Кожна українська родина причетна до наркоманії

«Якщо це стосується  сусідського сина чи доньки, то це стосується мене та моєї дитини вже зараз»

Немає наразі в Україні  родини, яку прямо чи дотично не зачепила б проблема  наркоманії. Натомість розгалуженої державної системи організацій, які надають допомогу наркозалежним та їхнім родинам і займаються профілактикою вживання наркотиків, у нашій країні не має.

Утім, перші кроки вже робляться. Небайдужі люди, усвідомивши, наскільки страшною є для України навально зростаюча наркотизація суспільства,  об’єднуються в громадські неурядові організації.

narkomaniya-sered-pidlitkiv

Одна з таких – Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я».

Його координати: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 83Г,

т.: (0372)55-11-80, моб.(066)012-55-35; new-family.reabcentr@i.ua

Бібліотека фонду «Нова сім’я» налічує понад 100 інформаційних носіїв (відео та аудіо записів, книг та анімаційних роликів, плакати, тощо) на теми: наркоманія, репродуктивне здоров’я, правова освіта, ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити, імунна система, реабілітація та медико-соціальний супровід. Бібліотека відкрита для користування.

«Гаряча лінія» з питань залежностей та одужання – (066)012-55-35 (цілодобово)

Команда кваліфікованих спеціалістів, проводить просвітницькі заходи серед учнівської молоді, батьків та молодих спеціалістів: інтерактивні заняття, відео-лекторії, семінари, майстер-класи.

Довідка:

Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я» створений 2000 року для сприяння захисту дітей та молоді регіону від наркотичної залежності, продовження та покращення якості життя людей, залежних від наркотиків та людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Принципидіяльності Фонду: анонімність, конфіденційність, добровільність, безкоштовність, компетентність, толерантність і людяність.

Серед послугФонду: *первинна профілактика залежної поведінки та її наслідків серед учнівської молоді та їх батьків (превентивна програма починаючи з 1-их класів); *комплекс заходів з профілактики СНІДу, туберкульозу та інфекцій, що передаються статевим щляхом, серед дітей вулиці, наркозалежних та жінок, залучених до надання секс-послуг; *медико-соціальний супровід молоді з досвідом вживання наркотичних речовин (правова підтримка, соціальна та психологічна допомога); *реабілітація (в т.ч. групи підтримки батькам та дітям залежних від наркотиків та алкоголю).

 

БЛИЗЬКІСТЬ І ДОВІРА МІЖ БАТЬКАМИ ТА ДІТЬМИ – НАДІЙНІШИЙ БАР’ЄР ВІД НАРКОТИКІВ.

*Забезпечте дитині міцну сімейну підтримку, дайте їй відчути впевненість у собі, змогу протистояти тиску «друзів» чи інших осіб.

*Одиничний випадок вживання наркотиків – це ще не симптом хвороби, але це сигнал про психологічно нестабільний стан.

*Різке висловлювання негативного ставлення до дій молодої людини може лише підштовхнути її у прірву наркотичного дурману.

*Спробуйте зрозуміти причини, які спонукають підлітка вживати наркотики. Подавайте інформацію у дружній, невимушеній бесіді.

*Будьте готові обговорити із сином чи донькою негативний вплив наркотичних чи токсичних речовин на здоров’я та психіку людини.

 

РАННІ ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ:

*безпідставне зникнення з дому на тривалий час; *пропуски занять, зниження інтересу до навчання; прояви агресивності, які раніше не були йому властиві; *поява сумнівних «друзів»; *брехливість, втрата почуттів до батьків, близьких; *виникнення боргів; *зникнення з дому грошей, цінних речей; *зникнення інтересу до праці, спорту, музики, телепередач; *зникнення з дому або поява у підлітка оцту, питної соди, перманганату калію («марганцівки»), йоду, ацетону, флаконів з невідомою рідиною; шприців, голок, гумових джгутів, таблеток, ампул наркотичних речовин, шматків обпаленої шерсті, шматочків фольги, закопчених ложок, бритвених лез із залишками білого порошку чи бурої багнюки; *поява в лексиконі слів зі сленгу наркоманів: кайф, кумар, ширка, кукналь, колеса, пупсі, машина, баян, драп, травка, шмаль; *наявність слідів від ін′єкцій в будь-яких частинах тіла; *розлади сну, безсоння або навпаки тривалий сон, сонливість удень, важке засинання та часті пробудження; *відсутність або підвищення апетиту, потяг до солодощів, надзвичайна спрага; *зміни розміру зіниць (розширення чи звуження до розміру «макового зернятка») та кольору шкіри(блідість або почервоніння).

 

ЧОМУ МОЛОДА ЛЮДИНА,ПІДЛІТОК ВДАЄТЬСЯ ДО НАРКОТИКІВ

Передусім – через моду, прагнення вписатися в те оточення, яке для юнака чи юнки важливе, цікаве і де споживання наркотиків – норма, ознака сучасного життя.

Психологи вважають споживання наркотиків першим щаблем відсторонення від реального життя. Останній – самогубство.

Серед інших причин можна назвати: *погані стосунки в родині, з близькими й друзями; *антисоціальна поведінка й гіперактивність дітей; *дружба з однолітками, які вживають наркотики; *нелюбов до школи, неуспіхи в навчанні; *економічні й соціальні труднощі; *погане оточення й розлад у суспільстві; *зміна місця навчання й проживання; *доступність наркотиків; *вживання наркотиків батьками; *позитивне ставлення до наркотиків; *спроба заглушити наркотиком біль або втекти від неприємностей.

Більшість людей, які вживають наркотики, ставлять себе над суспільством, його законами й нормами, вважаючи себе найобдарованішими особистостями. Причина такої зарозумілості криється ще й в особливостяхвпливу багатьох наркотичних речовин: крім підйому настрою, веселощів і радості, виникає викривлене сприйняття не тільки ситуації та стосунків людей, але й форми предметів, кольору, простору, часу й звуку. Багато творчих натур, які використовували наркотики для стимуляції натхнення, гинули в розквіті років.

 

Чому важко позбутися залежності від наркотиків

Перше, з чим стикається наркоман, – потреба постійно збільшувати дозу для досягнення кайфу. Постійне збільшення дози для отримання «кайфу» створює важко розв’язувані або зовсім не розв’язувані фінансові проблеми.

По-друге, ефект сп’яніння, розслаблення й комфорту дуже швидко зникає. Далі лише на короткий момент з’являється відчуття припливу сил, яких насправді стає дедалі менше й менше.Нещасний уже не може жити, навчатися й працювати без диявольського зілля. А з ним – тим паче.

Якщо спочатку наркотик –це лише трихвилинне задоволення, то вже за місяць наркоман не може без нього існувати.

Наркомани втрачають відкритість у спілкуванні, стають потайливими: прийшовши додому, швидко ховаються у своїй кімнаті, у розмові уривчасті, не дивляться в очі. Безпричинно похмурі, до агресивності, чи навпаки, надмірну сміхотливі. Носять сорочки з довгими рукавами, щоб приховати сліди уколів у вену.

Ознаки психологічного виснаження у наркоманів з’являються дуже швидко. Загальне виснаження організму настає вже через 2-3 роки. Людина втрачає стійкість до найменших фізичних і психічних навантажень. Найстрашніше – моральна та інтелектуальна деградація, розпад особистості. Цілковито втрачаються попередні почуття й інтереси. Єдиною турботою стає добування будь-якими засобами й способами наркотику.

 

Маєш на меті зберегти здоров’я та безпеку родини, але потребуєш знань та кваліфікованої підтримки? Ми відкриті для діалогу та співпраці.

Володійте інформацією своєчасно, для того щоб  зберегти міцність своєї родини та попередити втрату.

 

Сторінка підготовлена за сприяння Чернівецького міського благодійного фонду «Нова сім’я»               

                       

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *