Щоби не втрачати природні вітаміни, які можна отримувати з харчами, варто дотримуватися нескладних правил:
■ Зберігайте продукти у темному місці.
■ Не тримайте овочі та зелень тривалий час у воді, на сонці чи під штучним освітленням.
■ Не нарізайте продукти заздалегідь.
■ Запікайте м’ясо чи рибу у фользі.
■ Не виливайте воду, в якій вимочувалися бобові, варіть їх просто в ній.
■ Кислу капусту, солені огірки тримайте у розсолі під вагою.
■ Не промивайте кислу капусту водою.
■ Розморожуйте м’ясо при кімнатній температурі, не заливаючи його водою.
■ Овочі кладіть варитися просто у киплячу воду і варіть під кришкою.
■ Не перемішуйте занадто часто страву, що готується.
■ Для приготування страв з підливою використовуйте замість води відвар від овочів.
■ Намагайтеся не готувати у великій кількості. Готову страву з’їдайте одразу.
■ Тримайте страву на вогні якнайменше.
■ Свіжу зелень з’їдайте одразу, поки вона ще соковита.
■ Усі салати, в тому числі й фруктові, готуйте просто перед уживанням і в одноразовій кількості. Заправляйте їх олією, сіллю, майонезом і спеціями безпосередньо перед уживанням.
■ Коли готується багато страв і деякі продукти треба все ж таки нарізати заздалегідь, їх слід накрити кришкою і тримати в холодильнику, але не у найбільшому холоді. Ще краще, коли є холодна і темна комора.
■ Коли у вашому господарстві затримався залізний ніж без нікелевого або хромового покриття – позбавтеся його: голе залізо – перший ворог вітаміну С.
■ Так само не варіть овочі у залізній, чи алюмінієвій каструльці.
■ Терту моркву обов’язково вживайте у присутності жиру – олії, сметани або майонезу. Інакше вітамін А не засвоюється.
■ Соки краще за все вживати свіжовіджатими, так званий фреш.
■ У морковний сік додайте трохи меду.
■ У капусті вітаміну С стільки ж, скільки в апельсинах.
■ Багатющим джерелом вітамінів вважаються пророслі зерна пшениці, гороху, фасолі.
■ Активним засобом від авітамінозу є відвар шипшини, можна компонувати з чорною смородиною або чорницями. Кількох ягідок на склянку води цілком достатньо.
Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»