Аби сонце не стало ворогом

Плануючи літній відпочинок, варто продумати не тільки, як найкраще скористатисясонячними днями, але й захиститися від небезпечного впливу надлишку ультрафіолетового опромінення.

 5761_big-353x210

Варто знати:

1. Ультрафіолетове проміння може проникати крізь скло.

2. Навіть у хмарну погоду 80% сонячного проміння досягає землі.

3. Температура повітря не впливає на інтенсивність сонячного опромінення, відтак відкриті ділянки тіла слід захищати і холодної погоди.

4. Пісок, вода, бетон, сніг і біла палуба корабля чи яхти підсилюють шкідливий вплив сонячних променів.

5. Діти зазвичай проводять на сонці утричі більше часу, ніж дорослі.

6. Дітям до 6 місяців взагалі не рекомендується бувати на відкритому сонці.

7. Велика кількість родимок на тілі збільшує ризик перебування на сонці.

 

Небезпеки від сонячних променів

У складі сонячного випромінювання є два типи ультрафіолетових променів, здатних спричиняти сонячні опіки та рак шкіри. Ультрафіолет-А становить більшу частину сонячного випромінювання, оскільки проходить через шар озону. Переважна частина ультрафіолету-В поглинається озоновим шаром, проте решта його може спричинити серйозні ушкодження шкіри.

Припускається, що меланома, найбільш небезпечна форма раку шкіри, може бути пов’язана із значним опроміненням ультрафіолетом-В у віці до 20 років.

Крем на захист від сонця

Аби звести небезпеку до мінімуму, скористайтеся сонцезахисним кремом. Більшість таких засобів поглинають, відбивають чи розсіюють сонячні промені. Щоправда, для дітей до 6 місяців їх не можна використовувати, але й на відкритому сонці дітям до цього віку перебувати не слід.

Сонцезахисний крем забезпечує і дітям, і дорослим захист від обох видів ультрафіолету, хоча за тривалого перебування на сонці навіть він не дає цілковитої безпеки.

Особливо важливо користуватися сонцезахисним кремом людям із ластовинням і родимками на тілі. Часто родимки утворюються в дитинстві під впливом сонячного опромінення.

Як обрати сонцезахисний крем

Купуючи сонцезахисний крем, переконайтеся, що він захищає від обох видів ультрафіолету. Зверніть увагу на цифру поруч із літерами SPF(від англ. сонцезахисний чинник) на етикетці, що відображає ступінь захисту від сонця.

Дерматологи рекомендують користуватися кремами з ступенем 15 і вище. Ця цифра зазначає й скільки часу ви можете перебувати на сонці, не ризикуючи отримати опіки. Скажімо, якщо без захисту цей час може становити 20 хвилин, то крем із SPF-15

збільшує безпеку перебування на сонці до 5 годин.

Наразі випускаються різні косметичні засоби, які поряд з головним призначенням передбачають захист від сонця. Однак не всі вони забезпечують захист навіть на рівні SPF-15, тож про адекватну заміну сонцезахисного крему не йдеться. Натомість останні дослідження cвідчать, що використання сонцезахисного крему із захистом у 15 одиниць допомагає шкірі відновлюватися від попереднього впливу сонячного опромінення.

Як правильно користуватися сонцезахисним кремом?

Нанесіть сонцезахисний крем за 30 хвилин до виходу на сонце, аби крем добре ліг на шкіру.

Піт, купання й сонячні промені послаблюють захисні функції крему, тож  повторно наносіть крем після кожного купання, якщо не купаєтеся – кожні дві години перебування на сонці.

Водостійкий крем можна наносити кожні 90 хвилин.

Якщо ви сильно пітнієте, додавайте шар крему кожні 40 хвилин.

Користуйтеся сонцезахисним кремом і хмарної погоди.

І ще одне: антиоксиданти дають додатковий захист від сонця, тож перед сонцезахисним нанесіть шар крему з вітаміном С.
Застереження: Параамінобензойна кислота у кремах для захисту від сонця нерідко спричиняє алергійні реакції. Алергікам і людям з чутливою шкірою варто обирати креми, що не містять цього компоненту.

 

І… краще за все уникайте перебування на відкритому повітрі від 10 до 16 години.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *