Вибори президента Росії: навіщо Путін створює інтригу, і хто буде його опонентом

У Кремлі спеціально роблять все для того, щоб офіційна виборча кампанія виявилася максимально стислою.

 

Президентські вибори в Росії повинні відбутися 18 березня 2018 року. Нинішній президент РФ Володимир Путін поки офіційно своєї кандидатури не висунув. При цьому, за даними опитування, 60% росіян, які готові прийти на вибори, мають намір голосувати за нього. Експерти не сумніваються, що його перемога зумовлена. Головна інтрига цих виборів – наскільки високою буде явка, як індикатор реальної підтримки нинішнього політичного режиму, і скільки відсотків голосів отримає Путін. У тонкощах виборів “по-російськи” розбиралися журналісти “Сегодня”.

 

Перемога Путіна на президентських виборах у 2018 році визначена – експерти

Як заявив нещодавно Путін, він розраховує, що програми основних претендентів на пост президента Росії будуть оприлюднені в кінці листопада – на початку грудня. Відносно своєї участі у виборах він заявив, що поки не вирішив, чи балотуватиметься.

“Я ще не тільки не вирішив, проти кого я буду балотуватися. Я не вирішив, чи буду я балотуватися взагалі”, – завив він.

При цьому, як повідомляли раніше росЗМІ, Путін піде на ці вибори в два етапи. Так, в листопаді він заявить про участь у виборах. А другий етап передбачає його юридичне висунення як самовисуванця зі збором підписів на підтримку кандидата в самі пізні терміни, щоб офіційна виборча кампанія виявилася максимально стислою.

На думку політолога Володимира Фесенка, Путін таким чином намагається потримати інтригу, якої, по суті і немає. Як зазначає експерт, виборчу кампанію чинний президент РФ вже почав, про що говорить характер його зустрічей з різними цільовими групами.

Більш того, експерти сходяться на думці – перемога Путіна в президентських виборах 2018 року зумовлена.

“Очевидно, що Путін буде висуватися. Очевидно, що він виграє”, – зазначив директор Центру досліджень міжнародних відносин Микола Капітоненко.

За даними опитування російського “Левада-центру”, проведеного 18-22 серпня 2017 року, за Путіна проголосували б 48% росіян в цілому, або 60% опитаних з тих, хто був готовий голосувати на момент опитування. Дві третини респондентів хотіли б бачити Путіна на посту президента РФ після виборів у 2018 році.

При цьому, як зазначає Фесенко, процеси, які зараз відбуваються в містах Росії, особливо великих, показують, що частина населення, хоч і явна меншість, втомилася від однієї і тієї ж людини і хоче змін.

“Коли вже майже ціле покоління суспільства живе при одному і тому ж керівнику, це рано чи пізно почне призводити до певного ефекту втоми. Це питання часу. Зараз це виглядає зовні формально благополучно, але буде тільки посилюватися”, – говорить Фесенко.

Більш того, зараз в питанні перемоги Путіна не має значення навіть його виборча програма, вважає Володимир Фесенко. Політтехнологи в його команді дійсно побоюються ефекту втоми і звикання населення, тому виникла ідея, щоб Путін пішов на вибори з певним проектом майбутнього для Росії. Але образ майбутнього Росії поки не сформульований у вигляді програми, зазначає Фесенко.

“Але будуть голосувати не за програму, в будь-якому випадку. Ті, хто підтримують Путіна, будуть голосувати за нього, – вважає політолог. – Зараз головний мотив проголосувати за Путіна – його безальтернативність і те, що він уособлює якусь стабільність. А для деяких ще і символ величі Росії “.

Для Путіна явка на виборах важлива так само, як і перемога

Як заявляв раніше українським ЗМІ російський опозиційний політик Ілля Пономарьов, для Путіна важлива не тільки перемога на виборах, а й явка населення. За словами політика, нинішній президент РФ боїться, що його перемога може посіяти сумніви в його легітимності.

“Сам Путін і його адміністрація дивляться на ситуацію так: якщо чинний президент йде на вибори, то він гарантовано їх виграє, немає нікого, хто б у нинішніх умовах міг би йому кинути виклик і перемогти. Але це призводить до того, що на виборах немає інтриги, а раз немає інтриги – немає і явки. А раз немає явки на виборах, то легітимність майбутнього президента стоїть під великим знаком питання. Припустимо, на дільниці прийде половина виборців. Відповідно, навіть якщо Путін набере 80% голосів, це означає, що за нього проголосує лише третина населення країн и, і виходить, що дві третини його не підтримала. Це дуже сильно Путіна турбує “, – сказав Пономарьов.

Як зазначає Микола Капітоненко, зараз всі зусилля команди Путіна спрямовані на те, щоб забезпечити явку росіян на ці вибори і, таким чином, забезпечити легітимність перемоги Путіна. Так, формально, невисока явка її під сумнів не ставить, зазначає Капітоненко. Але вона буде показувати реальний рівень підтримки, тому для Путіна невисока явка – гірше, ніж середня.

За словами Пономарьова, завдання команди Путіна – забезпечити явку в 70%. З 70% тих, хто прийшов на вибори, як мінімум 70% повинні проголосувати за нього, що дасть в кінцевому підсумку підтримку половини населення Росії.

При цьому, те ж опитування “Левада-центру” показує, що за станом на кінець серпня 2017 року про точний намір голосувати заявили 27% респондентів, ще 30% відповіли “швидше за все” і 8% заявили, що не голосуватимуть.

Опоненти: Навальний і жінка

Як припускає Микола Капітоненко, опонентом Путіна на виборах буде найбільш зручний кандидат, який зможе залучити якомога більше людей на виборчі дільниці. І ним може бути російський опозиціонер Олексій Навальний. Втім, до участі у виборах його можуть не допустити через судимість.

“Може бути Навальний. Якраз для того, щоб створити інтригу, щоб люди з цих міркувань прийшли на вибори”, – говорить Капітоненко.

Більш того, на цих виборах Навальний може стати безальтернативним лідером опозиції на противагу безальтернативному президенту Путіну, зазначає Фесенко. Ще одним учасником виборчих перегонів може стати кандидат-жінка. Як повідомляли раніше росЗМІ з посиланням на співрозмовників в Адміністрації президента РФ і експертів, в АП шукають таку альтернативну Путіну кандидатуру. Серед можливих, в тому числі, і Ксенія Собчак.

Також на президентські вибори традиційно підуть “ветерани” російської політики, зазначає Фесенко, – такі, як лідер Комуністичної партії РФ Геннадій Зюганов і лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

Втім, як зазначає політолог, в правлячому класі РФ на сьогоднішній день альтернативи Путіну немає. Але, з іншого боку, в цьому і проявляється слабкість режиму – коли перша особа ототожнюється з країною.

“Колишній заступник голови Адміністрації президента Росії, нинішній глава Державної Думи В’ячеслав Володін заяви, що Путін – це і є Росія. Це дуже показові слова, – каже Фесенко. – Це надмірне ототожнення першої особи з країною може створити дуже серйозні протиріччя, проблеми в майбутньому” .

Нагадаємо, раніше телеканал RTVI з посиланням на джерело, близьке до адміністрації президента, повідомив, що Ксенія Собчак піде на вибори президента Росії. У Кремлі, за даними каналу, Собчак готують ту ж роль, яку зіграв на виборах 2012 року мільярдер Михайло Прохоров. Прохоров отримав 7,98% голосів, Собчак може набрати 8-9% при правильній передвиборній кампанії, заявило джерело RTVI.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *