сам собі психолог КОЛИ ХТОСЬ НЕ МОЖЕ ПРИЙНЯТИ ВАС ТАКИМ, ЯК ВИ Є – ЦЕ ЙОГО ПРОБЛЕМА, А НЕ ВАША 15 речей, за які ви не зобов’язані звітувати і виправдовуватися

  1. Ви не зобовязані нікому пояснювати свою життєву ситуацію. Якщо ви живете в цивільному шлюбі, або міняєте квартиру на іншу, або живете з батьками, хоча вам уже давно не двадцять, – ви не зобов’язані нікому звітувати, чому ви робите так, а не інакше. 2. Ви не зобов’язані нікому пояснювати свої життєві пріоритети. У вас є власні думки про те, що можна зробити для комфорту і щастя ваших близьких і вас самих – ось це і є ваш головний пріоритет. Оскільки ми всі – унікальні особистості з різними цінностями, мріями і прагненнями, пріоритети однієї людини неодмінно будуть різнитися від пріоритетів іншої.
  2. Ви не зобовязані вибачатися, якщо вам цього не хочеться. Якщо ви не жалкуєте про свої дії, і вважаєте, що хтось інший був неправий, або не надто потребуєте прощення, ви не повинні вибачатися. Вам дійсно не треба просити вибачення, якщо ви не відчуваєте себе винним.
  3. Ви не зобовязані ні перед ким виправдовуватися за час, проведений на самоті. Насправді, подібні самотні тайм-аути – абсолютно нормальна практика, необхідна більшості з нас. Беріть їх упевнено і не заморочуйтеся поясненнями.
  4. Ви не зобовязані погоджуватися з чиїмись особистими переконаннями. Просто тому, що хтось пристрасно розповідає про свої переконання, а ви не поділяєте ці ідеї, несправедливо щодо себе та інших вдавати, що ви з ними згодні. Краще спокійно заперечити, ніж накопичувати несхвалення і розчарування.
  5. Ви не зобовязані говорити «Так». Ви маєте повне право сказати «Ні», якщо для згоди немає вагомих причин. Найбільшого успіху досягають люди, що опанували мистецтво відмови. Сміливо говоріть «Ні» всьому, що відволікає вашу увагу від основних цілей.
  6. Ви не зобовязані виправдовуватися за свою зовнішність. Ви можете бути струнким або повним, високим або не дуже, симпатичним або звичайнісіньким, але ви не повинні нікому пояснювати, чому виглядаєте саме так. Не дозволяйте зовнішньому вигляду визначати вашу самооцінку.
  7. Ви не зобовязані нікому пояснювати свої уподобання в їжі. Є певні продукти, які просто не подобаються вам з різних причин – від смакових якостей до їхнього впливу на ваше здоров’я. Якщо хтось чіпляється до вас із запитанням, чому ви їсте (або не їсте) ті чи інші продукти, не звертайте на це уваги і дайте відповідь, що ви відчуваєте себе добре, харчуючись саме таким чином.
  8. Ви не зобовязані нікому звітувати про своє сексуальне життя. Якщо ви перебуваєте у близьких відносинах з дорослою людиною за взаємною згодою, то нікого не стосується, де, як і коли ви влаштовуєте своє сексуальне життя. Ви можете чекати шлюбу чи вступати у випадкові зв’язки – поки ви отримуєте задоволення, це виключно ваша справа.
  9. Ви не зобовязані нікому пояснювати свій карєрний або особистий вибір. Іноді обставини змушують нас вибирати між роботою та особистим життям. Це рішення не завжди дається легко. У будь-якому випадку ви не зобов’язані пояснювати оточенню свій вибір.
  10. Ви не зобовязані пояснювати ваші політичні чи релігійні погляди. Якщо ви демократ, ліберал, католик, протестант або мусульманин – це ваш особистий вибір. Ви не повинні пояснювати свою віру. Коли хтось не може вас прийняти таким, яким ви є – це його проблема, а не ваша.
  11. Ви не зобовязані пояснювати, чому самотні. Одружені ви чи ні, це не повинно стосуватися нікого, крім вас. Самотність – НЕ розлад особистості. Ви вільні у виборі того, вступати у стосунки чи ні. Просто пам’ятайте: ви – це не ваше сімейне становище. Не клейте на себе й інших соціальні етикетки.
  12. Ви не зобовязані з кимсь зустрічатися тільки тому, що вас попросили. Якщо ви в глибині душі відчуваєте, що вам ця зустріч не потрібна, – відмовтеся. Знайдіть причину для цього і не змінюйте свого рішення.
  13. Ви не зобовязані нікому пояснювати своє рішення про шлюб. Незалежно від того, захочете ви одружитися і завести дітей чи залишитися вільним і бездітним, – це залишиться особистим рішенням. Навіть якщо ваша мама просто марить онуками.
  14. Ви не зобовязані пояснювати ваш вибір у відносинах. Іноді люди роблять недоречні зауваження про ваші романтичні стосунки. Напевно, хтось казав, що ви «не ідеальна пара» чи вам потрібно пошукати собі когось іншого. Проте в цьому питанні ви не підзвітні нікому, крім себе. Живіть власним життям і ніколи не переривайте відносини тільки тому, що хтось спонукає вас до цього. Помиляйтеся і вчіться на помилках – це і є ваше життя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *