Чернівчани бачать, як рубають дерева, але нічого зробити не можуть?

Наші містяни помічають усе: де, хто і що рубає. Отже, нинішнього тижня різні люди сигналізували до редакції з приводу двох об’єктів.

 

Чернівецька спецшкола-інтернат №2: без дерев, але зі спортмайданчиком

Чернівчанин Зіновій Бройде звернувся до обласної екоінспекції із заявою щодо рубки 20 дерев на території навчального спецзакладу по вул. Гете, 1, яка межує з вулицями М. Лисенка, Л. Українки та Ф.Шиллера. Дерева росли по периметру двору уздовж вищеназваних вулиць. Він з’ясував, що будівельники отримали завдання вирубати усі дерева у зв’язку з будівництвом спортивного майданчика за кошти гранту ЄС.

Редакція поцікавилася також, що діється в закладі, і дізналася, що, за розпорядженням Кабміну від 13 червня, інтернату №2 виділили з Фонду регіонального розвитку (а це дійсно гроші Євросоюзу) понад 2 млн. грн. на реконструкцію спортивного майданчика та облаштування ігрової зони.

Оскільки п. Бройде забив на сполох, а радника губернатора знають у багатьох структурах, рубку на певний час припинили. Та  вчора, у середу 12 вересня,  всі дерева дорубали.

Згідно з актом обстеження зелених насаджень на вул. Гете, 1, здоровими були лише один бук, 3 липи та 2 ялини, решта – ясени, каштани, акації, клени та граби перебували у незадовільному стані.

На це п. Бройде зауважив, що він розуміється в зелених насадженнях і серед 20  дерев, на його глибоке переконання, хворих було лише два. Для цього достатньо оглянути пні.

На думку п. Зиновія, коли у відповідних структурах ЄС стане відомо, на що витрачаються кошти європейських платників податків, це створить суттєві неприємності і обмеження фінансування подальших проектів у місті та області. Отже він просив екоінспекцію негайно зупинити означені протиправні дії та з’ясувати, на яких підставах і за чиїм дозволом вони вчиняються. На жаль, його не почули. Мабуть, тому, що екологічна безграмотність та безвідповідальність наших чиновників безмежні. Навряд чи їм відомо, що нині у Європі за знищення однієї оси сплачують штраф у 60 тис. євро. А що вже казати про дерева?

 

«У дендропарку Резиденції прибираємо тільки хворі та аварійні дерева» – ДЕРЕВЕНКО

Друге звернення щодо рубки дерев стосувалося пам’ятки садової архітектури – дендропарку резиденції. Але, як пояснив редакції ректор ЧНУ Степан МЕЛЬНИЧУК, зрізують дерева-самосіви, коріння яких руйнує триметровий мур Резиденції, шматок якого вже впав.

А цей мур як відомо, за кольоровою гамою та архітектурними елементами витриманий в єдиному стилі з усім комплексом Резиденції.

Відтак за тиждень чернівчани зателефонували до редакції знову і повідомили, що вже рубають дерева у центрі парку. Натомість директорка ботанічного саду ЧНУ Тетяна ДЕРЕВЕНКО, у віданні якої й дендропарк, зреагувала емоційно: «Власноруч повідкручувала б ручки й ніжки тим, хто спробував би зазіхнути на нашу гордість – університетський дендропарк. Його ж закладали та доглядали найкращі садівники з вищою освітою! І це в ті далекі часи!». Відтак п. Тетяна пояснила, що рубають виключно хворі та аварійні дерева.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *