ІІ світова: український слід

9 травня Україна відзначила День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який прийшов на зміну Дню Перемоги над фашизмом у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

 

Статистика воєнних утрат переможця цієї війни досі не уточнена, хоча після її завершення минуло вже 72 роки. Та лише в УРСР від 41,7 мільйона людей, які мешкали там до війни, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйона. 14,3 млн. загиблих і зниклих безвісти – це  втрати найбільші й не порівняні зі втратами інших країн і народів – учасників найстрашнішій бойні ХХ століття.

 

«Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну», – Петро Процик, генерал-лейтенант запасу.

Фактичні втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР.

За ціною таки не постояли, як співається у відомій пісні. Бо й донині демографи підраховувують втрати серед військових і мирного населення в роки Другої світової війни 1939-1945 років. Але, якщо західні дослідники говорять про похибку в сотні, тисячі чи десяток тисяч осіб, то в комуністичній імперії, де «ніщо не забуте», лік «похибки» ведеться на мільйони… Тож навіть через 72 роки оцінка загальних втрат держави, яка зробила найбільший внесок у знищення нацизму, варіюється в різних джерелах від 26,6 млн до 43,3 млн осіб. І остання цифра, напевне, найбільш достовірна.

Щодо українців, то понад 2,5 мільйони їх загинуло на фронтах. Втрати ж цивільного населення становили 5,5-6 млн осіб. Понад мільйон жителів УРСР, переважно із західних областей, депортовано в Сибір, Казахстан і на Далекий Схід. Ще одна страшна цифра – 2,4 мільйона українських остарбайтерів із 2,8 мільйона радянських людей, вивезених у нацистське рабство!

Для порівняння: загальні втрати Німеччини, що воювала з половиною світу – від 5,3 мільйона до майже 6 мільйонів осіб. Із них, за різними даними, від 780 тисяч до двох мільйонів  – мирних жителів.

 

Офіційна статистика-2017: скільки в Україні залишилося ветеранів ІІ Світової війни

Рік від року напередодні дати капітуляції Німеччини в ІІ Світовій війні українські ЗМІ й користувачі соцмереж зазначають, що реальних ветеранів тієї війни стає дедалі менше.

Мовляв, ось-ось не залишиться уже нікого, лише самозванці із фейковими орденами. Та конкретна кількість учасників WW2 в Україні при цьому залишається невідомою для широкого загалу.

Спробувала заповнити цей пробіл «Новинарня», звернувшись із запитами до Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду України. Офіційні дані такі: «старих» ветеранів по всій Україні – 811826 осіб, але лише кожний сьомий з них – учасник бойових дій, тобто 120272 особи. Та розділити радянських учасників війни 1941-1945 років і пенсіонерів – учасників інших бойових дій практично неможливо, облік ведеться загальний.

За даними ПФУ 2010 року ще налічувалося 2,084 млн. «старих» ветеранів, у 2013 році – 1,483 млн

Статистика Мінсоцполітики та Пенсійного фонду не є ідентичною, бо не всі військові ветерани – пенсіонери й навпаки.

У листі з Мінсоцполітики зазначено: «Станом на 01 квітня 2017 року кількість ветеранів війни становить 1 230 778 осіб, а жертв нацистських переслідувань – 2 381 особа». Водночас у Міністерстві підкреслюють, що в їхній статистиці неможливо відділити із загальної кількості ветеранів війни власне ветеранів Другої світової.

Для порівняння: від початку АТО статус учасника бойових дій отримали майже 199500 військовослужбовців Збройних сил України. Про це на брифінгу 28 квітня повідомив  речник Міноборони Максим Праута.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *