Диво в Чернівцях: Жінка повернулася до життя після піврічної коми

Звичайний кесарів розтин для родини Кавчуків перетворився на трагедію. Під час операції у 39-річної Жанни Кавчук зупинилося серце – і вона впала в кому. Півроку новонароджену донечку ростили чоловік, бабуся й старша донька. А потім сталося диво: жінка повернулася до життя. Більше того, вона все пам’ятає, розмовляє й заново вчиться ходити. Щоправда, родині катастрофічно не вистачає коштів для повної реабілітації.

Жанна-кавчук вийшла з коми

Довгоочікувана донечка Ангеліна народилася 24 вересня минулого року. З дівчинкою було все гаразд, а от її мама так і не прокинулася після операції. Серце лікарі «завели», а от запобігти нестачі кисню не змогли. Чоловіку сказали: сподівайтеся на Бога, але готуйтеся до найгіршого.

– Хоча вагітність минула благополучно, Жанна чомусь дуже боялася пологів. Ніби відчувала лихе, – розповідає Юрій Кавчук, чоловік. – Лікарі підключили її до багатьох апаратів, які підтримували життєдіяльність організму, і веліли чекати. Щоправда, попередили: якщо вона й прийде до тями, швидше за все нікого не впізнаватиме, не зможе самостійно рухатися, їсти, дихати… Та я не міг у це повірити. Щодня заходив до костелу Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях, куди завжди ходили разом із Жанною, і просив Бога про порятунок. Молилися за неї і наші парафіяни, і священики.

Майже щодня Юрій разом з двома доньками – 18-річною Кароліною та новонародженою Ангеліною – приходив до лікарні. Розмовляли з Жанною так, наче вона їх чула. Розповідали про те, як росте Ангеліночка, що їсть, скільки важить, кому посміхається. Часом помічали, як медсестри приховували сльози, спостерігаючи за ними. Проте віри не втрачали.

Взимку до Чернівецького костелу Воздвиження Всечесного Хреста приїхав священик Генріх Блащик з Польщі. Диякон місцевої парафії отець Ґжегош розповів йому історію Жанни Кавчук. Отець Генріх відвідав жінку в лікарні, а потім зателефонував з Польщі і сказав, що знайшов професора, готового взятися за її лікування.

– Щоби не втратити жодної дорогоцінної хвилини, рідні записали на відео, як Жанна реагує на подразники: дотик, смак, світло, запах. Касету та історію хвороби жінки до Польщі повіз диякон Ґжегош, – розповідає Андрій Пеканець, вікарій Парафії Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях. – Польські лікарі розробили комплекс вправ і записали «відеоуроки», які мали допомогти Жанні вийти з коми. А коли це станеться, повідомили, її можна буде перевезти на лікування до Польщі.

У Чернівцях лікарі розводили руками: вони відверто не вірили в те, що «польські вправи» допоможуть жінці. Проте не забороняли їх робити. Друзі, родичі та члени релігійної спільноти встановили погодинний графік чергування. Від 8.00 до10.00 робили масажі кожного сантиметра тіла, змушуючи таким чином працювати всі м’язи.

– Менше ніж за три тижні Жанна прийшла до тями! Лікарі не могли повірити у це. Ще більше здивувалися, коли зрозуміли, що жінка пізнає рідних, розпитує про донечку і знає, що з нею відбувається, – розповідає отець Андрій. – Говорила вона дуже повільно, важко вимовляла слова. Але зрозуміти її було нескладно. Зізналася, що іноді чула безнадійні розмови лікарів і від цього було страшно. Більше про стан коми не розповідала нічого. Тільки висповідалася і попросила, щоби їй показали Ангеліну.

Вже третій місяць поспіль Жанна Кавчук проходить лікування та реабілітацію у клініці польського міста Ольштин. Із Жанною працюють реабілітологи, неврологи, логопеди та психіатри. Результати лікування вражають: з Чернівців жінка виїжджала практично нерухомою, а нині вже ходить, тримаючись за «ходунки».

– Те, що сталося з Жанною – справжнє диво, – констатує отець Андрій. – Це була надія у безнадії, віра попри всі можливі перепони. Гадаю, на прикладі цієї сім’ї Бог нам показав: довірся мені – і я тобі допоможу. У цьому випадку він послав порятунок через добрих людей, які трапилися на шляху Кавчуків. І це теж диво.

Один день у лікарні Жанні Кавчук коштує 1200 гривень. Грошей катастрофічно не вистачає, адже Юрій перебуває у декретній відпустці і більшість часу проводить то в лікарні з дружиною, то вдома з донечками. На маленьку Ангеліну отримують лише тисячу гривень на місяць. Ще тисяча – пенсія Жанни за інвалідністю. Тож чи потягнуть подальше лікування – не знають. А жінка так хоче повністю одужати, аби взяти на руки свою крихітку.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»  

 

Номер рахунку у ПриватБанку, на який можна переказувати кошти для порятунку Жанни Кавчук: 4149 4978 0487 6557 – Кавчук Юрій Дмитрович

 

Контактний телефон Юрія Кавчука, чоловіка Жанни: 
050 618 84 91
097 965 56 29

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Диво в Чернівцях: Жінка повернулася до життя після піврічної коми”