Платіть за газ лише за показами лічильника

ПАТ «Чернівцігаз» оштрафували майже на мільйон і зобов’язали зробити перерахунки.    

 

Як і більшість облгазів України, «Чернівцігаз» включало до своїх платіжок додаткові кошти за так зване «доведення обсягів газу до стандартних умов», що є складовою технологічних витрат і втрат. Але при цьому «забували», що ці витрати вже враховані в тарифах і оплачуються споживачами. За це на нього наклали штраф у 850 тис. грн і зобов’язали зробити перерахунки.    

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала 3 облгази – «Чернівцігаз», «Львівгаз» і «Запоріжгаз» – на 850 тис. грн. кожний й зобов’язала їх зробити перерахунок усім споживачам до 18 квітня, про що й повідомили центральні ЗМІ. Йшлося також про те, що НКРЕКП підготує звернення до Антимонопольного комітету щодо можливого зловживання монопольним становищем облгазами. Як наголосила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, компанія має виставляти рахунки побутовим споживачам виключно за показами лічильників споживачів. Щодо обсягів газу для приведення до стандартних умов, вони є складовою граничних обсягів технологічних витрат і включені до тарифу на розподіл природного газу, за якм і платять споживачі.

За тиждень до цього, 23 березня, НКРЕКП оштрафувала компанії «Вінницягаз», «Волиньгаз» і «Київоблгаз»  на 850 тис. грн кожну і зобов’язала їх до 5 квітня перерахувати платіжки побутовим споживачам. 26 березня НКРЕКП оштрафувала ще 4 облгази та зобов’язала їх зробити перерахунок усім споживачам до 12 квітня.

Найпоказовіше в цьому – НКРЕКП заборонила облгазам здійснювати донарахування в платіжках за газ, які виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов ще 23 листопада 2018 року. Та облгази проігнорували рішення Комісії, після чого вона за погодженням Державної регуляторної служби розпочала на початку березня перевірки облгазів. Під перевірки потрапили 20 організацій.

Цікаво, а хто в регіонах мав би захищати громадян? Хто мав би довести цю інформацію до відома буковинців?

До слова, «Версії» ще торік зверталися до цієї теми і радили своїм читачам не викидати зайвих коштів, а платити за газ лише за показами лічильника. Та наші люди, на жаль, дуже бояться, так би мовити, приписів згори. Як наслідок, чимало пенсіонерів (саме пенсіонерів та ще й найбільш поважного віку!)  розраховувалися точно за виставленими рахунками. Нашим олігархам, бачте, недостатньо того, що вартість газу для споживачів завищена як мінімум удвічі…  Діють за принципом: якщо роздягати, то вже догола!

Однак ставити крапку в цій історії рано. Бо облгази мають власну точку зору, по захист якої вони звернулися до суду із позовом щодо нібито протиправних дій НКРЕКП.

Наразі,як повідомив редакції Володимир Трепко, начальник управління інфраструктури ОДА, один із оштрафованих облгазів визнав свою провину. І це, на його думку, може стати прецедентом для інших.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *