Новий рік: гарний настрій – кризовий лікар

bpic_news_3258

Все майже по-писаному: багато радощів породжують багато печалей. З приводу «болить голівонька» не читатимемо нотацій. Дамо краще кілька порад, як пережити усе… з найменшими втратами.

Щоби уникнути похмілля

– Пийте повільно: ваш організм спалює алкоголь приблизно 30 мл на годину. Коли не змагатися на швидкість, до вашого мозку дійде менше, ніж випито.

– Добре закушуйте: їжа уповільнює всмоктування алкоголю.

– Правильно обирайте напої: найменше шкідлива… горілка, а найбільше – коньяки, бренді та усі види шампанського. Червоне вино п’ється дуже легко, але тирамін у ньому викликає вбивчий головний біль.

– Не знижайте градус: після пива та вина горілки чи коньяку випити можна, а навпаки – в жодному разі.

– Уникайте шипучих напоїв і не лише алкогольних: газована вода так само сприяє швидкому транспортуванню алкоголю. І ваш друг Печінка не встигає цьому завадити.

– Співвідносьте кількість випитого зі своєю вагою. За дуже рідким виключенням людина вагою 50 кг не виграє змагання на випите зі 100-кілограмовим суперником!

– Активоване вугілля – до вечірки, «Алка-Зельцер» – перед сном.

Лікує тільки час

Але пережити його треба. Ось кілька порад, як зняти найбільш неприємні симптоми похмілля:

– Пийте фруктові соки. Фруктоза допомагає організмові спалювати алкоголь.

– Їжте сухе печиво (крекери) й мед. Мед – концентроване джерело фруктози.

– Прийміть знеболювальне: аспірин, ацетамінофен, ібупрофен – але нічого сильнодійного!

– Жуйте… кору. Кора верби – природна альтернатива знеболювальним засобам. Ковтати її не треба.

– Випийте бульйону: він допоможе відновити втрачені кухарську сіль та калій (ось чому п’яниць тягне до розсолу!)

– Відновлюйте запаси води: алкоголь зв’язує воду у клітинах.

– Вітаміни комплексу В допоможуть скоротити термін похмілля.

– Їжте солодке: вуглеводи відновлять вміст амінокислот у вашій крові.

– Випийте дві чашки міцної кави, але не більше, щоби не додати ще й кавове збудження.

– Поїжте як слід: якщо, звичайно, витримаєте це. Але легеньке, нежирне і не смажене.

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ,«Версії»

zadovolennya

Ваш друг-телевізор

Лірично налаштовані жінки мріють провести новорічну ніч удома, в романтичній обстановці, наодинці з коханим чоловіком. Цей варіант має безперечні плюси: ви можете приготувати страви на його і власний смак, вразити коханого відверто еротичним вбранням. А романтична вечеря може плавно перейти у вишукану ніч… На жаль, сценарій може закінчитися мирним хропінням перед телевізором. Аби цього уникнути, на романтичній вечері страви не повинні бути надто поживними. Добре сплануйте вечір, щоби змусити коханого забути про телевізор. Лише одне застереження: усі ваші «заходи» повинні виглядати експромтом.

Подалі від естради

В ресторані вам не доведеться думати про вечерю та розваги: кожний такий заклад готує власну програму й не дасть вам нудьгувати. Але будьте готові й до того, що довколишній шум може вас втомити, а випадкове запрошення на танець від кавалера за сусіднім столиком – призвести до ревнощів. Ресторан краще обрати якомога ближче від вашої домівки і заздалегідь замовити столик подалі від естради. Намагайтеся не перевантажуватися стравами та напоями, побільше танцювати і частіше освіжатися мінеральною водою…

Екзотика на… валізах

Новорічна поїздка на іноземний курорт – заманлива перспектива. Але тут треба зауважити, що наше новорічне свято у багатьох країнах – цілком пересічна подія: виконання гімну та бій годинника на башті не передбачаються. Тож, обираючи країну для такої поїздки, заздалегідь познайомтеся з її традиціями та кухнею: занадто екзотичні страви можуть подіяти на організм непередбачувано. Не призначайте виліт на 30 чи 31 грудня: ризикуєте зустріти Новий рік у літаку чи в аеропорту на валізах.

Ялинка в лісі

Коли ж ви дуже прив’язані до рідного краю і вирішили відсвяткувати Новий рік «на природі» – то неодмінні атрибути такого свята: танці довкола живої ялинки, хлопавки та феєрверки, гра у сніжки і решта розваг – безперечно, вагомі аргументи на користь такої ідеї. Хоча ви будете позбавлені змоги продемонструвати шикарний макіяж і розкішне вбрання! В цьому варіанті вам треба заздалегідь продумати кількість спальних місць, аби комусь не довелося заночувати просто під ялинкою. Коли святковий стіл організуєте спільними зусиллями кількох пар, то розподіліть страви між собою і привозьте вже готовими, бо на дачі, як правило, важко займатися кулінарними вишуками.

Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *