Виставка «Мистецькими шляхами Пінзеля» у Чернівцях

3 серпня 2021 року у Чернівецькому обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки живописних творів, створених митцями – учасниками І Міжнародного живописного пленеру «Мистецькими шляхами Пінзеля». В пленері взяли участь 20 художників з України, Литви, Латвії та Естонії. Митці створили живописні полотна, які відображають історико-культурну спадщину Західної України, зокрема місць, де жив і творив геніальний скульптор ХYІІІ ст. Іоанн Георг Пінзель.

Іоанн Георг Пінзель – людина-геній, чиїми скульптурами захоплювалися Париж і Відень, Мюнхен і Прага; людина-загадка, яку не вдалося розгадати навіть найавторитетнішим дослідникам.   Скульптури Пінзеля, які дійшли до нашого часу, пережили період нищення пам’яток сакральної архітектури у другій половині ХХ століття. Велика кількість творів частково або повністю зникли.

Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021
Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021
Мистецький Арсенал. Київ. 26.07.2013
Собор Святого Юра. Львів. 11.06.2017

Іоанн Георг Пінзель. Слідами таємничого генія /інформація з сайту КРАЄЗНАВЧО-ТУРИСТИЧНИЙ ПОРТАЛ Край/

Прийнято вважати, що Іоанн Георг Пінзель народився між 1707 і 1720 роками. Хтось вважає його богемцем із Пльзеня (звідси й прізвище?). Хтось припускає, що він був німцем і потрапив на наші терени із Сілезії. Дехто вбачає у ньому італійського майстра, який отримав добру школу на батьківщині, однак через якісь обставини змушений був взяти псевдонім і втекти у далеку Руську землю. Існують припущення, що це все таки талановитий уродженець Поділля, якого його покровитель і меценат Микола Потоцький відправив на навчання в Західну Європу, і той повернувся уже зрілим майстром.

Відомо, що левову частку своїх різьбярських шедеврів Пінзель сотворив у храмах видатного архітектора і, судячи з усього, свого друга Бернарда Меретина, котрі той здебільшого будував на замовлення не менш загадкової постаті канівського старости і магната Миколи Потоцького.

Що ще ми знаємо про Майстра? 13 травня 1751 року він одружився у Бучачі із вдовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою з дому Маєвських. У цьому шлюбі мав двох синів – Бернарда і Антона. Даних про смерть скульптора не збереглося. Проте із записів церковної книги у Бучачі дізнаємося, що 24 жовтня 1762 року Єлизавета Пінзелева втретє вийшла заміж за якогось Йогана Беренсдорфа. Очевидно, що, враховуючи жалобу вдови, на цей час Пінзель мав би бути щонайменше рік покійним. А може він не помер в Бучачі, а просто таємничо зник, як і з’явився, і вже під новим іменем продовжив свою нестримну мандрівку світом?

У королівське місто Пінзель прибув уже зрілим майстром. І одна з його легендарних робіт стала символом Львова. Йдеться, звісно, про величну скульптуру Юрія-Змієборця, що височіє на Собором на честь покровителя міста. На соборі розміщено ще дві скульптури із «кам’яної» спадщини Пінзеля – святі Лев та Атанасій.

Собор Святого Юра. Львів. 11.06.2017

Борис Возницький створив «Музей сакральної скульптури ХVІІІ ст. Творчість І.Г. Пінзеля», який є відділом Львівської національної галереї мистецтв.

Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021
Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021

Таких скульптур, як ті, що вийшли з під різця Іоанна Георга Пінзеля , немає ніде у світі. Для його творів характерна велика емоційність та динаміка, а ще більшість своїх скульптур робив із дерева. Він – найтаємничіший творець в історії, можливо, всього європейського мистецтва. Про нього написано і сказано доволі багато, однак, як не парадоксально, конкретної інформації про його життя практично не має. Є лише міфи, здогадки і кілька записів у церковних книгах…

Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021

Більше фото скульптур Пінзеля за посиланням – МИСТЕЦЬКИМИ ШЛЯХАМИ ПІНЗЕЛЯ…

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

Музей сакральної барокової скульптури Іоанна Пінзеля у Львові. 27.07.2021

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *