«Розкерувалися» на повну

Кабмін та Верховна Рада ухвалили низку законів і постанов, які стосуються оподаткування й перевірок підприємств та захисту майна громадян на час кризи.

Підприємці дочекалися!

Кабмін оголосив мораторій на планові й позапланові перевірки підприємців усіма органами державного контролю, включаючи податківців і митників, до кінця 2010 року. Планується залишити тільки 2 види перевірок. Перший – за скаргою, другий – у випадку звернення самого підприємця.

Іншою постановою органам контролю забороняється за результатами перевірок застосовувати штрафні санкції. Якщо при проведенні перевірки будуть виявлені якісь порушення, то їх приписують усунути впродовж 30 днів (крім деяких випадків), а не штрафують, як це було раніше. Призупинення планових перевірок суб’єктів господарювання стосується всіх випадків за винятком суб’єктів господарювання із високим ступенем ризику, а також дотримання податкового законодавства й відрахувань у бюджет.

Підприємства ЖКГ, штат яких не перевищує 50 працівників, а виручка – 1 млн. грн, зможуть перейти на сплату єдиного податку. За рішенням уряду, вони сплачуватимуть від 20 до 200 грн на місяць. Експерти вже застерігають, що це рішення поглибить корупцію у ЖКГ і аж ніяк не розв’яже проблему низької якості послуг комунальників.

З хати не виженуть

ВР ухвалила Закон «Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи». Згідно з ним, на період виходу економіки з кризи вводиться мораторій на набуття заставоутримувачем чи іпотекоутримувачем права звернення стягнення на предмет застави чи іпотеки, якщо предметом застави чи іпотеки є житлова нерухомість, у якій громадяни постійно проживають. Простіше кажучи, банки не матимуть права забирати у людей житло, яке використовується як застава. Закінчення виходу економіки з кризи буде визначене рішенням ВР за поданням Кабміну.

Та ж ВР провалила зміни до Закону «Про вищу освіту». Новація стосувалася внесення змін до умов оплати навчання у ВНЗ. Парламенту пропонували прописати можливість коригувати вартість навчання впродовж строку навчання на коефіцієнт інфляції та коефіцієнт збільшення рівнів мінімальної зарплати та комунальних платежів за попередній рік, тоді як нині чинна норма, згідно з якою розмір плати за весь період навчання встановлюється у договорі з ВНЗ і не може змінюватися.

Тут дали, там забрали

Кабмін запроваджує плату за використання підприємствами пластикових упаковок. Постанова зобов`язує тих, хто ввозить або виробляє на території України продукцію в упаковці, що потребує спеціальної утилізації, платити відрахування до фонду, який займатиметься утилізацією цих речей та їхнім прибиранням. Прем’єрка Тимошенко наголосила, що введення плати за утилізацію є загальносвітовою практикою.

На розгляд ВР внесено ще один законопроект, який стосується права місцевої влади збільшувати податок на землю втричі, коли земля використовується не за призначенням. Крім того, розглядається можливість збільшити плату у 5 разів для підприємств, які використовують землю від 1 січня 2002 року. Підвищення не торкатиметься сільгосппідприємств та фермерів.

Тим часом

НБУ розпочав першу від початку кризи ліквідацію банку. Відкликана ліцензія банку «Причорномор’я». Фінустанова не змогла знайти покупця. Депозити повертає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. На щастя, на Буковині зазначений банк не працював.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *