Вибори на Буковині: без сенсацій

Підсумки першого туру голосування на виборах Президента України видаються цілком очікуваними для тих, хто розуміється хоч трохи на житті та уподобаннях нашого краю.

Загалом у голосування взяли участь  майже 55% виборців. Найвища явка зафіксована у Першотравневому районі Чернівців, найнижча  – на Путильщині.

Чи не найбільшою сенсацією представляється 2 місце Юлії Тимошенко із майже п’ятою частиною голосів буковинців – на перевагу від 3 місця по Україні, відповідно 3 місце чинного Президента, – і те, що Ігор Смешко випередив Анатолія Гриценка на 0,08% – теж на відміну від загальноукраїнського результату.

Випередив всіх кандидатів загалом по області Володимир Зеленський, але найбільше його (34,56%) підтримали на Глибоччині, навіть більше ніж у Чернівцях (32,74%). Найнижчий результат у цього кандидата в Заставнівському районі (22%) – адже тут багато голосів (16,28%), найбільше в краї, перебрав власник найвідоміших в Україні вил п.Ляшко.

За Юлію Тимошенко найбільш активно голосували у Вижницькому районі (22,13%), найменше голосів (12,96%) вона отримала у Новодністровську.

На третьому (все ж таки!) місці Буковина підтримала чинного Президента із 14,07%, і найактивніше  – у Садгірському районі Чернівців (19,69%, навіть більше ніж у середньому по Україні).

Четвертим (8,99%) на Буковині став Юрій Бойко, із потужною підтримкою (28,26%) в Герцаївському районі, і це не дивно, бо ж дорогий його серцю монастир у Банченах розташований саме на Герцаївщині. Так само не дивно, що найменше голосів (4,73%) цей кандидат отримав у Вижницькому районі.

Майже нарівні вийшли Ігор Смешко (5,23%) та Анатолій Гриценко (5,16), причому обидва отримали найвищі результати в Новодністровську і в Чернівцях, а з районів Смешку більше симпатизують у Сокирянському, Гриценку – в Кіцманському.

Результат в 1 відсоток перетнули ще Кошулинський та Вілкул. Першого підтримали найбільше  у Кіцмані й Заставні, другого – у Чернівцях і Новодністровську.

Решта кандидатів сукупно набрали на Буковині 5,82%.

Гадати на кавовій гущі, кому підуть голоси кандидатів, які не пройшли в 2-й тур, не будемо: невдячне заняття. А от спрогнозувати, що буде більше зіпсованих бюлетенів (наразі їх по Буковині майже 6 тис.) – цілком можливо: далеко не всі перемкнуться легко на іншого кандидата. Навіть якщо їм порадить їхній улюбленець, як це було у випадку із Садовим.

Редакції також повідомили, але вже у псячий голос – після виборів, що в одному із сіл Заставнівського району староста змушував працівників апарату, школи тощо голосувати за чинного Президента та ще й обов’язково у першій кабінці. Може, там була прихована відеокамера? Адже ці пристрої були колись у виборчих комісіях… Виникає також запитання, чи подібне коїлося тільки в одному селі?

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії».   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *