Весняні загострення та депресія

Весняні загострення – зовсім не міф, вони дійсно-таки існують. У міжсезоння буває не по собі навіть здоровим людям, надто ж уразливим і неврівноваженим.

Сподіваємося, що наші поради багатьом допоможуть відновити та підтримати життєві функції організму навесні, коли разом прокидаються сонечко, природа і… авітаміноз.

З офіційних джерел

Наука досі не може чітко пояснити природу весняної депресії. Але медицина офіційна поки що не поспішає визнавати біоритмічну природу весняних проблем із здоров’ям.

Так, навесні багато недуг загострюються, але для цього є більш вагомі причини:

■ Ресурси закінчуються. За довгу зиму накопичені за літо «запаси міцності» виснажуються, а відновлювати їх практично немає чим. Звідси кволість і зниження імунітету.

■ Гіподинамія. Ми кілька місяців просиділи у приміщеннях, опалюваних батареями, практично не рухаючись. Наслідки – апатія, млявість, біль у м’язах та суглобах.
Коли ж депресивний стан навесні повторюється з року в рік і триває понад місяць – варто звернутися до фахівців.

Порядок життя

Внесіть деякі зміни у ритм вашого життя:

■ Харчуйтеся кожні чотири години і, як це не крамольно звучить, не відмовляйтеся від вечірнього перекусу. Щось легеньке перед сном не зашкодить: яблука, йогурт чи фруктовий сирок, сухофрукти… Натомість утримуйтеся від продуктів, які стимулюють секрецію шлункового соку, – спецій, міцного чаю, кави, копченостей

■ Уникайте авралів та нічної роботи. У переходний період особливо важливий чіткий режим життя. Коли маєте, наприклад, гастрит, позмінна робота (день/ніч) вам протипоказана.

■ Бадьорий ранок: спочатку контрастний душ, потім кілька вправ під улюблену музику.

■ Кольоротерапія: обирайте одяг яскравих, радісних кольорів, надто уникайте чорного та сірого.

■ По можливості пересувайтеся пішки.

■ Робіть паузи: протягом робочого дня кожний час хоча б на п’ять хвилин підведіться з-за столу, можна заварити чай, пройтися коридором. Тільки не використовуйте перерву на паління.

■ Солодке життя: одного банану або кілька часточок шоколаду достатньо, щоби повернути гарний настрій, адже у цих продуктах міститься натуральний антидепресант триптофан.

■ Місце під сонцем: відвідайте кілька разів солярій, настрій точно покращиться.

Утім, навіть психіатри не можуть точно відповісти, чому саме навесні нас спостерігають душевні драми. А дехто з фахівців вважає, що весняні проблеми – результат особливостей вашого психотипу, а то й зовсім вигадка. Жінки, наприклад, емоційніші за чоловіків, тож і психіка в них більш уразлива.

Вкупі з авітамінозом та бажанням щось змінити у своєму житті, невідомо тільки, що – от вам, мовляв, і депресія. Дуже часто до «весняних потерпілих» потрапляє той, хто у грудні подумки давав собі обяцінку з Нового року «почати все з початку», а до весни зрозумів, що цього не трапилося.

Врешті-решт ми чекали весни – і ось вона прийшла. Радіймо!

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *