Рослини: Корисне чи шкідливе сусідство

Сумісні культури
Ви ще не встигли впоратися на городі? Завадили хвороби чи відрядження? А може ви лиш щойно обзавелися ділянкою? Не переймайтися, що втрачаєте рік: більшість городніх культур має пізні сорти і їх не пізно посадити/посіяти ще у травні. Досвідчені городники кажуть, що в нашому кліматі до початку жовтня все встигне дозріти. Але тим більше скористайтеся табличкою, що ми надаємо.

Друзі-недруги. Ні в саду, ні в городі все підряд не ростиме. Рослини, як і люди, можуть бути сумісними і не сумісними. Одні одні спричиняють сусідам неприємності, інші, навпаки, допомагають їм: сприяють їх росту, захищають від негоди й вітрів, і, що дуже важливо, від шкідників.
Наприклад, огірки дружать з горохом та капустою, але ворогують із картоплею й ароматичними травами. Капуста білокачанна надає перевагу кропу, селері, цибулі, салату, картоплі і не полюбляє помідори чи столову квасолю. А морква дружить? З помідорами та горохом. У картоплі складається добре сусідство з квасолею, кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але вона не терпить помідора, огірка й гарбуза. Друзі редьки – буряк, шпинат, морква, пастернак, огірок, гарбуз і томат, а недруг – ісоп. Він, як і фенхель не терпить сусідства з багатьма рослинами, і їх краще за все вирощувати на окремій грядці.

Попередники-наступники. Враховуйте й правила чергування посадки й підготовки ґрунту для деяких городніх рослин. Кращими попередниками капусти є бобові.
Найкращі попередники картоплі – томати. Перш ніж саджати їх, варто внести в ґрунт перепрілий компост. Вносити органіку до ґрунту безпосередньо перед посадкою селери, моркви, петрушки й пастернаку не можна: це мало відбутися кількома роками раніше. А зараз потрібні мінеральні добрива, не насичені азотом, які повинні бути внесені за тиждень до висадження/посіву.
А саджати їх варто після картоплі, огірків, капусти чи буряка. Томати й огірки добре ростимуть на ґрунтах, де перед цим вирощували капусту й картоплю. Створити сприятливі умови для них можна, удобривши ґрунт восени перепрілим гноєм з розрахунку 8 кг на 1 кв.м і додавши компостно-мінеральне добриво навесні з розрахунку 100 г на 1 кв. м.
Для вирощування квасолі, гороху й інших бобових культур підготуйте ґрунт, засипавши її поверхню невеликим (близько 6 см) шаром перепрілого компосту чи гною, перерийте землю. Найкращими попередниками для них є картопля, коренеплоди, кукурудза, помідори, капуста, огірки. Картопля, томати, цибуля й огірки – найкращі попередники коренеплодів – редьки, буряка і редису. Вносити гній них овочі не рекомендується. Їм потрібен легкий родючий ґрунт, тож необхідно удобрити землю органікою за рік до їхньої посадки. Безпосередньо перед посівом внесіть мінеральні речовини (100 г на 1кв.м).
Тож у вас ще є час в усьому розібратися й стати вправним городником.

Джерело: http://petrukiv.te.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *