Людина не дорослішає у 18. А коли? Пояснюють науковці

Вам весь час радять подорослішати, бо вам уже «за двадцять»? Але ж і ви самі не відчуваєте себе дорослою людиною? Це нормально! Психологи й психіатри стверджують, що людина не стає «дорослою», поки не сягне 30 років, повідомляє BBC.

Хоча у багатьох країнах людина вважається юридично повнолітньою по досягненню 18 років, науковці стверджують, що дорослішання – це дуже індивідуальна річ.

Професор Кембриджського університету Пітер Джонс вважає, що чітке визначення того, коли закінчується дитинство і починається доросле життя – абсурд.

«Цей перехід повен нюансів і може зайняти три десятиліття», – каже він. І додає, що системам освіти, права та охорони здоров’я просто зручно мати чіткі норми.

Дослідження вказують на те, що у 18 років мозок людини ще переживає зміни, які можуть впливати на поведінку. У цьому віці ви можете пити алкоголь, одружуватися, брати кредити, але Джонс стверджує, що досвідчені судді чудово бачать різницю між 19-річним обвинуваченим та рецидивістом «за 30».

«Система поступово адаптується до того, що людям не подобається ідея чітких критеріїв про вік, у якому «гусінь перетворюється на метелика», – каже професор. Також він додає, що немає дитинства, а потім відразу дорослого життя. На його думку, людина рухається в життя не прямою дорогою, а траєкторією.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *