Гуманітарка: якщо рильце в пушку, то це – вороже рильце

Така вже людська натура: не кожен утримається від збагачення чужим коштом та ще й на рівному місці – без жодних матеріальних та фізичних вкладень. І найчастіше, як правило, грішать цим можновладці, які мають аж дві переваги над нами, пересічними громадянами. По-перше – вони мають у руках владу. По-друге – вони, практично, безкарні. А мораль – то не для них, а для решти, так би мовити, лохів. Саме тому не їхні діти захищають Україну на передовій.

Та все ж дещо в Україні починає змінюватися. Що не кажіть, а сам Президент подає приклад. Одне слово, крига скресає. Та про все по порядку.

Леся Хомко: «Не можна бути толерантними до зла, до кровопивць і мародерів»

Ще до повідомлення Управління СБУ в Чернівецькій області про затримання керівника обласної клінічної лікарні, на своїй сторінці у Фейсбуці відома буковинська волонтерка Леся Хомко написала:

«Помирають найкращі, а падлота наживається!

У Чернівцях  в.о. головного лікаря обллікарні отримав як гумдопомогу карети швидкої допомоги і запустив їх у приватний бізнес! Таких історій з магазинами, ринками, закритими складами – багато.

Нас тримають за лохів, бидло мовчазне?!!!

Так от, у мене є звернення від командування трьох підрозділів про необхідність швидких на передовій! Подаю його нашому голові обласної військово-цивільної адміністрації С.Осачуку, де при зверненні вказане і його ім’я.

Натомість ось його відповідь:

– Ми не потребуємо комунікаторів між нами та військовими!!!!

 Ще раз: «ми не потребуємо комунікаторів між нами та військовими!»

Була Буча, Ірпінь в облозі, звернулася до знаменитої «Олімпії» за карематами та спальниками, яких катастрофічно бракувало, а в них тоді гора нових у центрі лежала.

Перший заступник Осачука Б.Ковалюк: « Ми 5 машин відправили в Бучу». Буча на той час була заблокована, перевірили – не було цих машин!

Далі: потрібна допомога теробороні Шевченківського району Києва. Даю список потреб, а Ковалюк каже, що не потребує комунікаторів, самі знають і самі відправили в КМДА. Ми перевірили – не було відправлень!

Я зареклася до них звертатися, але ж то не їхнє особисте майно, це допомога від нашої стікаючої кров’ю країни!

Кровопивці! Мародери!

Не можна бути толерантними до зла. Ці «герої» завдають не лише матеріальної шкоди і забирають часом необхідне для збереження життя, вони завдають репутаційного удару країні.Розмовляла з волонтерами Бельгії та Італії, у них про це на телебаченні розповідають, тож і перестали люди так масово допомагати…»

Голос  народу: Розікрали гумдопомогу? Зафіксувати факти і за законом військового часу – до стінки

А тепер лише кілька коментів до цього  посту. На жаль, найбільш лайливі та спрямовані на адресу однієї особи, (думаю, відомо, якої саме ) редакції довелося прибрати:

Jeka Evgen, [05.05.2022 9:25]

Є Українці, а є хохли – і тут нічого не зміниш)

 Світлана, [05.05.2022 9:25]

А хто призначає голів ВЦА (військово-цивільних адміністрацій – ред.)? Туди й треба звернутися.

 Julia Storozhevska, [05.05.2022 9:26]

[In reply to ХОРОШІ ЧЕРНІВЦІ CHERNIVTSI БУКОВИНА]

… Нужно собирать документы, фиксировать, репостить всем, отмечать власть и давать максимум огласки!

  Marta Reiter, [05.05.2022 9:32]

Ці особи є не що інше як Мародери ! З такими треба робити короткий процес: до  стінки! І давати розголос, щоби всі знали і бачили, щоб такого не наважилися повторити ! На жаль, по-іншому не навчиш ((((

 Оксана Волошенюк, [05.05.2022 9:33]

Фіксувати факти і за законом військового часу…..

 Аника, [05.05.2022 9:34]

Ми також зіткнулись з цим… Шукали матрац який-небудь для жінки з дитиною. Обдзвонили, де тільки можна, ніде немає… Потім в одній волонтерській (державній) установі розчулився хлопець і сказав, куди під’їхати. Приїхали, нам кажуть немає і не було ніколи. Дзвонили, розмовляли і врешті-решт завели нас на склад і сказали: є останній 1 одинарний матрац. Зайшли туди а там 2 піддони новых ортопедичних матраців!!!! І тоді ми зрозуміли, що до чого…

Maryna Loshadkina, [05.05.2022 9:34]

Я працюю на кордоні Порубне і бачу, як фурами везуть допомогу до чернівецьких складів та церков. І все їде тільки сюди, навіть не в сусідні області, не те що Запоріжжя чи Київ. Розумію що закордонним волонтерам так простіше, і вже в Україні мають розподілити, АЛЕ ВОНО ТУТ І ЗАЛИШАЄТЬСЯ.

 Я Д, [05.05.2022 9:37]

Так навіть Арестович озвучував: якщо ви бачили такий факт і навіть знаєте, чиїх то рук справа, пишіть особисто йому в соцмережу, одразу ж буде перевірка тих місць і тих осіб.

 Mr. March, [05.05.2022 9:39]

Ой, вони ще не знають що з ними всіма буде, коли хлопці приїдуть з фронту.

 Vitaliy allsvy, [05.05.2022 9:56]

СБУ сама кришує все. Їх бачили в Олімпії. Такі собі робітники, але очима шарять навколо. Увечері зал забитий, а на ранок – напівпорожній. Удень, коли маса народу на погрузку, машин на відправку було мало, а за ніч, коли людей майже нема і комендантська година, вивозилось до пів залу. Збіг?

 

Lana, [05.05.2022 9:57]

Волонтери з Миколаєва за кожну фуру на кордоні боролися. Після цих усіх ситуацій почали самі шукати машин гумдопомоги, щоб уже напряму одразу на Миколаїв їхали. Так вони забезпечили і наших бійців і область усім необхідним.

Alex Plishkin, [05.05.2022 10:05]

У мене сусід по дачі в теробороні. Каже гуманітарку розкрадають, як можуть. А ту, що на Олімпії, не доведено, але кажуть що завозять фури перед тим як на Олімпію, в інше місце, знімають пломбу, витягають все цінне, і потім пломбують знову.

  

Офіційно й неофіційно про затримання керівника Обласної лікарні

У Фейсбуці на сторінці СБУ Буковини з’явилося повідомлення про викриття керівника медзакладу, який організував платні перевезення каретами швидкої допомоги. Та перед цією публікацією інформація про його затримання побачила світ у кількох медіа. Зокрема, сайт 368.media, пославшись на БукІнфо, опублікував наступну вбивчу інформацію:

 «СБУ затримала в.о. головного лікаря Чернівецької обласної лікарні Сергія Бродовського за підозрою в присвоєнні 5 автомобілей швидкої допомоги, які передали волонтери.

Недавно з-за кордону на Чернівецьку обласну воєнну адміністрацію було отримано 5 машин швидкої медичної допомоги. Ці авта не відправили на передову, і водночас їх не поставили на облік жодного медзакладу області.

Як стало відомо, автомобілі поставила на облік громадська організація «Невідкладна хірургічна допомога Буковини», керівником якої виявився головний лікар Чернівецької обласної лікарні Сергій Бродовський.

У подальшому ці машини почали надавати платні послуги з перевезення хворих.

Місцеве видання відзначає, що Сергія Бродовського призначив на посаду в.о. головного лікаря обласної клінічної лікарні своїм розпорядженням голова Чернівецької ОВА Сергій Осачук. Це сталося 12 березня 2022 року явно незаконним способом, коли губернатор узяв на себе повноваження обласної ради».

А тепер повідомлення від УСБУ в Чернівецькій області:

«СБУ на Буковині викрила керівника медзакладу, який організував платні перевезення каретами швидкої допомоги.

Як з’ясували оперативники СБУ, гендиректор лікарні вимагав плату від хворих за перевезення автомобілями швидкої допомоги, які належать закладу. Це був, так би мовити, родинний «бізнес», оскільки водій – рідний брат зловмисника. Правоохоронці зафіксували факт вимагання 16 тис. грн від буковинця за транспортування його з Чернівців до Ужгорода і затримали родича посадовця після розрахунку за цю послугу.

 

У межах кримінального провадження, розпочатого ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, посадовцю повідомлено про підозру.

Окрім того, триває розслідування щодо причетності цього керівника медзакладу та інших осіб до організації механізму привласнення гуманітарної допомоги, виділеної іноземними донорами для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, цивільного захисту населення у зв’язку зі збройною агресією рф проти України.

Спецоперацію з викриття протиправної діяльності проводили оперативники СБУ в Чернівецькій області спільно зі співробітниками Національної поліції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури».

 До цього варто додати, що вже у момент призначення С.Бродовського в.о. керівника обласної лікарні, «Версії», серед багатьох інших чернівецьких ЗМІ, обурювалися самим фактом такого призначення як порушенням процедури конкурсного відбору на керівні посади, зокрема у медзакладах. Але тепер усі причини й намагання, що називається, вилізли, як шило з мішка.

Хто на «новенького»?

Отже, крига скресла. Правоохоронні органи нарешті почали звертати увагу на те, як обліковується гуманітарна допомога, що надходить до України.

Нагадаємо, тиждень тому в ефірі прозвучало розслідування журналістів Волинського телебачення «Аверс», яке, дослідивши тему, повідомило, що до України загалом надійшла 181 тисяча тонн гуманітарних вантажів. Щоправда, це без двох митниць, які не надали відповіді на інформаційні запити, пославшись на воєнний час. Прикметно, що через Чернівецьку митницю пройшло 19 тисяч тонн гуманітарної допомоги. А ще колеги показала склад у своїй області, де порохами припадають украй потрібні для фронту речі. Зрозуміло, якою була реакція влади на розслідування волинських колег…

Та за тиждень прийшли повідомлення про арешти у Львові тих «фахівців», які, м’яко кажучи, зловживали гуманітаркою. Тепер ось арешти у Чернівцях. Думаю, будуть і наступні. Бо викоренити подібне мародерство не так уже й складно. Достатньо лише суворо, враховуючи воєнний час, покарати кількох любителів наживи.  А в тому, що вони є, зрештою ніхто не сумнівається. Бо чим іще пояснити наступну історію…

Ще десь у 2015-2016 роках мій старший син-айтішник написав краундфандингову програму для волонтерів, чий рух тоді почав потужно розвиватися і зрештою врятував ситуацію, одягнувши, взувши та озброївши українську армію. Поясню: краудфандинг (від англ. crowd — натовп і funding — фінансування) – це колективне фінансування різних проєктів, найчастіше некомерційних. Програма передбачала повний і тотальний облік усього, що збирають і отримують волонтери, з наступним відстеженням, як усе це – від копійки до мільйона, від банки варення до шоломів і бронежилетів – надходить до бійців. Програму безкоштовно намагався розповсюдити та запровадити друг сина – дуже грамотний спеціаліст-менеджер, який спеціалізувався саме на таких питаннях.

Яким же було здивування цих двох юних ідеалістів (і моє – так само!), коли практично всі навколодержавні волонтерські організації відмовилися від використання такої програми. Наголошу, що саме на краундфандинговій платформі працюють практично всі закордонні громадські організації та рухи.  І лише одна (!) селищна волонтерська організація зраділа такій програмі та зголосилася з нею працювати. На жаль, один у полі не воїн. Натомість відома на той час чернівецька – дуже інтелігентна на вигляд волонтерка –  розмовляла з хлопцями… матюками.

Не сьогодні виник вислів: кому війна, а кому мати рідна. І не я його автор. Та позаяк у сім’ї не без виродка і люди, які наживаються на спільній біді інших, існують, то є, мабуть, тільки єдиний вихід: від них треба просто позбавлятися: їх треба викривати, перекривати їм «дихання» і виривати з корінням з нашого українського ґрунту.

І крига, здається, скресла. Але й надалі нам усім треба проявляти пильність і небайдужість.

Людмила Чередарик, «Версії»

 

.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *