Порошенко повертає «темники»?

Критику влади в ЗМІ можна вже розцінювати як спецоперацію, спрямовану на загострення економічної ситуації в країні?!.

Журналісти і правозахисники за круглим столом, організованим Незалежною медіа-профспілкою України та онлайн журналом «Конфлікти і закони», обговорили питання «Чому в Україні заохочується цензура». Підстави так вважати дають Укази Президента.

Йдеться про  Укази Президента України «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації» та Указ №47/2017 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про Доктрину інформаційної безпеки України». Учасники обговорення назвали ці документи «диктаторськими».

Причини – розпливчатість й неточність формулювань, наприклад «руйнівний психологічний вплив». «Хто, як й за якими критеріями буде  визначати,  був вплив руйнівним для психології людини чи ні? Всі ми особистості, й кожен по різному сприймає інформацію, заганяти всіх під єдиний гребінь – це повертатись до принципів радянського тоталітаризму», – зазначила у своїй доповіді адвокат Тетяна Іванова.

Голова НМПУ Ігор Чайка вважає: «Доктрина виглядає як декларація проти усього поганого… А з іншого боку – це декларація про трирічну бездіяльність в інформаційній сфері людей, які мали щось робити – це і Кабмін, і Адміністрація Президента, СБУ і Мінстець в першу чергу. І хоч Доктрина – це не  закон, та з іншого боку – це такий місточок для того, щоб ввести в закони норми спрямовані на обмеження свободи”.

Перший заступник голови, головний юрисконсульт НМПУ Олександр Тарасов, розвиваючи висновки колег, зазначив: «В указах  часто зустрічається термін «протидія спеціальним операціям, спрямованим на загострення соціально-економічної ситуації в країні». Тобто будь-яку критику влади в ЗМІ можна розцінювати як «спецоперацію, спрямовану на загострення економічної ситуації», відповідно медіа та його власників треба «закривати». А що означає «підвищення рівня медіа культури суспільства»? Чим визначається рівень медіакультури і хто буде нам його підвищувати?»

Згадується, як колись президент Кучма та його команда «опікувались медіакультурою», шляхом «темників» надавали «методичну» допомогу ЗМІ». А вихід простий: навіщо плодити документи, треба виконувати чинне законодавство і налагодити роботу правоохоронних органів та СБУ так, щоб вони належним чином виконували свої завдання.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *