Місцеві вибори: фарс на межі приниження?

Стартував цей фарс задовго до 31 жовтня – тоді, коли український (наголошую – всенародно обраний!) парламент переніс місцеві вибори з терміну, визначеного Основним Законом – Конституцією, саме на минулу неділю.

Потім той же парламент (який саме ми, український електорат, обирали!) за кілька тижнів до самих виборів вніс зміни до Закону про них. Зміни, які кардинально перевернули правила гри і не дали ні часу, ні можливості громадянам дослідити їх та вивчити. Навіть побіжно ознайомитися з новим законом мало хто встиг.

І народ укотре «проковтнув» усе, що на законодавчій таці принесли йому його «слуги». Тож залишалося новий закон просто виконувати. «Час Ч» – 31 жовтня 2010-го – показав, що це… неможливо. Чи є кого винуватити в цій ситуації, окрім самих себе?

Трагікомедії

Окрім звичних та незначних порушень на виборчих дільницях на кшталт агітації у день виборів і голосування за межами кабінок, подекуди розігрувалися справжні спектаклі з карколомними сюжетами, вартими найгостріших пер сатириків…

У Чернівцях пробували підкупити студентів і влаштувати «карусель» (коли з дільниці виносять бюлетені і за винагороду передають їх наступному виборцю). Кажуть, що студенти самі «здали» замовника – за те, що не доплачував обіцяної суми…

Ще в обласному центрі якась жіночка винесла з дільниці цілий оберемок бюлетенів, а коли її наздогнали – розірвала папери суворої звітності на дрібні шматочки. В приватних розмовах і члени комісії, і міліціонери зізнавалися, що та пані виглядала немовби несповна розуму.

У Мольниці на Герцаївщині священик образився на прохання показати свій паспорт на підтвердження власної особи і отримання бюлетенів для голосування і розтрощив відеокамеру (каже, випадково), яка все те гіпотетично могла зняти (кажуть, була вимкнена чи стояла на зарядці). «Прославився» на всю Україну, хоча досі славився зовсім іншими, прекрасними й достойними справами…

У день голосування лунали й заяви суб’єктів виборчого процесу. «Фронт змін» спростовував приналежність до своїх кольорів і переконань одного з кандидатів-мажоритарників на виборче прізвисько «Басейн», обласний штаб Партії регіонів скаржився за утиски і дискримінацію на «Батьківщину», а та, в свою чергу, розцінила цю заяву «як зайву спробу «партії влади» в день виборів, коли агітація заборонена, привернути до себе увагу виборців».

На Сторожинеччині бюлетені були надруковані із «технічним браком» (навпроти назв політичних партій було по два квадратики для голосування, а не по одному). На те, щоби виправити ситуацію друком 47 тисяч нових бюлетенів, не було ні часу, ні коштів… І було рішення ЦВК лишати все як є…

На Заставнівщині районна виборча комісія не прийняла від семи найбільших виборчих дільниць бюлетені після завершення підрахунку голосів, мотивуючи відмову тим, що бюлетені неправильно запаковані – не розкладені за партіями, хоча, наприклад, голова ДВК №2 таке зауваження стосовно себе не приймає. Міліціонери прийняти бюлетені на зберігання також не погодилися, як і міська виборча комісія. Отож мішки з бюлетенями деякі голови ДВК повернули на дільниці, представники ДВК з села Кадубівці кинули напризволяще просто під стінами районної комісії (міліції не вдалося зловити втікачів), а голова ДВК №3 зберігала їх у себе вдома. Неправильно запаковані бюлетені частина членів інших ДВК перепаковувала без присутності інших членів комісій. Коли порушення набрало розголосу, у вівторок надвечір на місце події прибули й правоохоронці краю, й керівництво району та області. Оточили приватне житло, куди занесли бюлетені, і не пускали туди навіть журналістів – незважаючи на те, що попередньо протягом доби ці документи пролежали там без будь-якої охорони.

У Хотині та Заставні «помилки» в протоколах виправляли просто на колінах, що спостерігачі знімали на відео…

Прогнози

Чернівці знову (вп’яте!) очолить Микола Федорук, міським головою Новодністровська, очевидно, став Руслан Панчишин від «Фронту Змін», у Заставні – попередній молодий і амбітний мер Ярослав Цуркан, у Кіцмані довіру городян знову здобув Сергій Булега, який півмісяця тому лише відсвяткував 100-денку з попереднього обрання.

В одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 1 в м. Новоселиця можуть бути призначені повторні вибори. Змагаючись за мандат до міської ради, два кандидати в депутати, що проживають на одній вулиці, спромоглися набрати однакову найбільшу кількість голосів – 22 (у голосуванні взяли участь 118 виборців): Володимир Бабій (член партії «Фронт Змін», головний спеціаліст у дозвільному офісі РДА) та Анна Божик (член ВО «Батьківщина», заступник завідувача бухгалтерією райаптеки № 26). Тож світить другий тур.

Можна припустити, що до обласної та Чернівецької міської рад однозначно проходять партії-лідери: «Фронт змін», ВО «Батьківщина» та Партія регіонів. Хто ще – краще дочекатися хоча б попередніх результатів. Аби комусь не наврочити.

Перші заяви

У перший після виборів день у Чернівецькій області жоден місцевий лідер політичних сил не зважився оцінити результати виборчого процесу. Разом з тим, пролунало кілька заяв діячів «вищого ешелону», які є вихідцями з Буковини. Прокоментували результат виборів і деякі кандидати на посаду міського голови – чинний мер та ймовірний переможець перегонів Микола Федорук та кандидат від ЄЦ Михайло Сеничак.

Нардеп Іван Попеску зробив висновок, що «румуномовна спільнота Чернівецької області зробила достатньо вагомий внесок у забезпечення високого результату Партії регіонів на цих місцевих виборах».

Нардеп і лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк попередив, що «ФЗ не має наміру створювати більшість з Партією регіонів у місцевих радах. Будь-хто, що виявить бажання об’єднатися з Партією регіонів, буде публічно вигнаний із партії «Фронт змін», і я зроблю все для того, щоби позбавити його мандата депутата відповідної ради… У місцевих радах «Фронт змін» буде реалізовувати власну політику».

Кандидат на посаду міського голови і фактично (за попередніми даними) новообраний мер Микола Федорук відзначив, що «попри усі складнощі виборчої кампанії, вона пройшла демократично». Не лідер (хоча й призер – за попередніми даними посів 3 місце) Михайло Сеничак, кандидат на посаду міського голови, по-філософськи зауважив, що «виборча кампанія закінчилась, життя продовжується».

На другий після виборів день переможну заяву зробив голова облорганізації Партії регіонів (він же – голова ОДА М.Папієв) – на офіційному сайті ОДА (!). Голова ж територіальної організації «Фронту Змін» Максим Бурбак був обережний, хоча й не зумів приховати радості: «Говорити про результати виборів зарано, хоча дані екзит-полів оптимістичні – на всеукраїнському виборчому полі у нас третє місце. Це серйозна робота нової політичної сили, яка лише за півтора року заявила про себе: на виборах Президента – четвертою позицією в Україні і другою в області, а тепер — третьою в Україні та в лідируючій позиції в нашій області».

Представники ВО «Батьківщина» та «Нашої України» звернулися до президента стосовно порушень у Заставнівському районі.

На третій день після виборів буковинцям за участь у них подякував голова облпарторганізації ВО «Батьківщина» Петро Гасюк: «Щиро дякую тим, хто дав цю відповідь 31 жовтня – своїм голосом за кандидатів до місцевих рад. Хто прийшов на виборчі дільниці і вкинув до скриньки бюлетень. Хто працював цілодобово в дільничних комісіях чи спостерігачем. Хто самовіддано охороняв громадський спокій і правопорядок. Хто об’єктивно висвітлював перебіг виборів у ЗМІ. Усім – дякую».

Маємо те, що маємо

Так казав перший за часів новітньої незалежності президент Леонід Кравчук. І відтоді, до часів уже п’ятого (за терміном, а за особою – четвертого) президента нічого не змінилося. Принаймні, на краще.

Нинішні вибори через недолугий і поспішний закон, цілком нездалу організацію владою його виконання та юридичну неготовність політичних партій відстоювати свою правоту перетворилися на фарс на межі знущання та приниження їхніх учасників.

Але – кожен отримує те, що дозволяє із собою робити. Тож, як казав колись у часи свого патріотичного піднесення мій колега-журналіст Сергій Сулима, «народе мій, вставай з колін! Бо завтра буде пізно… блін».

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Місцеві вибори: фарс на межі приниження?”