Вулиця Кобилянської може стати… музичним інструментом

А на чернвецьких площах будуть «портали»

Ні, це не витяги із творів письменників-фантастів, а креативні й цілком реальні для втілення ідеї, що прозвучали під час відкритої дискусії на тему «Місто і Ми: ідеї, які змінюють громадський простір».

Захід відбувся у Чернівецькій обласній бібліотеці ім. Івасюка. Активну участь у зустрічі взяли місцеві громадські діячі – заступник голови «Буковинської агенції регіонального розвитку», куратор велосипедних заходів Тетяна Лебухорська та засновник соціальної мережі креативних людей «PAZL» Сергій Кушнір. Поділитися досвідом завітали гості зі Львова – Олександра Сладкова, яка очолює Бюро адміністрування, міського планування та інфраструктурного розвитку Львова і є засновницею проекту «Urban cafe» та співзасновник урбан-ініціативи «Група 109» Максим Асафатов.

На думку громадських активістів, Чернівці наразі потребують вирішення низки проблем, які перешкоджають створенню комфортного для мешканців середовища. По-перше, варто збільшити кількість пішохідних зон, на яких можна здійснювати різноманітні арт-проекти. Окрім цього, важливо використовувати вже облаштований простір. Приміром, площу Філармонії, яка чудово пасує для проведення масових заходів, проте практично не використовується. По-друге, в місті надто багато рекламних вивісок та поганий рух громадського транспорту. Тролейбуси та маршрутки часто «забиті»вщент, між деякими порівняно близькими пунктами немає прямого транспортного сполучення.

Активісти розповіли і про ідеї, які найближчим часом планують реалізувати у Чернівцях. Наприклад, перетворення вул. О.Кобилянської на «живий музичний інструмент»: тобто, коли пішохід буде ставати на певну ділянку вулиці, буде відтворюватися певний звук. Пройшовши вулицею, ці звуки складатимуться у мелодію, яка буде результатом їхніх кроків.

А ще є ідея поставити на Центральній площі та площі Філармонії двері, за якими будуть розташовані веб-камери. Відкривши такий своєрідний «портал» на одній з площ, можна буде спостерігати, що відбувається на іншій.

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *