А хіба ви змерзли?.. Від завтра +19, зігрієтеся!

Чернівецькі тепловики та освітяни напередодні потепління вирішили зібрати брифінг і розповісти, чому не готові були до квітневого снігу та як зігрівали дітей у навчальних закладах. Як з’ясувалося, теоретично зробили все, а от практично…

У комунальників була навіть думка запустити 43 котельні, які обігрівають комунальні установи, зокрема, дитсадки, школи та лікарні. Та їх після закінчення опалювального сезону вже встигли опломбувати. Аби заново запустити систему, знадобилося б, як мінімум, 7-10 днів.

– Усе-таки ми йдемо до літа, а не до зими. Тож вирішили впоратися з холодом іншим шляхом. Зокрема, дали доручення освітянам забезпечити теплом дошкільнят і школярів, – каже Георгій ЛЕОНТІЙ, заступник міського голови. – До речі, від жодної школи звернень до нас не було. А от від дитсадків – масово. Зокрема, в одному садочку температура утримувалася на рівні 10-12 градусів тепла. Тож у дитсадках у цей період обігрівали кімнати і спальні камінами.

Освітяни про дошкільнят подбали, а от про школярів забули. Уроки на кілька днів скоротили до 35 хвилин. А вчителі попередили батьків учнів початкових класів, аби о першій дня усіх забирали додому. Мовляв, груп продовженого дня не буде – холодно.

– Можливо, кілька кабінетів варто було оснастити камінами? Адже більшість дітей зі школи їхали до холодного офісу, де працюють мама чи тато…

– А ми не давали наказу забирати дітей о першій дня, ми лише рекомендували, – занервував Сергій Мартинюк, заступник начальника управління освіти міської ради. – Якщо каміни не встановили, то значить, не було можливості. Не можуть же директори шкіл у своїх кабінетах тримати каміни для всіх кабінетів.

– І все ж, про обігрів класів не йшлося…

– Бо камінів нема… І взагалі, хотіли, щоби діти рухалися більше, тому скоротили для них робочий день…

Словом, не подумали про школярів – часу не вистачило. Та й скільки там того похолодання – кілька днів. Нічого, що рученята від холоду терпли, і носиків дітки не відчували. Головне – аби о першій їх зі школи забрали. Нема у школі дітей – нема проблем. Як це по-освітянськи!

Вочевидь, наші чиновники не спілкувалися з метеорологами і не знали заздалегідь, що наближається сильне похолодання. У той час, як мерія Тернополя ще до похолодання оголосила про відновлення опалювального сезону у зв’язку зі значним зниженням температури повітря, у Чернівцях, мабуть, сподівалися, що нас негода омине.

– Опалювальний сезон насправді завершили усі підприємства теплоенергетики України. Але в інших областях котельні не лише обігрівають, а й подають гарячу воду. Тому, фактично, працюють цілий рік. А в нас, коли закінчується сезон, все обладнання пломбується, понад 400 працівників звільняємо – робота повністю зупиняється, – виправдовується Олександр МЕЛЕНЧУК, директор КП «Чернівцітеплокомуненерго». – Тож запускати тепло заново на 4-5 днів неможливо. Та й від завтра за прогнозами вже +19.

А потепління чиновники все ж помітили…

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *