Передноворічна арифметика – 2 або Наїдайтеся, поки маєте гроші…

У минулому числі «Версій» ми рекомендували витратити гроші на новорічний стіл. Утім, коли ви не запаслися овочами та закрутками восени, святкова вечеря також обійдеться в кругленьку суму.

Приблизну вартість новорічної смакоти підбивали з розрахунку на сім’ю з 4-х чоловік: двох дорослих і двох дітей.

Почнемо з холодних закусок – сиру, ковбаси, оселедця та традиційного салату «Олів’є». Кілограм ковбаси, яка бодай лежала поруч з м’ясом, коштуватиме не дешевше 40-45 грн. Ще 36-42 грн «тягне» кіло твердого сиру. Ми обійдемося 500-ма грамами, тож доплюсовуємо 18 грн. Коли сім’я полюбляє оселедець – ще 16 грн. А покласти поруч з ним ще й маслини – плюс 9-11 грн.

Переходимо до «Олів’є». Коли у підвалі немає запасів овочів, то за кіло картоплі викладемо щонайменше 2,5-3 грн, моркви – 2,5 грн. Замість м’яса покладіть шматочок вже купленої ковбаси. Яйця – 7,5-8 грн за десяток. Майонез – від 2,9 грн. Горошок – 4,5-5 грн за баночку. Сподіваємся, солоні огірки маєте в підвалі або привезете від родичів з села.

Підрахувавши вартість продуктів за мінімумом, отримаємо вже 102 грн 90 коп.

Переходимо до гарячих страв: найпростішого смаженого м’яса з гарніром і голубців. Кілограм м’яса обійдеться господині не дешевше ніж 50-55 грн. Картоплю ми вже купили, а коли вам хочеться голубців, то за капусту треба викласти ще 1-1,5 грн за кг.

Хочете ще й бурячка? Додайте 2,5 грн за кілограм. Крупу, сіль, часник, цибулю, хрін, приправи беріть з домашніх запасів, їх ми не враховували. Пляшка олії, аби було на чому смажити, забере з гаманця ще 9-13 грн за літр. Коли до борщу чи голубців захочеться домашньої сметанки, – ще 20 грн. Разом гарячі страви коштуватимуть 82,5 грн.

Тортик радимо купити в магазині, обійдеться дешевше, ніж пекти самим, та й набагато простіше. Солодке задоволення коштує 40-50 грн. Яблука – 4,5-8 грн, мандарини – 15-18 грн. Не забудьте хліб, який, до речі, дорожчає. Тиждень тому на 5 коп подорожчав пшеничний, а цього тижня – житній. Оптові ціни збільшив ВАТ «Чернівецький хлібокомбінат», кажуть, там не вистачає на зарплату й пальне. Отож, хліб білий – 2,35 за буханець. У гривнях десерт дорівнюватиме 61,85 грн.

Найдорожче обійдуться напої: пляшка шампанського зі знижкою – 20 грн, горілка – від 20 грн, «безпонтовий» коньяк – в середньому 33-35 грн. Мінеральна вода – в середньому 3 грн, сік для дітей – від 5 грн за літр. Чай, кава та цукор – з власних запасів. Разом питво забирає 81 грн.

Насамкінець, не забудьте, що дітки чекають на Діда Мороза, тож додамо два подарункових набори (від 15 до 95 грн, залежно від ваги і виробника). З власного досвіду рекомендуємо набори «Корівка» від шоколадної фабрики Україна та «Веселий бичок» від «Рошен», відповідно 16 і 19 грн – оптимальний варіант за поєднанням ціна-кількість-якість. Разом – 32 грн.

Набравшися мужності, складемо отримані суми і маємо: 360,25 грн за дуже скромними підрахунками. Коли ж чекаєте гостей, святкуватимете Різдво, маєте в родині Степана, Василя чи Івана, множте цю суму на два, а то й на три.

Не забудьте «Алказельцер» від похмілля та «Мезим» для шлунку… Смачного, панове!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *