Франц ФЕДОРОВИЧ: «Зміна клімату загрожує  національній безпеці»

 

Хоча йдеться про глобальне потепління, та жорсткі морози, що накрили Європу –  через що закрилися дитячі садки, школи та університети, практично не працює міський транспорт і навіть потяги зупиняються дорогою – теж є проявом цих змін клімату. 

«А днями зателефонували друзі з Риму, – розповів наш експерт з політичних та економічних питань Франц ФЕДОРОВИЧ. – Вони в шоці: місто в снігу, холодно, квартирного опалення там же немає. Ще й газові прилади установлені, як правило, у дворах. Не дивно, що в Європі за ці 3 дні загинуло вже 10 осіб. Кажуть, сніг випав і на півдні Італії. Білою ковдрою вкрилася навіть вершина Везувію».

Зваживши на широту інтересів нашого експерта, підприємця й мецената Франца Карловича Федоровича, «Версії» знову звернулися до нього, цього разу із запитанням: чим загрожує людству зміна клімату? Тим паче, що екологія завжди була в колі інтересів нашого автора. Й ось що ми почули:   

 

Яку небезпеку проґавили Штати

– Не говоритиму про те, як переймається вирішенням кліматичної проблеми Україна, бо тут узагалі нема про що говорити: екологія – це не те, що цікавить нашу так звану еліту. Адже їй  не цікаве навіть життя власного народу й загроза існуванню власної держави. Тож нагадувати їй про кліматичні загрози – це наражатися на нерозуміння та несприйняття.

На превеликий жаль, у світі до кліматичних проблем загалом не ставляться адекватно, хіба що купка «зелених» та окремі грамотні фахівці. Навіть така виважена країна, як США, проґавила значно серйознішу за Росію та Китай загрозу, як писав про це журнал  «Foreign Policy» (Зовнішня політика – ред.) і я стовідсотково поділяю цю думку.

«Foreign Policy» зауважує, що через сконцентрованість на загрозах явних, в тому числі з боку Росії та Китаю, повз політичну еліту США непоміченим пройшов чинник, здатний знищити цілу систему західної демократії. Як вважає журнал, у випадку, якщо США не вирішать питання глобальної зміни клімату, Захід захлинеться у  міграційних хвилях, спричинених здебільшого екологічними проблемами. Бо зміна клімату загрожує не тільки сільському господарству й рівню моря.

 Глобальне потепління: існувати поза приміщеннями буде неможливо

«Foreign Policy» підкреслює, що останні чотири американські адміністрації нічогісінько не робили в цьому напрямку. Більше того, Трамп узагалі  вирішив вилучити зміни клімату зі списку загроз національній безпеці США. І це його колосальна помилка, яка може відбитися й на подальших подіях у Європі.  

Як правило, доповіді з національної безпеки, присвячені ситуації в країнах Перської затоки, висвітлюють «класичні» теми: ядерна угода з Іраном, геополітичне суперництво між Саудівською Аравією та Іраном тощо. Натомість зовсім непомітно пройшла доповідь Массачусетського технологічного інституту, в якій йдеться про те, що зміна клімату зробить для жителів країн Перської затоки та Південної Азії неможливим перебування поза приміщеннями протягом більшої частини року – через аномальну спеку й вологість.

Міграція та ліберальна демократія несумісні

Та, як зазначають фахівці, керівництво служб, що займаються нацбезпекою, не здатне сприйняти новітні загрози, бо створені вони для відбивання класичних зовнішніх і внутрішніх загроз, а пізніше, в роки «холодної війни», перекваліфікувалися на боротьбу з комунізмом. Отже, в них немає досвіду, який дозволив би їм серйозно замислитися над загрозою глобального потепління. Хоча в Америці вже лунають серйозні перестороги. Так, у доповіді стратегічного дослідницького центру «RAND» (Дослідження й розвиток – ред.) зазначалося, що для аналізу та парирування можливих загроз щодо ядерної зброї, тероризму та кібератак виділяються колосальні ресурси, тоді як у питанні зміни клімату, яке є більш певним і визначеним, спостерігається протилежна картина.

Хоча серед головних ефектів зміни клімату буде масова міграція, яка ставить під загрозу ліберальну демократію в розвинених країнах. Ця небезпека вже стала очевидною: саме через невдоволення нелегальними мігрантами в США Трамп отримав більшість голосів на виборах, водночас у Європі цей чинник поставив під сумнів майбутнє Європейського союзу.

Найбільш небезпечним, з точки зору глобального потепління, є Ближній Схід. Посуха 2006-2011 років у Сирії спричинила зростання соціальної напруги і, як наслідок, –громадянську війну. Цей конфлікт підняв хвилю біженців, направлену до Європи. «У кращому випадку європейські країни вдадуться до жорстких внутрішніх та зовнішніх заходів контролю, що поставить хрест на ліберальній демократії. У гіршому – Європа загрузне в безодні етнорелігійного конфлікту, який знищить підґрунтя найважливішого геополітичного, економічного та ідеологічного союзу Америки. НАТО ж стане або зовсім зайвим, або буде втягнуте у громадянську війну, як пояснює «Foreign Policy».  Детально про це – на  24molnia.com.

Українські наслідки потепління: Полісся зникне

При подальшому зростанні температури Україні загрожує посуха й зникнення Полісся — регіон стане зоною нестійкого зволоження. Такий прогноз озвучила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру.

За словами експерта, кількість днів з температурою вище 10 градусів за останнє десятиріччя зросла на десять, порівняно з 1995-2005 роками, і зростання триває. Це, зазвичай, не може не вплинути на врожай теплолюбних сільськогосподарських культур, зокрема, пізньостиглих сортів кукурудзи.

Більше того, Україні вже щорічно бракує 150-200 мм опадів для забезпечення рослинництва. Адаменко підкреслила, що наразі Полісся є єдиною зоною із достатнім рівнем зволоження в Україні. Подальший розвиток сільського господарства в Україні залежатиме від кліматичних умов. У разі збільшення кількості опадів у найближчі 10 років врожайність сільгоспкультур зростатиме, відповідно за зменшення опадів урожайність падатиме.

Зайві +2°С перетворять чверть Землі на пустелю. Такі результати дослідження опублікували в журналі Nature Climate Change.

Чи є вихід?

Зауважимо, в Україні зростання середньої температури спостерігається від 2000-го. На початку століття в літні місяці вона зросла на два градуси. Спека призвела до посухи та потреби у зрошуванні. За даними метеорологів, найбільше підвищення температури останнім часом спостерігалося у Київській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях. Найменше теплішало на Закарпатті.

За прогнозами експертів, у разі збільшення середньої температури повітря у світі на два градуси понад чверть поверхні Землі перетвориться на пустелю.

Однак за умови зниження викидів газів, які спричиняють парниковий ефект, зростання температури і, відповідно, висихання ґрунтів вдасться уникнути.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *