Концертні десанти: колишніх чернівецьких і сусідів

Розкішна концертна афіша минулого тижня подарувала прихильникам серйозної музики чимало незабутніх моментів.

 

Всесвітньо відомий диригент

Виступ чернівецького симфонічного оркестру під орудою колишнього чернівчанина Марка ВОЛОХА, всесвітньо відомого диригента, який виступав свого часу з покійним Демісом Руссосом, дискогрупою Boney M і легендарним французьким композитором, піаністом, аранжувальником і співаком Мішелем Леграном, нікого не залишив байдужим. Марк Волох виїхав з Чернівців 48 років тому, коли йому було 12. І лише через 4 десятиліття перетнув кордон батьківщини вдруге. Каже, що хоча й пройшли вже головні роки життя, та свої дитячі Чернівці він пам’ятає до подробиць.

 

Найкращий трубач Європи

…А  вже наступного дня в Органному залі наш земляк, всесвітньо відомий трубач, визнаний найкращим трубачем Європи, Карл НЕМЕЧЕК давав концерт разом із київською органісткою Галиною Булибенко. Свій виступ він присвятив 85-річчю Юрія Гіни – екс-директора музичної школи №1, де Немечек колись навчався. Юрій Миколайович був присутнім на концерті. Нагадаємо, що 1968 року Ґеоргій (Юрій) Ґіна разом з солісткою Софією Ротару брав участь у IX Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у м. Софія (Болгарія), де під його керівництвом  фольклорний  колектив отримав високу оцінку, а солістка – найвищу нагороду «Золотий Орфей». До слова, професор Гіна починав свою трудову діяльність скрипалем та акордеоністом у закладі громадського харчування «Чернівчанка».

Та повернімося до Карла Немечека, який уже майже 30 років живе й працює в  Німеччині. Він розповів, що, крім сольних концертів, має ще й успішний квартет, у якому грають і його сини: старший – тромбоніст, а молодший – трубач. Тут у Чернівцях Карл зустрівся й зі своїм однокласником, художником Броніславом Тутельманом.

 

Ротарійці  об’єднали музику з медициною

А після неперевершеного концерту трубача та органістки, на сцену вийшов хор «Гармонія» з румунського міста Бая-Маре. Глядачі, що прийшли того суботнього дня до органного залу, отримали несподіваний бонус – виступ високопрофесійного хору, який за 15 років свого існування об’їздив із концертами мало не увесь світ. А до Чернівців їх запросив чернівецький Ротарі-клуб разом із Арт-центром румунської культури Юрія Левчика. Річ у тім, що один із хористів «Гармонії», Саша Ніколіче, очолює міждержавний комітет румунських ротарійців «Румунія-Україна». Тож коли на Буковині відбувався концерт румунських хористів, очільник міждержавного комітету «Україна-Румунія», чернівчанин Григорій Звірід перебував із заступником декана педіатрії Буковинської державної медакадемії Сергієм Сажиним у Румунії на конференції з проблем педіатрії та травматології новонароджених, організованій ротарійцями Ізраїлю та Румунії.

Зрозуміло, що на концерті була присутньою Генеральний консул Румунії в Україні Елеонора  Молдован. Тим паче, що разом із хором до Чернівців приїхала і мер містечка Бая-Маре.

Після концерту хористи – румунські та чернівецькі – спілкувалися. Їм було про що поговорити.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

 

Хто такі ротарійці

Ротарі — неприбуткова корпорація, що підтримує зусилля Ротарі Інтернешнл домогтися світового взаєморозуміння та миру в рамках міжнародних гуманітарних, освітніх та культурних програм обміну.Фонд підтримується виключно за рахунок добровільних внесків ротарійців та їхніх друзів, які поділяють його бачення кращого світу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *