На отримання статусу учасника АТО чекають майже півроку

Під час «круглого столу» в ОДА родичі бійців нарікали на відсутність інформації про підтримку, чиновники розповідали про надану матеріальну допомогу та проекти. Один з них – анкетування бійців АТО, яке планують здійснити протягом місяця.

З АТО почали повертатися додому бійці, і одразу ж з–ясувалося, що війна для них не закінчилася: відтепер – за отримання статусу учасника бойових дій або учасника війни.

Про те, що оформлення статусу триває 4-5 місяців, розповів і обласний військовий комісар Віталій Чурай під час «круглого столу» на тему «Перспективи соціального захисту та реабілітації учасників АТО в Україні та в Чернівецькій області»: «Ми надіслали документи 513 осіб на визначення статусу учасника АТО. 308-ми міжвідомчі комісії визначили статус. Проте посвідчення, на жаль, учасники АТО ще не отримали, бо триває процес заповнення бланків».

– Отримати статус досить важко, бо влада нібито сприяє цьому, а водночас – гальмує процес, – каже 30-річний Олександр Ковтун, член ГО «Об’єднання учасників АТО», який воював на передовій, був поранений. – То в неї немає часу цим займатися, то немає бланків. Кількість фахівців, які цим займаються, обмежена. Коли ми приїжджали до комісій, бачили, що в кімнатах усе завалене паперами.

Ми зібрали всі документи, поїхали своїм коштом. Хлопці скидалися грошима, ні в кого не просили і не просимо. Приїхали, і почалася бюрократія: передивлялися, до кожної коми придивлялися… Зробили все ми за місяць, бо залишилися там на тиждень. Шукали, де переночувати, самі домовлялися. Подали документи. Нині чекаємо виклику, щоби поїхати і заповнити особисто папери 513 особам. Але документи готові не для всіх: у держави немає бланків для посвідчення учасників бойових дій. Ми готові самі купити вже. Самі і запишемо.

Виступила під час «круглого столу» й дружина бійця АТО – Надія Пержан. Одразу ж після заступника начальника Департаменту соцзахисту ОДА Юрія Півня, який розповів про надану допомогу бійцям АТО та їхнім родинам (бійцям 500-2 тис. грн, пораненим 1-6 тисяч, родичам загиблих – 120 тисяч гривень. Загалом – на 5 млн 818 тис. грн.). Повідомив також, що протягом місяця бійцям, які повертаються з АТО, роздадуть анкети, щоби визначити їхні потреби. Для цього створять спеціальні робочі групи.

– Про яку психологічну допомогу ми говоримо? Цього нема! Ми створили організацію «Обєднання учасників АТО». У нас є свої психологи, юристи, – сказала Надія Пержан. – Організували для діток бійців АТО перегляд кінофільму. Все можна зробити, але треба мати бажання зробити.

Юрій Півень запевнив присутніх, що «робота робиться», перебивши Надію Пержан ввічливим, але твердим «Я зрозумів». Коли вона знову спробувала щось розповісти – резюмував: «Ви хочете долучитися до нас. Це добре».

Також нагадав усім, що «жодна волонтерська організація без допомоги держави нічого до кінця не зробить. Але й ми без них також не можемо відчувати себе нормально».

Присутні на заході волонтери наголосили, що слід оптимізувати роботу з отримання статусу учасника АТО, намагатися вплинути якось на цю ситуацію.

–Я зустрічалася з пораненими, які лікувалися у військовому госпіталі: з 39 осіб статус отримали лише 2. Бюрократична тяганина триває вже півроку. І це гальмує отримання коштів бійцями, які до того часу вже з’їсть інфляція, – сказала волонтер Леся Хомко. – Слід швидко вирішувати цю проблему. Чому ми, волонтери, можемо за один день оперативно доставити необхідне до зони АТО? Слід оптимізувати роботу.

Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *