Як не вибори, то застуда

Варто було сховатися на кілька днів сонечку, як почалися сезонні недуги. За літо ми… розслабилися і наш імунітет не відразу відповідає на виклики нового сезону. Навіть незначного переохолодження достатньо, щоби застудитися.
Для Буковини це картина типова, адже висока вологість повітря і природний йододефіцит підвищують ймовірність захворювання і зумовлюють важчі загострення.

Недуга наступає

Застуда лише на перший погляд – легеньке нездужання, а насправді це серйозне захворювання, спричинене різними мікробами. Переохолодження тільки провокує недугу. Щеплення допомагають не завжди, бо вірусів безліч, до того ж вони мінливі, тож вакцини щороку готують «за індивідуальною міркою». Відбити атаку мікробів допомагає термінова активація імунітету медпрепаратами, правильно підібрати які допоможе лікар.

Підтримувати імунітет допомагають вітаміни В1, В2, фолієва кислота. За охорону імунних клітин та підтримку їхньої «боєздатності» відповідають біооксиданти: вітаміни А, С, Е.

А почистити організм від наслідків бурхливої діяльності мікробів допоможуть клітковина та великі кількості рідини. Зрештою, це найпростіша схема боротьби організму із будь-якою інфекцією. Завдяки їй ви впораєтеся із застудою не за тиждень, а максимум за чотири дні. Та й почуватися в цей час будете значно краще.

На атаку мікробів організм реагує доволі бурхливо – нежитем, кашлем, слабкістю, підвищенням температури тіла. Це також один із засобів захисту: у гарячому тілі мікробам розмножуватися важко. Через це збивати температуру варто тільки тоді, коли вона вища за 38,5°, а також коли хворий належить до групи ризику:

▪ діти й дорослі з серцевими недугами
▪ хворі на хронічний бронхіт, астматики;
▪ хворі з розладами центральної нервової системи;
▪ люди з індивідуальною важкою реакцією на температуру.

Усе на захист!

У гострий період треба якомога більше пити – не менше 6-ти склянок рідини на день. Коли температура впаде до 37-37,5°, можна обмежитися 4-ма. Корисні напої з великим вмістом вітаміну С: морси з журавлини, афин, смородини, настій шипшини, апельсиновий сік, чай з лимоном.

Морси. Ягоди відберіть, добре вимийте, складіть в каструлю й залийте водою. На швидкому вогні варити, поки ягоди тріснуть. Відцідіть рідину в окремий посуд, з ягоди вичавіть залишки рідини через марлю. Отриманий напій до смаку розвести холодною кип’яченю водою, підсластити цукром або медом, перелити в глечики чи банки, охолодити.

Вітамінні чаї. Дуже помічні трав’яні чаї з листя малини, суниці, квіток липи й бузини, меліси, м’яти, календули, чебрецю, глоду.

Чайник для заварювання чаю обдайте гарячим окропом, насипте 2-3 ст. л. суміші, залийте 500-600 мл окропу. Накрийте полотняною серветкою, настоюйте 15-20 хвилин, долийте окропу до 1 л. Протягом дня випийте 5-6 склянок чаю, але не виходьте на вулицю й уникайте протягів: такі чаї спричиняють підвищене потовиділення.

Лікувальні ванни. 100-150 г зазначених трав покладіть у матер’яний мішечок і кип’ятіть 10 хв. у 3-4 л води. Дайте постояти 1 годину, потім вилийте до ванни з температурою води 36-40°. Хворий занурюється у ванну по груди на 20-25 хвилин так, щоби ділянка серця залишалася над водою Після ванни варто полежати й випити чаю з медом. Звичайно, на вулицю не виходьте ні того дня, ні наступного.

Інгаляції: якщо застуда супроводжується кашлем, зробіть інгаляції з цими ж травами. 3-4 л збору залийте половиною літра окропу, дайте настоятися півгодини, долийте окропом і вилийте в широку посудину. Дихайте гарячими випарами по 10 хв. 2-3 рази на день, накрившися разом з посудиною великим рушником. Знову ж таки, виходити на вулицю не рекомендується.

Народні ліки

▪ Краплі від нежитю: Свіжий морквяний сік змішайте з будь-якою харчовою рослинною олією 1:1, додайте кілька крапель соку часника, змішайте й закапуйте в ніс кілька разів на день.

▪ «Солені шкарпетки»: звечора вовняні шкарпетки намочіть у міцному соленому розчині (1 десертна ложка на склянку води), відіжміть якомога сильніше, надягніть зверху тонких бавовняних шкарпеток, далі надягніть поліетиленові пакети, ще зверху – сухі вовняні шкарпетки. На ранок зніміть, а на вулицю не виходьте.

▪ Наливка з алое: Кущ алое віком 3-5 років не поливайте 2 тижні. 500 г листя промийте, покладіть на 5 днів до холодильника. Подрібніть, додайте пляшку сухого червоного вина та 500 г рідкого меду. Розмішайте й поставте на 5 днів до темного холодного місця. Приймайте за годину до їди перші два тижні по 1 ч. л., 3-й тиждень – по 2 ч.л. Зробіть 10 днів перерви й повторіть курс.

▪ Подрібнений часник змішати з медом 1:1, приймати по 1 ч. л. щогодини.

▪ На 50 г коньяку візьміть 100 г соку буряка, 100 г соку моркви, 100 г меду, 100 г алое, змішайте, приймайте по 1 ст. л. 3 рази на день за 30 хв. до їди.

▪ Радикальний засіб (не вживати з хворим серцем): налийте у склянку 100 г горілки, вилийте 1 сире яйце і насипте 1 ст.л. цукру, добре змішайте і випийте перед сном. Зазвичай для повного одужання буває достатньо 1 разу, але можна повторити наступного дня.

▪ Настоянка лимону: Прокрутіть у м’ясорубці 1 лимон, гострим ножем дуже дрібно накришіть 2-3 великі зубки часника (Не давіть!). Змішайте у півлітровій банці, долийте до верху холодної кип’яченої води. Настоюйте в прохолодному місці 4 дні, потім поставте до холодильника й пийте по 1 склянці кімнатної температури щодня натщесерце, поки не закінчиться суміш. На додачу покращаться робота кишечнику й колір обличчя.

▪ Сироп з цибулі: 500 г цибулі перекрутіть на м’ясорубці, додайте 400 г цукру, 1 л холодної води. змішайте в емальованій каструлі, На швидкому вогні доведіть до кипіння, на повільному кип’ятіть 3 години, помішуючи. Залишиться приблизно трохи більше літру рідини. Коли охолоне до 60-70°, додайте 50 г меду. Не проціджуйте, дайте вистигнути, перелийте до літрової банки, накрийте кришкою, поставте на дверцятах холодильника, зберігайте там до повного використання.
Приймайте суміш кімнатної температури, поки не закінчиться: 1 ст. л. 4-6 разів на день за 15-20 хвилин до їди. Повторити такий курс можна не раніше ніж через три місяці.

Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *