Недоторканність МСЕК поставив під сумнів губернатор

– Лікарі, від яких залежить група інвалідності хворих, є окремою кастою, державою в державі, – стверджує стосовно МСЕК, тобто медико-соціальної експертної комісії голова Асамблеї інвалідів Марія Кирилюк. Щоби редакція переконалася в цьому, запросила журналістів на «огляд» 72-річного інваліда Олександра Ремарчука. Чоловік змушений був з лікарні їхати на вул. Руську, 7, де розташована МСЕК, і робити жахливі спроби піднятися крутими сходами.

Зрештою, з серцем і болем він важко зітхнув: «Боже, краще дали б мені пару грамів ціаністого калію, щоби не мучився!».

Спостерігати за цим було нестерпно. Та у центрі вже звикли оглядати пацієнтів і на сходах, і в машинах, тож і видали дідовій сестрі Зінаїді Катан стільця, якого літня жінка ледве стягла вниз. І красива, елегантна голова комісії Інга Морська з історією хвороби в руках уже готова була оглядати відвідувача, коли раптом помітила у темряві сходів газетярів і телевізійників каналу «Чернівці». А тут ще й головний лікар центру МСЕК Валентин Перепічка, як на замовлення, нагодився.

– Хто дав дозвіл на зйомку? – мало не тупав ногами чиновник, забуваючи про те, що журналісти прийшли не до його оселі, а до державного закладу, і що вони мають право на безперешкодне перебування скрізь, де бувають громадяни. Отож, не довго думаючи, п. Перепічка зпересердя закрив рукою камеру і штовхнув оператора в плече.

Виправити ситуацію, зробивши добру міну при поганій грі, спробувала п. Морська. Вона твердила, що ніхто й ніколи не оглядав і не оглядає хворих на сходах. Бо в них є й машина, і бензин, отже, вони можуть самі приїхати до хворого туди, куди треба – до лікарні чи додому. Дослуховуватися ж до працівниці реєстратури, яка й сказала сестрі Ремарчука, що його оглянуть на сходах, не варто, бо у неї навіть немає медичної освіти. Отакої! Виходить, що Олександру Васильовичу та його сестрі Зінаїді Василівні просто закортіло помучити себе таким ось «виїздом у світ» з лікарні!

А щодо «безкоштовних викликів», то це, як зауважує голова Асамблеї інвалідів М. Кирилюк, «дуже голосно» сказано:

– Лікарів треба привезти-відвезти за свої гроші. І це інвалідам з мізерною пенсією. А крім того, ще й призначають дорогі аналізи й обстеження. Не пройдеш – довідку не дадуть або групу інвалідності знімуть. А почнеш скаржитися, відправлять на дообстеження аж до іншої області!

Показово, що після публікації в газеті (№22 за 29 травня) та понеділкового сюжету на телеканалі «Чернівці» почали телефонувати нещасні, які змушені користуватися послугами МСЕК. Люди і дивувалися, і раділи: невже нарешті «священна корова», якою досі була МСЕК, втратила свою недоторканність?!

Але багатьом, які вже звикли до нахабного ставленням до себе, не вірилося, що можуть статися бодай найменші зміни. Хоча ті, що не миряться з цим, просто не звертаються до МСЕК. Знаю, приміром, 44-літнього чоловіка, який після двох інфарктів відмовився від групи, бо, за його словами, оформляти її – собі дорожче: можна «нарватися» на третій інфаркт. Та задля справедливості треба сказати, що і у працівників МСЕК є проблеми: їх «б’ють» за зростання інвалідності, хоча цей показник від них аж ніяк не залежить.

Як стало відомо редакції, чи не найбільше обурила поведінка чиновників від медицини нашого губернатора. У повідомленні прес-служби ОДА говориться, що такі дії керівника комунальної установи Володимир Куліш оцінив як неприпустимі. «Враховуючи це, а також недавню публікацію у «Версіях» про діяльність центру та його керівника, голова ОДА доручив терміново перевірити викладені в журналістських матеріалах факти, і при їх підтвердженні ініціювати звільнення головного лікаря з посади. Також громадськість поінформують про результати перевірки та вжиті заходи щодо поліпшення роботи Центру».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Недоторканність МСЕК поставив під сумнів губернатор”