«Шатун» у Чернівцях – руками провокаторів і «корисних ідіотів»?

У Чернівцях оголосили про проведення круглого столу з питань захисту національних меншин. Організатор – відомий у вузьких колах громадський діяч, прихильник чи то автономізації, чи федералізації України Олег Хавич. Розісланий ним завчасно анонс був підтверджений і вранці день проведення: захід планувався на 14.30. Але вже близько 12-ї в місці проведення з’явився не лише сам організатор, а й його опоненти – волонтери, АТОшники і навіть журналісти. Тож замість дискусії (а чи потрібна вона була організаторам?) відбулася показова демонстрація Хавичеві незгоди з його поглядами.

Активісти викликали поліцію, шарпали організатора заходу, заявлали про незгоду з його поглядами, методами роботи і демонстрували скріни з його соцмереж. Підстави для обурення були: то він принижував українську вишиванку, сфотографувавшись у трусах з вишитим гульфиком, то дивувався «держави нема – а державна мова є», натякаючи на Україну, то нацменшини, які не потребують захисту, захищати зібрався… Сам фігурант так званого «списку Суркова» (а він є у спису тих, з ким листувався помічник президента РФ  у розділі «Нестатусні ефективні персоналії») спочатку відмахувався від «нападників» і теж комусь телефонував зі скаргами, а згодом показово падав на землю і вимагав інгалятора.

У результаті організатора забрала поліція, круглий стіл не відбувся,  заявлених на ньому посадовців Румунії (від Генконсула Елеонори Молдован до чиновників сусідньої Сучавщини), Польщі (екс-депутат Європарламенту) та України (представник Мінкульту) ніхто так і не побачив. Натомість безліч сайтів – хоч і маргінальних, та вони «беруть» кількістю і переважно російськомовністю – опублікували інформацію про те, що у Чернівцях «ізбілі політолога». Хоча побиття й не було – і сам Хавич на прямі запитання про «катування» відповідає «Я таких слів не вживав».

Аналіз розтиражованих повідомлень про «побиття політолога» веселить. Коли в першому реченні пишуть «депутаты Европарламента жестко осудили нападение в Черновцах на политолога», а в наступних із цих «депутатів» цитують єдиного – поляка, лідера «нових правих», який прославився заявами про те, що жінки дурніші за чоловіків – довіра до цієї інформації наближується до нуля.

Водночас інтерес до повідомлень про те, що «СБУ в Чернівцях проводить обшуки у політолога Хавича» підігріває мовчання СБУ. Служби ні спростовують, ні підтверджують цю інформацію. І це, і дивна зорганізованість «ворогуючих сторін», які зійшлися в один і той же неоголошений на загал час в одному й тому ж місці, загалом висока удача цієї провокації викликають багато питань. Наприклад, таке: чи не вимощують активісти своїми щирими і благими намірами Україні дорогу в пекло?

Вл. інф.

Фото зі сторінки В.Забродського у мережі фейсбук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *