Міжнародна дослідницька група дійшла висновку, що споживання дієтичних видів м’яса може захистити людину від розвитку цукрового діабету. Експеримент з волонтерами продемонстрував: присутність протягом двох тижнів в раціоні харчування людей дієтичного м’яса сприяла зниженню рівня глюкози в крові.
Зокрема, визначили фахівці, захистити організм від захворювання на цукровий діабет можуть курятина, яловичина й лосось. Вони містять багато діпептиту карнозину – навіть назва його походить від латинського «Carno» – м’ясо. У карнозині присутні амінокислоти, здатні боротися із глікацією білків – осіданням цукру на білках в організмі – процесом, руйнівним для мозку та кровоносних судин, який загрожує розладами пам’яті, інсультами та серцевими недугами, пояснюють автори роботи.
У проекті брали участь люди і хворі, і лише зі схильністю до діабету та хвороб серця. Протягом 12 тижнів учасники отримували «плацебо» (індиферентні речовини, що застосовуються в експериментах у контрольних групах) або 2 г карнозину на день. У підсумку збагачення діпептидом знижувало потребу в ін’єкціях інсуліну порівняно з тими, хто вживав плацебо.