Із 4 квітня в Україні почне діяти нова процедура перевірки якості продуктів. Про особливості нововведення Gazeta.ua розповів Олексій Дорошенко, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
СУТЬ ЗАКОНУ
Підприємства, бійні, магазини й торгові точки регулярно перевірятимуть працівники Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів. Закон встановить чіткі і прозорі процедури перевірок. Це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики і сприятиме розвитку чесної конкуренції.
Кожен другий продукт, який купуємо, виробляють неякісно та із порушенням технології, говорить Олексій Дорошенко
ДЛЯ ЧОГО ЙОГО ПРИЙНЯЛИ, ЧИЯ ВИМОГА І ПОТРЕБА
Кожен другий продукт, який купуємо, виробляють неякісно та із порушенням технології. Цей закон розробили і прийняли відповідно до вимог асоціації України та ЄС. Щоб контроль повернувся, були зацікавлені – Держпродспоживслужба, міністерство агропромислового комплексу, міністерство економічного розвитку, міжнародного співробітництва, Кабмін та Асоціація постачальників торговельних мереж.
ЯК БУЛО РАНІШЕ
До 2014 року контроль якості продуктів та захисту прав споживачів здійснювала держава та громадські організації. Для деяких підприємств ДСТУ був орієнтиром, інші – розробляли технічні умови індивідуально. Державні органи, які займалися контролем якості, ліквідували. Вони були корупційними. На їх місці утворився вакуум. Через рік з’явилася Держпродспоживслужба, якій передали обов’язки за контролем якості продуктів. Водночас достатніх повноважень та грошей для цього не надали.
Умовно передбачалося, що має бути якісна і безпечна продукція. Якщо щось ставалося, то могли прийти і попросити документацію, але підприємство мало право їх не давати. Діяв мораторій на перевірку бізнесу. На ринку була повна анархія.
Олексій Дорошенко: “Інспектори перевірятимуть підприємства із розбирання й обвалювання м’яса, судна, що займаються рибопродуктами”
РОБОТА ІНСПЕКТОРІВ
Інспектори в кожному регіоні можуть приходити в магазини, купувати зразки, які відправлятимуть у лабораторію на експертизу. Перевірятимуть підприємства й торгові точки, які можуть нести ризик для життя і здоров’я людей. Інспектуватимуть підприємства із розбирання й обвалювання м’яса, судна, що займаються рибопродуктами. Продукти, які ввозять у країну, перевірятимуть на кордоні.
Найпоширеніше порушення — це не зазначений, або неправильно написаний склад продукту на упаковці. Пишуть одне, а кладуть зовсім інші складники. Якщо інспекція знайде розбіжності, виробника покарають.
ШТРАФИ
Інспектори можуть накласти штраф до 70 тис. грн, конфіскувати продукцію чи тимчасово припинити роботу підприємства.
Кожен громадянин тепер може подати скаргу до Держпродспоживслужби на неякісну продукцію, зазначає експерт Олексій Дорошенко
ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ
Продукти харчування ставатимуть кращої якості. Кожен громадянин тепер може подати скаргу до Держпродспоживслужби на неякісну продукцію. Інспектори проведуть перевірку, у разі виявленого порушення – виробника покарають.
ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ДЕРЖАВИ
Маємо звикнути виробляти і продавати на внутрішньому ринку продукцію, яка відповідатиме стандартам якості. Тоді легше буде конкурувати на зовнішніх ринках. Зараз лише одиниці українських виробників можуть мати таку впевненість у своїй продукції.
ПРОГАЛИНИ В ЗАКОНІ
До інспекцій, які будуть виїздити на підприємства, торгові точки, мають входити й члени громадських організацій. Особа не із держслужби, яка фіксуватиме дії інспекторів та хід перевірки. Це дозволить зменшити ризик підробляння результатів.
Підприємство може оскаржити рішення інспекції через суд, якщо вкаже на порушення процедури перевірки.