Чернівці: Хроніка боїв останнього тижня

30 березня,18.30

– До виборів міського голови мене не допустять – відкриють кримінальну справу. А коли її закриють, буде вже пізно, вибори пройдуть. Так вчинили з лівадійським головою, та й не тільки з ним, – наголосив Микола ФЕДОРУК на прес-конференції, яка відбулася після мітингу на Центральній площі. Міський голова зауважив також, що «йдеться не про його амбіції, які він уже задовільнив, а про те, як житиме чернівецька громада».

Із Звернення М. Федорука до громади

«…вичерпавши всі правові шляхи впливу на депутатів, які ігнорують законодавство, підтримую ініціативу громади про проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень Чернівецької міської ради VІ скликання. Буду звертатися до Верховної Ради з проханням прийняти таке рішення і дати можливість чернівецькій громаді власними силами поставити крапку у цьому конфлікті».

31 березня, 10.00-13.00

Чернівецька міська рада достроково припинила повноваження Чернівецького міського голови Миколи Федорука. Вона вирішила також, що повноваження міського голови тимчасово здійснюватиме секретар міськради Віталій Михайлішин.

Було також створено комісію для здійснення організаційних та інших заходів, пов’язаних із припиненням повноважень голови у складі депутатів Чернівецької міської ради Олексія Редька (голова комісії), Ірини Зрибнєвої та Василя Ткача.

Ініціативна група «Захистимо Чернівці» надіслала Відкрите звернення Президенту України В. Януковичу. У ньому, зокрема, говориться: «Просимо Президента підтримати вимогу чернівчан до ВР про дострокове припинення повноважень Чернівецької міської ради VІ скликання та, як Почесного голову Партії регіонів, дати належну оцінку позиції, діям Чернівецької обласної та міської партійних організацій, які завдали нищівного удару іміджу та авторитету цієї політичної сили у Чернівцях. У разі ігнорування вимог громади Чернівців, залишаємо за собою право розпочати загальноміську акцію протесту, припинити участь у будь-яких заходах обласної виконавчої влади та розпочати публічну обструкцію дій усіх партій, представники яких у Чернівецькій міській раді діють всупереч волі більшості мешканців толерантного і демократичного міста Чернівці!»

«Підприємці МТК «Калинівський ринок» та ТВК «Добробут» не мають відношення до розповсюдженої в деяких засобах масової інформації заяви Асоціації малого та середнього бізнесу. – Таку Заяву отримали ЗМІ електронкою від Ради профспілки захисту підприємництва м. Чернівці за підписом голови Марії ФІЛІПЧУК та 15-ти членів ради. У Заяві говориться, що їх турбує те, що підприємців використовують для досягнення меркантильних цілей». Натомість Рада профспілок вимагає «проведення одночасних дострокових виборів депутатів міської ради та міського голови».

«Бізнес-інтереси партії влади поставили під сумнів існування самоврядування у Чернівцях» – так оцінила у своїй Заяві ситуацію Чернівецька обласна організація політичної партії «Фронт Змін». Далі повідомляється: «Сьогодні у Чернівцях Партія регіонів спільно зі своїми сателітами – кількома десятками депутатів від «Нашої України» та «Батьківщини» – вкрали вибір громади міста! Жодних законних підстав для дострокового припинення повноважень міського голови у Чернівцях немає!

Ми не допустимо, щоб міського голову, за якого проголосувала більшість виборців, підмінили маріонеткою з функціями «виконувача обов’язків».
Наша партія неодноразово попереджала, що на прикладі Чернівців влада відпрацьовує сценарій встановлення біля керма угодних їй осіб, нехтуючи волевиявленням мешканців міста. Вочевидь, «ляльководи» зі столиці помиляються: Ми не дамо вкрасти місто! Ми захистимо вибір чернівчан!»

Депутати від фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у міськраді розірвали свої бюлетені у присутності журналістів, припинивши будь-які інсинуації стосовно позиції «Свободи» з цього питання, – повідомила Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода». Вона заявила також про те, що діяльність «вічно живого» Миколи Трохимовича та його
«тимурівської» команди за всі 17 років викликає чимало питань, в тому числі і тих, які вже поставлені стосовно роботи і Калинівського ринку, і аеропорту, й інших комунальних підприємств». Але «не для того зараз проявляють депутати таку піонерську активність, щоби допомогти громаді краще жити, і щоби чернівчани отримали, нарешті, контроль над фінансовими потоками міста». Насамкінець свободівці роблять висновок, що «контроль над фінансовими потоками забирають у міста та міського голови, щоби віддати його Партії Регіонів. Яка з цього користь для громади може вийти, ми вже бачимо в масштабах цілої країни. Зашморг затягується все тугіше, навіть останньої ілюзії гілок влади більше не існує, а зубожіння народу перейшло всі межі, українська нація в чергове опинилася на межі вимирання».

1 квітня

– Найважливіше – відновити роботу міста. Задля громади, задля держави, – заявив перший заступник голови облдержадміністрації Георгій ГАЛИЦЬ на зустрічі з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та міської ради, які опікуються соціальною сферою. Інформацію про це розповсюдила прес-служба ОДА. «Тільки у разі злагодженої роботи всіх служб, в основі якої – спільна мета та взаєморозуміння, ми досягнемо необхідного результату», – наголосив п. Галиць під час робочої наради. Він також поообіцяв, що «на перехідному етапі крайова виконавча влада підкладатиме своє плече, сприятиме відновленню належного робочого процесу в міській раді». Він повідомив, що днями в місто надійдуть серйозні фінансові інвестиції на розвиток комунального господарства, в тому числі і з держбюджету. Відтак очільник пообіцяв, що «Жодних переслідувань керівників, які ще вчора змушені були під тиском брати участь в організованих акціях на підтримку колишнього мера, не буде. Люди мають відчути захист з боку влади і спокійно працювати».

– Місцеве самоврядування під загрозою. У Чернівцях повинні відбутися одночасні вибори міського голови та депутатів міської ради. – Таку думку висловив міський голова Сум Геннадій МІНАЄВ, який ініціював з цього приводу Звернення до Президента України та попросив керівника АМУ стати координатором збору підписів під цим документом.

4 квітня, 15.00

«Прямого губернаторського правління в Чернівцях немає» – запевнив присутніх на «Годині журналіста» у міськраді в. о. голови Віталій МИХАЙЛІШИН. Він також наголосив, що не планує кадрових змін, але всіх заступників колишнього мера, які пішли у довгострокові відпустки, відкличе за виробничою необхідністю – нехай працюють або звільняють місце для інших.

4 квітня, 16.30

– У міській раді вже немає фракції ВО «Батьківщина», – сказав із сумом на прес-конференції в.о. голови обласної організації Іван МУНТЯНУ. – А таких депутатів, як пп Антоняк, Баскевич, Боднар,Вікнянський,Громадський, Гросу, Іванюк, Кишлярук, Савка, Ткачук, Червінський виключено з партії. Позбавлення партійності ще двох депутатів вирішуватиме Президія Політради партії.
Неважаючи на те, що голова фракції М. Кирилюк оприлюднив на сесії Заяву бюро міської організації партії «Батьківщина», – а воно одноголосно прийняло рішення про те, що фракція не братиме участі у голосуванні, – сталося так, як сталося. Чому? Саме з цим зараз і розбирається секретаріат партії, про що повідомив перший заступник голови, начальник департаменту ВО «Батьківщина» Тарас РОМАНЮК. Він також наголосив, що на депутатів чинився суттєвий тиск. Політик сказав про те, що опозиція ініціюватиме зміни до законодавства, бо відміна імперативного мандату позбавила впливу на тих, кого обирають. За словами київського гостя, нині «Батьківщині» важко достукатися до ЗМІ, щоби пояснити людям свою позицію. Та невдовзі, на переконання п. Романюка, цифри, себто суми у платіжках на газ, електрику, ціни на хліб і крупи тощо, відкриють очі громадянам.

…Нещасну долю України завжди творили зрадники.

5 квітня, 12.00 – 12.20

За словами Георгія ГАЛИЦЯ, першого заступника голови обласної державної адміністрації, його зустріч з журналістами спричинена контентом інформаційного поля регіону та України, різночитанням подій навколо Чернівецької міськради й участі в них облдержадміністрації
Як відзначив п. Галиць, до ОДА звернувся в.о. міського голови Михайлішин і тому вирішили допомоги в організації життєдіяльності міста. Тим паче, що до цього спонукав й аналіз соціально-економічного становища обласного центру.

Відповідальним же за роботу з міськрадою призначили заступника голови ОДА Василя Бурлаку.

«Місто Чернівці – банкрут», – заявив на брифінгу Г. Галиць. За його словами, сьогодні місто живе, образно кажучи, з коліс, на казначейських позичках. «Станом на 5 квітня на єдиному казначейському рахунку Чернівців було 743,2 тис. грн, – повідомив він. –А це – обсяг одноденних надходжень, які, скажімо, вчора склали 697,9 тис. грн. У бюджеті розвитку Чернівців – 40393 грн, в дорожньому фонді – 38 647 грн. Водночас, на депозитах лежить 6,8 млн. грн., які можна було б використати з користю для міста».

За словами Галиця, житлово-комунальне господарство міста покинуте напризволяще: борги водоканалу складають понад 32 млн. грн і зростають щомісяця на півтора мільйона. У зв’язку з цим уже днями мав закінчитись опалювальний сезон, бо попереднє керівництво не змогло вирішити питання з НАК «Нафтогаз України» про виділення лімітів на його продовження. Та, завдяки втручанню голови ОДА, проблему було вирішено. Крім цього, зазначив перший заступник голови крайової виконавчої влади, 90% всіх заборгованостей з виплати заробітної плати сформувались у Чернівцях: станом на 1 квітня у місті не виплачено 1,868 млн. грн заробітної плати із загальної суми боргу по області в 2,228 млн. грн.

«Тому обласна державна адміністрація прийняла рішення надати міській раді необхідну допомогу у вирішенні проблем в житлово-комунальному, дорожньому господарствах, ремонті дахів, під’їздів, ліфтів, – сказав очільник. – Таким чином наповнюватимемо реальним змістом гасло «Спільними зусиллями», яке дотепер було декларацією попереднього керівництва».

Водночас Георгій Галиць вважає «політично-емоційним вихлопом» проведення місцевого референдуму про припинення повноважень міської ради 6 скликання, спроби зорганізувати який ініціюють певні місцеві політики. Перший заступник при цьому посилається на рішення Конституційного суду, згідно з яким виключена можливість дострокового припинення повноважень місцевої ради шляхом проведення місцевого референдуму.

5 квітня

Жодна із статей Статуту АМУ «не містить завдань захисту міських голів у їх стосунках з відповідними радами. Про це йдеться у Листі депутатів міськради до президента та віце-президента з виконавчої роботи Асоціації міст України, який вони розповсюдили через елекронну пошту всім ЗМІ. Його автори вимагають «припинити цькування Чернівецької міськради, зняти із сайту Асоціації тенденційні й упереджені матеріали стосовно подій, що відбулися у Чернівцях…»

5 квітня, 16.30

– Громадяни держави не тільки мають право, а й повинні
контролювати владу. А коли бажання влади йдуть у розріз із бажаннями людей, такій владі треба сказати «Ні!», – так розпочав Олег БОТУШАНСЬКИЙ прес-конференцію ініціативної групи «Захистимо Чернівці». – Влада сьогодні тисне на тих, кому покликана служити. Саме тому ми й організовуємо референдум, право на який закріплене 5 статтею Конституції України.

Організатори прес-конференції повідомили також, що вони надіслали відповідні звернення до мерів міст-побратимів та послів Канади, Австрії, США тощо.
Юрист Ілона САРАФІНЧАН роз’яснила, що підписів однієї десятої частини виборців, тобто 18300 чернівчан, буде достатньо, щоби рішення референдуму вважалося таким, яке треба виконувати.

Міська акція «Спільними зусиллями захистимо Чернівці»

Шановні чернівчани! 42 депутати Чернівецької міської ради проігнорували наші вимоги і протиправно відправили у відставку мера Миколу Федорука. Таким кроком вони знехтували волею майже 65% виборців, які довірили Федоруку керувати нашим містом. Вони не спитали з цього приводу думки чернівчан, а діяли брутально і брехливо, перекресливши закон і мораль.

Якщо цих депутатів, керівників області з якихось причин не влаштовував мер Федорук, вони мали б провести місцевий референдум і йти на нові вибори зі своїм кандидатом у мери. А вже чернівчани вирішували б, хто з кандидатів гідний стояти у керма. Наше місто не потерпить політичних рейдерів, які протиправним шляхом узурпували владу в міській раді.

Ініціативна група «Захистимо Чернівці», яка об’єднує громадські організації та небайдужих чернівчан, закликає усіх мешканців міста, які люблять Чернівці і шанують свої права, закон та демократію, прийти 8 квітня о 17.30 на Театральну площу, 5 до Палацу культури і взяти участь у зборах громадян з питань проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень діючої Чернівецької міської ради VІ скликання.

Для реєстрації необхідно мати при собі паспорт.

Захистимо свій вибір і своє місто!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *