Оприлюднили список небезпечних ліків

Анемія, запаморочення, психічні розлади, хвора печінка наслідки вживання ліків, які продаються в українських аптеках. Мінздоров’я пообіцяв оприлюднити чорний список небезпечних препаратів

В українських аптеках вільно продаються препарати, побічні ефекти від яких можуть мати надмірний ризик для людей. Саме такі ліки виявлятиме МОЗ. Уже зараз прогнозується, що до Списку небезпечних препаратів увійде до 100 найменувань. Як пише Кореспондент.net, над цим працює Фармакологічний центр МОЗ України.

Про високий ризик вживання значної частини відомих ліків заявляють і міжнародні експерти. Днями FDA (Держуправління з контролю за продуктами харчування і лікарськими препаратами Держдепартаменту здоров’я і сфери послуг США) оприлюднило список препаратів, які можуть бути небезпечними для застосування в усьому світі, в тому числі і в Україні.

Серед них, зокрема, препарат від шизофренії «Ебілайф» (aripiprazol) виробництва американської компанії «Bristol Myers Squibb Co». Дослідження показали, що він має високий токсичний вплив на печінку.

До чорного списку потрапив також препарат для схуднення «Ксеникал» («Roche Holding AG»), оскільки при його використанні дуже високий ризик кровотечі. А «Ламизил» – протигрибкова мазь швейцарської фармкомпанії «Novartis AG» несе високий ризик психічних розладів. «Діован» («Novartis AG»), препарат для зниження тиску, – сприяє розвитку анемії.

Жінкам, які користуються протизаплідними таблетками «Plan B» (в Україні його продають під назвами «Постинор» і «Ескапель» від ізраїльської компанії «Teva Pharmaceutical Industries», загрожують запаморочення.

Виробники наразі не коментують звинувачень.

Зазначені препарати можна знайти практично в кожній аптеці України. За словами Олени МАТВЄЄВОЇ, начальника Державного фармакологічного центру МОЗ, вміщення цих та інших лікарських засобів до списку FDA означає, що при їхньому вживанні виявлені нові дані, які не зазначені в їхніх анотаціях.

– Збільшення кількості звернень з цієї проблеми є підставою рекомендувати Мінздоров’я щонайменше внести зміни або доповнення до інструкції для медзастосування, а взагалі потрібно обмежити або заборонити їхнє подальше медичне використання на території України, – наголосила пані Матвєєва.

Лікарі кажуть, що більшість препаратів із цього списку популярні в Україні, особливо «Діован», «Постінор» та «Ескапель». Щоправда, загрози від затосування цих ліків для своїх пацієнтів вони не бачать. «Поки не буде офіційної  інформації, я продовжуватиму виписувати «Діован», як і виписував, особливих скарг на нього я не отримував», – говорить начальник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології ім. академіка Стражеска Леонід ВОРОНОВ.

Дмитро ЦАРЕНКО, інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *