Погані нерви – таке ж обличчя

Та найкраще за обличчям вираховуються захворювання центральної нервової системи. Американські дослідники навіть розробили спеціальну програму, яка за рисами обличчя розпізнає захворювання і генетичні синдроми.

Комп’ютер, аналізуючи риси обличчя пацієнта, допомагає лікарям з недостатнім досвідом поставити діагноз. Використовуючи фотографії хворих, комп’ютер навчили розпізнавати навіть такі рідкісні патології, як синдром Корнелії де Ланге (спадкова карликовість), синдром ламкої хромосоми (спадкове генетичне захворювання, що викликає розумову недостатність – так звану хворобу Дауна).

Нова комп’ютерна програма представляє портрет людини у вигляді схеми з 48 крапок. Порівнюючи розташування цих крапок і відстані між ними на фото конкретної людини з інформацією, що є у базі даних, комп’ютер розпізнає патології.

Перші спроби дали правильний діагноз у 60 % випадків. Коли внесли корективи і програма стала звертати увагу ще й на очі, ніс, рот і підборіддя, результативність підвищилася до 76%.

До речі, німецькі вчені провели незалежну експертизу нового комп’ютерного методу діагностики. «Для розпізнавання» програмі запропонували 55 фотографій людей з різними патологіями. Точний діагноз був поставлений у 76 % випадків!

Дуже важливо, що нова програма дозволяє ставити попередній діагноз задовго до появи інших клінічних проявів захворювання. У разі генетичних патологій це дуже важливо. Адже можна вчасно провести медикаментозне втручання, яке значно полегшить перебіг захворювання у майбутньому.

Поради лікаря

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *