Десять років рятуючи дитячі життя

Благодійний фонд «Подаруй дитині життя» відзначив свій ювілей звітом

Масові акції зі збору коштів дітям, які страждають від онкологічних захворювань, стали в Чернівцях традиційними. Привселюдно, на площі, під фото- і телекамерами місцевих ЗМІ посильні грошові внески кидали у скриньки чиновники, активісти громадських організацій, медики, підприємці, представники організацій і установ міста, віряни церков, правоохоронці… Результатом стали понад півтори сотні врятованих дитячих життів. Когось ця цифра «не вражає», але кожна родина, в якій завдяки цим грошам вижили і повернулися до звичайного життя їхні кровиночки, буде молитися за благодійників завжди.

Це саме той випадок, коли широке висвітлення діяльності Фонду сприяє не якимсь інтересам організації, а дає можливість розповісти якомога більшій кількості краян про способи, якими можна допомогти тим, хто цього потребує. Благодійні ярмарки, вечірки, концерти, телерадіомарафони, виставки, проекти – усе це здійснюється заради привернення уваги до проблеми і акумулювання коштів. Допомога хворим дітям надається адресно і не грошима, а безпосередньо ліками – таким чином забезпечується те, що кошти потрапляють саме туди, куди треба, а не «розчиняються по дорозі», як це нерідко буває, коли вони розподіляються на вищих рівнях.

За 10 років Фонд зібрав понад 6 млн грн, з яких 3 млн 811 тис. 611 грн – це добровільні пожертви, а понад 2 млн 200 тис. – цільова допомога посольства Японії в Україні для модернізації обладнання у Вижницькій ЦРЛ та обласній дитячій клінічній лікарні.

– Працюємо як «швидка допомога», – розповідає незмінний голова Фонду Франц ФЕДОРОВИЧ. – Допомагаємо родинам, які втрапили у таку халепу, хоча б на перших порах не втратити дорогоцінний час. Далі, коли вони прийдуть до тями від страшної звістки – почнуть шукати і знаходити й інші шляхи для лікування своїх діток. А в перші тижні і місяці, коли вони в розпачі і розгубленості, коли грошей нема і час спливає – вони отримують допомогу від нас, і саме це дає змогу зберегти дитячі життя. Це не перебільшення і не метафори, це справді врятовані життя. Кількість акцій, грошей, вартість обладнання – ці цифри означають 169 життів. І це наше найбільше досягнення.

Представники Фонду пригадують, як свого часу організували акцію, в якій запропонували небайдужим буковинцям купувати і залишати просто в аптеці необхідні діткам ліки – за списком. Відгукнулося стільки людей, що закуплені ліки доставили в лікарню автівкою, і їх вистачило на тиждень роботи відділення онкогематології! Скільки таких акцій ще потрібно, аби відділення працювало безперебійно. Наскільки допоможе нове обладнання, завдяки якому, приміром, результати аналізів будуть отримані упродовж доби, а не 7-8 днів – і приступити до лікування можна буде негайно, а не через тиждень!

Найближча така акція відбудеться уже сьогодні, 27 квітня, на Центральній площі Чернівців.

І попри те, що «суспільство стало дуже потребуючим», як каже Франц Федорович (а це означає, що просять про допомогу дуже багато і звідусіль – і не завжди це добропорядні волонтери чи навіть правдиві потребуючі), та Фонд «Подаруй дитині життя» має бездоганну репутацію, і саме завдяки їй збирає і надалі збиратиме для хворих діток стільки, що діти одужуватимуть. Бо діти народжуються, аби жити – це правильний хід речей. І Фонд виправляє те, у що чомусь втрутилися недобрі сили.

Довідково. Нині на обліку в обласній дитячій лікарні перебуває 171 дитина, котрій діагностували рак. На стаціонарному лікуванні – 14. Лікарі кажуть, медпрепарати подорожчали мало не вдвічі…

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

фотофакт

Благодійний фонд «Подаруй дитині життя» організував свято для онкохворих діток

19 квітня 2017 року об 11.00 год. у відділенні кардіоонкогематології Чернівецької ОДКЛ  (вул. Руська, 207а) відбулося театралізоване свято для онкохворих дітей. Маленьким пацієнтам передали подарункові набори, які їм подарували різні організації та підприємці міста.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *