Бережіть серце!

Грудень – кризовий місяць для гіпертоніків

 serze

Буковинці масово скаржаться на біль у серці, ішемічну хворобу та гіпертонію. Пацієнти кардіодиспансеру розповідають, що лікарня переповнена хворими. Кардіологи через наплив пацієнтів іноді працюють цілодобово.

– Листопад і грудень – традиційні кризові місяці для гіпертоніків. Але цієї пори зростає кількість не інфарктів чи аритмій, а саме гіпертонічних кризів, – розповідає Віктор ТАЩУК, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ. – Результати досліджень свідчать: максимальна кількість гіпертонічних кризів припадає саме на холодну пору року, починаючи від жовтня.

У людей, які потерпають від підвищеного тиску та ішемічної хвороби серця, при зміні погодних умов можуть загострюватися хронічні захворювання і розвиватися ускладнення – гіпертонічний криз, інфаркт міокарда, гостре порушення мозкового кровообігу та інсульт. Власне, саме це й відбувається зараз. Раджу не панікувати, а стежити за тиском і вчасно звертатися за медичною допомогою. Лікарі-кардіологи справді працюють у чималій напрузі, проте допомагають усім, хто звернувся.

Прихід циклону (атмосферного вихору з низьким тиском в центрі) спричиняє зниження атмосферного тиску, появу хмарності, опадів. Вологість і температура повітря підвищуються, а рівень кисню, навпаки, знижується. Внаслідок цього хворі можуть скаржитися на слабість, утруднення дихання, нестачу повітря, ядуху, мігрень.

– Поліпшити загальний стан допоможуть міцний сон, контрастний душ, вживання великої кількості рідини, – радить Віктор Тащук. – Лікарі також можуть виписати таким пацієнтам тонізуючі настоянки.

Прихід антициклону (замкненої області атмосфери з максимальним тиском у центрі) знаменує хорошу погоду і водночас підвищення артеріального тиску. У метеозалежних людей прихід антициклону може викликати біль у серці, головний біль, слабість, підвищення внутрішньочерепного тиску, загальне погіршення самопочуття.

– Понад 70% людей реагують на погану погоду, – розповідає далі Віктор Тащук. – Тому в період найбільш частих змін погодних умов – у листопаді та грудні – раджу бути уважними до себе і вчасно звертатися по медичну допомогу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *