Чому українці так дорого платять за газ?

Бо вони, окрім усього, покривають ще й кошти, розкрадені нардепом ОНИЩЕНКОМ

Організаторів схем розкрадання коштів під час видобування та продажу газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якого державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень, викрили профі з Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування» є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату. Воно, як відомо, входить до структури національної компанії «Нафтогаз України».

У процесі досудового розслідування встановлено, що від січня 2013-го до січня 2016-го «Укргазвидобування» укладало низку договорів про спільну діяльність з приватними підприємствами. У рамках спільної діяльності до процесу були залучені посередники – товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ. На той час, як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн за тис. кубометрів, біржі реалізовували природний газ за ціною 2640 грн за  тис. кубометрів на користь певних суб’єктів господарської діяльності.

Далі переможці біржових торгів реалізовували природний газ суб’єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6900 грн за тис. кубів. Різниця вартістю газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робилося це переважно готівкою.

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольним народному депутату України Олександру Онищенку.

За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми державі завдано збитків на рівні 3 млрд грн. З них 1,6 млрд – кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками й виведені через фіктивні підприємства, а 1,3 млрд грн – несплачена сума ренти за користування надрами.

схема розкрадання коштів укргаз...

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *