 68% опитаних. Окрім банківських карток, українці рідко користуються іншими банківськими послугами. Майже всі респонденти (93%) мають мобільні телефони, 92% з них користуються послугами польських операторів.

Як зазначено у соцопитуванні, 5% українців за останні п’ять років купили нерухомість у Польщі, а 45% планують купити квартиру. Крім того, з цією метою 65% людей з цієї групи планують взяти кредит у Польщі. Зараз найбільший відсоток респондентів (40%) орендують будинок або квартиру, і кожен четвертий орендує кімнату в квартирі або будинку.

Дослідження проводилося з використанням методу CAWI (он-лайн опитування) та методу інтерв’ю. Загалом проведено 532 інтерв’ю.

Польща добре, але Німеччина – краще
Це не єдине соціологічне дослідження, що стосується українців у Польщі, яке з’явилося в останні дні.

Згідно зі соцопитуванням «Ставлення громадян України до польського ринку праці», підготовленим Work Service, майже 8 з 10 громадян України задоволені умовами роботи в Польщі настільки, що аж 84% з них заявляють про готовність рекомендувати роботу у цій країні родичам та друзям.

З іншого боку, 59% респондентів визнають, що вони покинуть Польщу, коли їм відкриється ринок праці у Німеччині.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *