Овоч, що продовжує молодість…

Цей овоч у нас асоціюється зі сватанням. Бо як відомо, у старі добрі часи норовлива дівчина виставляла сусідам на сміх горе-залицяльника, обдаровуючи його гарбузом. Але цей овоч чи то фрукт набув популярності, звісно, не лише через це, а завдяки гарному смаку й корисним властивостям. Наші бабусі, хоч і не були знайомі з науковими даними про його корисність, недарма часто подавали на стіл гарбузову кашу.

З’ясувалося, це харч дієтичний. Гарбуз є найближчим родичем кавуна і дині, але містить набагато менше калорій за інші продукти. Коли у 100 г гарбуза менше 30 кілокалорій, то у 100 г картоплі, наприклад, майже в три рази більше, а в 100 г житнього хліба – в сім разів більше. Тому тим, хто вирішив схуднути, без гарбуза не обійтися. Завдяки наявності в м’якоті досить рідкісного вітаміну Т гарбуз нормалізує обмін речовин в організмі, – розповідає чернівецький винахідник Олександр Шевченко, в якого на столі страви з гарбуза не переводяться.

Вживають гарбуз у сирому, вареному, печеному, смаженому і тушкованому вигляді. У домашній кулінарії з цих плодів готують смачне пюре, креми, пудинги, оладки, варять солодку кашу.

Особливо добре гарбуз виконує троль прибиральника шкідливих шлаків у нашому організмі. В його складі міститься велика кількість пектинів, які сприяють очищенню організму від холестерину і токсинів, що, знову ж таки, допомагає без шкоди для організму схуднути.

Також цей овоч виводить з організму надлишки солі, води, не подразнюючи при цьому нирки.

Якщо зайві кілограми вам не заважають, і тоді варто звернути увагу на великий «асортимент» корисних речовин цього овочу. Він містить цукор, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, К, жири, білки, вуглеводи, целюлозу, пектинові речовини, мінерали, зокрема кальцій, калій, залізо.

Якщо турбує безсоння, то на ніч корисно пити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом. А відваром м’якоті вгамовують спрагу і знижують жар у хворих.

Розтерте з медом насіння гарбуза – один із старовинних глистогінних засобів. Споживається натще. Сушене гарбузове насіння дуже корисне чоловікам, ним лікують простатит. Для цього на початку захворювання щодня натщесерце та увечері слід з’їдати по 20-30 насінин.

Бета-каротину в гарбузі у п’ять (!!!) разів більше ніж у моркві, і втричі більше, ніж у яловичій печінці. Тому офтальмологи рекомендують людям із вадами зору якомога більше споживати м’якоті гарбуза і гарбузового соку. Також варто знати, що бета-каротин здатний сповільнювати процеси старіння шкіри і всього організму в людини.      

Підготувала Лідія КИРИЛЮК, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *