Інформує військкоммат: хто підлягає призову до армії в 2018 році

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).
Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір на строкову військову службу. Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.
Хто підлягає призову до армії в 2018 році?
Призовний вік в Україні в 2018 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, визнані придатними до стройової підготовки і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах збройних сил України.
Який термін служби в українській армії?
Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить:
18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти
12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра
Які терміни проведення призову на строкову службу в 2018 році?
Як і раніше, в 2018 році в Україні заплановано дві хвилі закликів в армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. Так на 2018 рік встановлено такі дати:
з 1 квітня по 31 травня 2018 — весняний призов до ЗСУ
з 1 жовтня по 30 листопада — осінній призов до ЗСУ
Що робити, якщо принесли повістку?
Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.
Отже, якщо повістка не надійшла і як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.
Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.
Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?
Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» потрапити під відстрочку можуть:
чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій
призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї
педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти і т.д.
Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни України:
визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби
досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу)
які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах
виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів
яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу
засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання
призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних
Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?
В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Як адмін покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.
За додатковою інформацією звертатися до обласного, районних (міського) військових комісаріатів Чернівецької області.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *