Авітаміноз: гостра весна

Весняний стан організму зазвичай узагальнюють під поняттям «авітаміноз», тобто нестача вітамінів. Коли не вживати заходів, подальші моменти – ослаблення імунної системи, швидке старіння, загострення давніх недуг і поява нових…

На щастя, порятунок є і він залежить від нас самих. Дотримуйтесь нескладних правил – і ви позбавитесь усіх проявів авітамінозу: спаду сил, швидкої втомлюваності, надмірної дратівливості, слабкості, сонливості, зменшення працездатності, частих застуд…

Що і де шукати?

Найперший засіб від автамінозу – звичайно, вітаміни. Вони потрібні нам цілий рік, навесні ж потребуємо їх більше, ніж колись.

Вітамін С: аскорбінова кислота (розмовне «аскорбінка») – найголовніший вітамін весни, відповідає за спротив організму інфекціям. У великій кількості міститься в цитрусових, чорній смородині, зелені, болгарському перці, яблуках, обліписі, полуниці та суниці, щавлі, картоплі, цвітній та білокачанній капусті, бобових. Вітамін С руйнується від високої температури і не зберігається у висушених продуктах. На нього погано діє залізний посуд. Тож усі ці продукти бажано вживати сирими.

Вітамін D: кальциферол, «сонячний вітамін», регулює засвоєння кальцію в організмі. Його знайдете у риб’ячому жирі, ікрі, яєчних жовтках, червоній рибі, печінці, вершковому маслі, сметані, молоці. Стійкий до температур приготування страв.
Вітамін А: ацетат ретинолу або пальмітат, вітамін зору і підтримки скелету. Поповнюйтесь ним через моркву, буряк, кропиву, гарбуз, помідори, червоний перець, кукурудзу, абрикоси. За кип’ятіння не руйнується, але тривалому температурному впливові краще не піддавати.

Вітамін В1: тіамін, відповідає за функціонування нервової системи, бере участь в обміні речовин. В організмі утворюється мікрофлорою кишечнику, але в недостатній кількості. Тож додавайте його з пшеничним борошном та хлібобулочними виробами, гречкою, рисом, вівсом, житом, дріжджами, яєчними жовтками, горіхами, бобовими, свининою та яловичиною.

Вітамін В2: рибофлавін, «вітамін росту», регулює утворення гемоглобіну в крові, прискорює загоєння ран. У великих кількостях міститься в дріжджах, злакових,свіжих овочах, яйцях,м’ясі, рибі. Руйнується у лужному середовищі та під впливом ультрафіолетових променів.

Вітамін Е: токоферол, «вітамін молодості», керує функціонуванням м’язової системи, статевих залоз. Знайдете його в олії, шиповнику, жовтках, зеленому листі рослин. Так само руйнується в лужному середовищі.

Різноманітнити харчування необхідно ще й тому, що у світі немає універсального вітамінного продукту.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *