Франц ФЕДОРОВИЧ: «Нові правила нарахування субсидій – черговий спосіб уряду заощадити на українцях»

1 травня набули чинності нові правила призначення субсидій. Про це розмовляємо з аналітиком і експертом «Версій» з економічних питань, політиком і виробничником, головою Асоціації виробників Буковини, благодійником і меценатом, засновником Фонду «Подаруй дитині життя», що опікується дітьми, хворими на рак, – Францем ФЕДОРОВИЧЕМ.

 

– Експерти одностайні в оцінці нових правил нарахування субсидій – уряд намагається у черговий раз заощадити на українцях. Що про це свідчить? Спробуємо розібратися. Спочатку поговоримо про новації зі знаком мінус, бо їх значно більше за плюси. Отже:

По-перше, уряд скоротив соцнорми споживання тепло-, електро- та газової енергії. Якщо минулої зими субсидія покривала 330 кубів газу на опалення квартири площею 60 кв.м, то в наступному опалювальному сезоні знижку вже нарахують тільки на 300 кубів. А за спожитий понад норму газ доведеться платити повну суму.

У квартирі з центральним опаленням площею 60 кв.м субсидія покриватиме замість 3,28 лише 2,5 Гкал тепла. Оскільки більшість сімей не можуть заощаджувати на центральному опаленні через відсутність лічильників, доведеться платити за актами тепловиків. В уряді запевняють, що зниження соцнормативів було однією з умов МВФ для отримання Україною наступного траншу кредиту. Незрозуміло лише, який зиск українцям з того кредиту? Хіба що їм, їхнім дітям та онукам доведеться повертати позичене.

По-друге, на місяць скорочено опалювальний період: субсидія на опалення  призначалася всім українцям на період від 1 жовтня до 30 квітня і коригувалася органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади. Наступні два сезони громадянам з індивідуальним опаленням субсидія буде нараховуватися від 15 жовтня до 15 квітня.

По-третє, обов’язкове повідомлення про зміни. Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соцзахисту про наступне:  *зміну кількості зареєстрованих осіб у помешканні; · *зміну соціального статусу членів родини, якщо хтось звільнився чи влаштувався на роботу, став пенсіонером; *одноразову покупку на суму понад 50 тис. грн; *зміну набору компослуг: відмовилися від централізованого опалення й перейшли на індивідуальне або навпаки.
По-четверте, переплату за комуналку «спишуть» з рахунку. Раніше така переплата переходила на наступний місяць – тобто, якщо цього місяця спожив менше енергії і переплатив, то в наступному місяці сплатиш менше. Це мотивувало людей заощаджувати. Тепер же переплата за холодну і гарячу воду, а також за опалення буде… повертатися до бюджету. «Тепер виходить, що ці гроші будуть списані на користь держбюджету. І заощаджувати взагалі немає сенсу. З боку держави це не найкраще рішення», – говорить директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародної політики НАН України Валентин Землянський.

По-п’яте, субсидію заберуть у боржників за ЖКГ. Субсидія не призначатиметься на наступний період за наявності 2-місячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. Якщо боржник протягом двох місяців підтвердить сплату заборгованості або домовиться про її реструктуризацію, субсидію призначать від закінчення попередньої.

По-шосте, доходи враховуватимуть за місяць, а не за календарний рік. Це автоматично «відсіче» тих, хто отримував мінімальну зарплату. Якщо б рахували середню зарплату за рік, то за рахунок минулого року більше громадян претендувало б на субсидії.

Таким чином уже маємо шість негативних наслідків нововведення для отримувачів субсидії. Цікавитеся, чи є плюси у нових правилах призначення субсидій? Є і їх лише два. Та стосуються вони далеко не всіх.

По-перше, збільшено субсидії для непрацездатних. Якщо в будинку проживають непрацездатні люди, соціальна норма для розрахунку субсидії збільшиться від 49 кв.м до 75 кв.м.

Крім того, по-друге, враховано субсидії для тих, хто проживає у садовому будинку. Раніше вони не могли претендувати на субсидії, оскільки не були там офіційно зареєстровані.Тепер ситуація змінилася. Щоправда, субсидія для них фінансуватиметься з місцевих бюджетів… якщо знайдуться гроші?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *