ПОДОЛАЄМО ДІАБЕТ РАЗОМ!

Останнім часом цукровий діабет набув ознак «неінфекційної епідемії», яка охопила близько чверті мільярда жителів нашої планети. За даними експертів ВООЗ, до 2030 року очікується збільшення кількості хворих у 1,5 раза. В Україні за останні 15 років захворюваність на цю ендокринно-обмінну патологію підвищилася вдвічі. Кількість пацієнтів з діабетом ще у 2006 році подолала мільйонну позначку, а вже на початку 2011 року число зареєстрованих хворих досягло 1 221 300 осіб, що становить 2667,6 на 100 тис. населення. В Чернівецькій області на обліку перебуває близько 30 тис. хворих на цукровий діабет. Водночас, за даними епідеміологічних досліджень, реальний показник є принаймні утричі вищим за рахунок недіагностованих випадків захворювання.
Гостроту проблеми визначає не тільки значне поширення захворювання, але і швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів. Так, хворі на цукровий діабет у різних країнах на 60–85% формують товариства сліпих. Біля 50% осіб із цукровим діабетом типу 1 помирає від хронічної ниркової недостатності. Частота інфаркту міокарда за наявності діабету зростає у 2-5 разів, інсульту – у 4-6 разів, а 50-70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на пацієнтів з цим захворюванням.
Зважаючи на актуальність проблеми, зусиллями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міжнародної діабетичної федерації з 1991 року було започатковано проведення Всесвітнього дня діабету щорічно 14 листопада (у день народження відкривача інсуліну Фредеріка Бантінга). Останніми роками цей День проходить під егідою ООН, яка поставила діабет в один ряд зі СНІДом та туберкульозом, віднісши їх до соціально-значущих захворювань. Головна мета запровадження цього Дня полягає у поширенні серед населення різних країн знань про цукровий діабет, про чинники, що ведуть до його розвитку та заходи, які потрібно здійснювати для попередження його розвитку.

До заходів активно залучилися студенти та лікарі-інтерни Буковинського державного медичного університету, які в середніх навчальних закладах міста та області виступають з лекціями на тему «Обережно, діабет!» (вже прочитані лекції в Чернівецьких гімназіях №1, №2, №3, №5, №7, загальноосвітніх школах №2, №24, №37, №38, школах с. Топорівка (Новоселицький р-н), с. Куліковка (Герцаївський р-н), ліцеях №3, №4. Студентська молодь також поширює листівки з інформацією про цукровий діабет серед жителів краю та проводить скринінгове анкетування на предмет встановлення ступеня ризику його виникнення.
12 листопада об 1100 у Палаці для дітей та юнацтва (вул. Шептицького, 10) за сприяння ГО «Діабетик Буковини» буде проведена акція для дітей, хворих на цукровий діабет.

14 листопада на Театральній площі з 12:00 до 15:00 за ініціативи викладачів та студентів Буковинського державного медичного університету, сприяння міського управління охорони здоров‘я та Чернівецького обласного ендокринологічного центру буде організована акція, яка передбачає проведення флеш-мобу «Об‘єднаємося у боротьбі з діабетом!», анкетування на предмет встановлення ступеня ризику цукрового діабету та безкоштовне визначення глюкози в крові всім бажаючим, до якої запрошують залучитися жителів нашого краю.

Крім того, в цей день всі бажаючі можуть безкоштовно перевірити рівень глюкози в крові в аптечній сітці “Гармонія» (вул. Стасюка, 9).

Інформація, яка має бути озвучена і усвідомлена кожним, украй проста: ДІАБЕТ – НЕСТРИМНО ЗРОСТАЮЧА ЕПІДЕМІЯ, АЛЕ ЗМІНА СПОСОБУ ЖИТТЯ МОЖЕ ЗАПОБІГТИ КАТАСТРОФІ!

Інформація надана завідувачем кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського державного медичного університету професором Пашковською Наталією Вікторівною.

 

Наведений нижче опитувальник дозволить встановити ступінь ризику виникнення цукрового діабету.

Виявлення людей із підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету
(Обведіть прийняту для вас відповідь та додайте ваші бали)

1. Вік:
0 балів до 45 років
2 бали 45-54 роки
3 бали 55-64 роки
4 бали понад 64 роки

2. Індекс маси тіла (дивись вказівки в кінці анкети)*:
0 балів менше ніж 25 кг/м2
1 бал 25-30 кг/м2
3 бали понад 30 кг/м2

3. Обвід талії (виміряйте під ребрами на рівні пупка):
Чоловіки                                      Жінки
0 балів менше ніж 94 см     0 балів менше ніж 80 см
1 бал 94-102 см                         1 бал 80-88 см
3 бали понад 102 см              3 бали понад 88 см

4. Чи займаєтеся ви щодня (принаймні 30 хвилин) фізичними вправами на роботі чи під час відпочинку (включаючи звичайну щоденну діяльність)?
0 балів так
2 бали ні

5. Як часто ви їсте овочі, фрукти чи ягоди?

0 балів щодня
2 бали не щодня

6. Чи приймали ви коли-небудь протягом певного періоду часу ліки проти підвищеного кров’яного тиску?
0 балів ні
2 бали так

7. Чи виявляли у вас коли-небудь високий рівень цукру (протягом медичного обстеження, хвороби, вагітності)?
0 балів ні
5 балів так

8. Чи є серед ваших найближчих чи далеких родичів такі, в кого встановлений діабет 1-го або 2-го типу?
0 балів ні
3 бали так: бабуся, дідусь, тьотя, дядя, двоюрідний брат/сестра (але не батьки рідна брат/сестра, дитина)
3 бали так: батьки, рідний брат/сестра, дитина

Загальний рейтинг ризику:________________

(ризик розвитку діабету 2-го типу протягом 10 років)

Менш ніж 7 балів – низький: вірогідність розвитку хвороби в 1 випадку зі 100
7-11 балів – незначне підвищення: вірогідність розвитку хвороби в 1 випадку з 25
12-14 балів – помірний: вірогідність розвитку хвороби в 1 випадку з 6
15-20 балів – високий: вірогідність розвитку хвороби в 1 випадку з 3
Понад 20 – дуже високий: вірогідність розвитку хвороби в 1 випадку з 2

*Індекс маси тіла використовується для визначення того, чи людина має нормальну вагу, чи ні. Індекс підраховується діленням маси тіла (кг) на зріст у квадраті (м). Наприклад, якщо ваш зріст 165 см, а вага 70, то показник маси тіла буде 70 поділити на 1,65 помножене на 1,65, тобто – 25,7.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *